Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Κάτι κινείται...

Δεν χωράει αμφιβολία πως η σύγκληση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, χθες, στο Ζάππειο -και οι παράλληλες συναντήσεις 16 υπουργών Εξωτερικών στη Ρόδο- αποτελούν μια αναμφισβήτητη επιτυχία της Ελλάδας με ισχυρό αντίκτυπο διεθνώς και ειδικότερα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε και από τον διεθνή Τύπο, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» το είδε ως απειλή για την καγκελάριο Αν. Μέρκελ.

Η σύγκληση της Διάσκεψης αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το προσφυγικό και το Brexit, πραγματοποιήθηκαν διάφορες διασκέψεις ευρωπαϊκών κρατών.

Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών, όπως για παράδειγμα των χωρών του Βίζεγκραντ, επέφεραν πλήγμα στην Ενωμένη Ευρώπη καθώς ενίσχυσαν την πολιτική των κλειστών συνόρων, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Απ’ όσα ειπώθηκαν χθες στο Ζάππειο και από το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, γίνεται απολύτως σαφές πως ο ευρωπαϊκός Νότος επιθυμεί να ενώσει τις δυνάμεις του ενάντια στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

Ταυτόχρονα προκρίνει τον δρόμο της ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με την πολιτική της λιτότητας, για την αντιμετώπιση των κορυφαίων προβλημάτων της φτώχειας και της ανεργίας.

Το πολιτικό στίγμα της Διάσκεψης βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών που προωθούνται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ή εφαρμόζονται σήμερα στην Ε.Ε.

Οι Νοτιοευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους μια διαιρεμένη Ευρώπη ή η δημιουργία ενός λόμπι κρατών που θα κινούνται εναντίον κάποιων άλλων, αλλά η αποκατάσταση και ενίσχυση της ενότητας και της δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει ανώδυνα και χωρίς συγκρούσεις.

Το κύριο όμως είναι η κατεύθυνση και η αποφασιστικότητα να υπηρετηθεί ο στόχος της ενωμένης και δημοκρατικής Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση οι διακηρύξεις δεν επαρκούν και πολλές φορές απέχουν πολύ από αυτό που γίνεται στην πράξη ή είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Ένα πρώτο τεστ αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της χθεσινής Διάσκεψης θα είναι η Σύνοδος της Μπρατισλάβας. Κι ένα δεύτερο, η δυνατότητα επανάληψής της και τα πρακτικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Ίδωμεν.

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου