Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο

Ψηφίσθηκε η κοινή τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) που αφορά όλο το δημόσιο τομέα και ξεθεμελιώνει το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητες, φύλαξης και σίτισης.

«Σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στην επαναθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η τροπολογία αφορά τη δυνατότητα σύναψης, από όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτιρίων.

«Η τροπολογία αφορά στη θεραπεία μίας χρόνιας παθογένειας που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, δηλαδή την εκχώρηση υπηρεσιών, καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες, τις γνωστές εργολαβικές εταιρείες. Είναι μία ιστορία που ξεκινάει από το 1998, επεκτείνεται το 2001 και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά και ένα ζήτημα υπεράσπισης των βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις εταιρείες αυτές» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Με την τροπολογία επιτρέπεται στις υπηρεσίες των υπουργείων, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από τα υπουργεία με απόφαση της διοίκησής τους, για τις ανάγκες καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης, να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους, και εφόσον συντρέχουν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες».

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, «για παράδειγμα σε πέντε νοσοκομεία εξοικονομούνται 1.200.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης υπάρχει βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε έναν χώρο με μεγάλη παραβατικότητα και καλύτερες αμοιβές».

Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι «το επόμενο διάστημα να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τις διατάξεις αυτές και θα τις επεκτείνουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο facebook:

Την Πέμπτη στη Βουλή την τροπολογία για το τέλος των εργολαβικών συμβάσεων στο δημόσιο στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κλπ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ.

Όχι στην τροπολογία ψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ και το Ποτάμι. "Παρών" η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων.

Μια επισήμανση: ένας εκπρόσωπος της Δημ.Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) υπαινίχθηκε στην τοποθέτησή του πόσο "ντεμοντέ" είναι να αποκλείεις το outsourcing από τη σύγχρονη διοίκηση. Ενδιαφέρον επιχείρημα (!!!).

Ένα σχόλιο: ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι η ρύθμιση προδίδει την επιθετικότητά μας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Σκεφθείτε τι "ιδιωτικό τομέα" έχουν στο μυαλό τους οι νεοφιλελεύθεροι...

Η θέση της ΧΑ δεν σχολιάζεται...είναι προς προβληματισμό για το τι υποδηλώνει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου