Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχουν τρόποι να πάψει να νομοθετεί η κυβέρνηση

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, δια του γενικού γραμματέα
του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη (τηλεοπτικές άδειες, αλλά και ανασχηματισμός και διαφοροποιήσεις στα θέματα Ενέργειας), στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97.8», ο Δ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε και αυτός, μετά τον πρωθυπουργό, ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση». Πάντως, «αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, -γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις σε κάθε δικαστική απόφαση- θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε».


Όμως, «σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», επεσήμανε ο γγ του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς εάν στην περίπτωση αυτή, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε δίνοντας εύρος πιθανών αντιδράσεων: «Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο διατηρεί τη νομοθετική εξουσία και θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τόνισε και συνέχισε:

«Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, η κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση αυτή, η οποία θα είναι και δεσμευτική, θα σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει για να επιλύσει το ζήτημα».

Στη συνέχεια και για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και για το αν επιχειρήθηκε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το έχει προσπαθήσει πάρα πολλές φορές». Επιπλέον, «ήμασταν απολύτως συναινετικοί στο θέμα των προσώπων, όμως για την ΝΔ δεν ήταν θέμα προσώπων. Το θέμα για την ΝΔ είναι ότι θέλει με κάθε μέσο να αποφύγει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι σαφής η πολιτική της γραμμή και βούληση τη στιγμή αυτή, και του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στο σύνολό της», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας:

«Για το λόγο αυτό έχει μετατρέψει το θέμα αυτό σε πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της. Το ζήτημα του ΕΣΡ και της συναίνεσης χρησιμοποιείται από την ΝΔ ως πρόσχημα επικοινωνιακό αφενός, και αφετέρου η ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει τις διατάξεις του Συντάγματος για τα 4/5, ώστε να υπονομεύσει και να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια». Εξάλλου, συνέχισε, «το πρόβλημα συναίνεσης δεν είναι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης, το πρόβλημα συναίνεσης είναι από τη μεριά της ΝΔ. Αυτήν την εντύπωση έχω και ο περισσότερος κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτό είναι το σωστό», κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα για τον ανασχηματισμό, ξεκινώντας από την πάγια αρχή, «δύο πράγματα δεν προαναγγέλλονται, οι υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων και οι ανασχηματισμοί», μίλησε για το «προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίσει και πότε και πώς και αν θα γίνει ανασχηματισμός». Ωστόσο, «από εκεί και πέρα τις επόμενες μέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με αυτό», εκτίμησε.

Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε τις διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα στα θέματα Ενέργειας: «Τα θέματα πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέματα προσώπων. Είναι θέματα που αποφασίζονται στα συλλογικά κυβερνητικά όργανα και είναι επίσης θέματα τα οποία οφείλουμε να επιλύονται στο εσωτερικό των πολιτικών οργάνων του κόμματος». Για να καταλήξει ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σαφείς και δεδομένες, το ποιος και με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει τις πολιτικές αποφάσεις είναι ένα δευτερεύον ζήτημα για μένα. Είναι λάθος, ζητήματα πολιτικών να μετατρέπονται σε ζητήματα προσώπων».

η Αυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου