Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Θέλουν θεσμική εκτροπή

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και τις εξελίξεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης:
 
«Η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό. Η κυβέρνηση ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος Δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».
 
Κατά περίεργο τρόπο -ισχύει, άραγε, ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;- λίγες ώρες νωρίτερα, το ηλεκτρονικό «Το Βήμα» στο κύριο άρθρο του διαπίστωνε «θεσμικό κατήφορο» και θεωρούσε υπεύθυνη την κυβέρνηση.

Πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον όρο «θεσμικός εκφυλισμός» που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης και στον όρο «θεσμικός κατήφορος» που χρησιμοποιεί η εφημερίδα αυτή;

Ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Ποιος δίνει γραμμή σε ποιον; Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την άποψη των οποίων εξέφρασε «Το Βήμα», δίνουν γραμμή στη Ν.Δ. ή η Ν.Δ. δίνει γραμμή σε αυτά;

Η σχέση είναι αμφίδρομη και περιγράφηκε με μία λέξη εδώ και πολλά χρόνια: διαπλοκή. Αυτό ακριβώς είναι η περιβόητη διαπλοκή. Το επιχειρηματικό συμφέρον εκφρασμένο ως πολιτική και η πολιτική μεταφρασμένη σε επιχειρηματικό συμφέρον.

Σήμερα, η διαπλοκή, για να εξυπηρετήσει τον εαυτό της, απειλεί να προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση στη χώρα, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει ως άρμα της τη Δικαιοσύνη. Εκείνο που επιδιώκει να πετύχει είναι μια απόφαση του ΣτΕ που θα βγάζει αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, θα κλονιστεί. Αυτό, άλλωστε, θέλουν τα ποικιλόμορφα συμφέροντα. Να πέσει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει στη θέση της μια άλλη που θα αποκαταστήσει την άνομη δράση τους.

Αλήθεια, αυτό πώς λέγεται;
Δεν είναι θεσμικός κατήφορος και θεσμικός εκφυλισμός της Δημοκρατίας να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη μία από τις τρεις συντεταγμένες και ανεξάρτητες εξουσίες της ενάντια στις άλλες δύο;

Δεν είναι θεσμική εκτροπή και θεσμικός εκφυλισμός να προσδοκούν κάποιοι η Δικαιοσύνη με μια απόφασή της να συμβάλει στο να πέσει η κυβέρνηση και να τελειώσει τον βίο της σημερινής Βουλής;

Είναι. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να συμβεί.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου