Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Και μιας που μίλησαν όλοι για το ΣτΕ... Φυλαχτείτε από τους πανηγυρισμούς και μη #ντροπιάζεΣτΕ μερικοί

της Δανάης Κολτσίδα *

Και μιας που μίλησαν όλοι για το ΣτΕ, να πούμε κάτι κι εμείς που - όσο να 'ναι - κατά τεκμήριο καταλαβαίνουμε και λίγο.

1. Άπειρες αποφάσεις της διοίκησης ακυρώνονται καθημερινά από το ΣτΕ και πλείστα όσα άρθρα νόμων έχουν κριθεί αντισυνταγματικά. Όποιος προβάλει στην απόφαση του ΣτΕ τους μύχιους πόθους του, να συνέλθει. Το άρθρο 2Α του ν. 4339/15 κρίθηκε αντισυνταγματικό. Ούτε ο Παππάς, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η κυβέρνηση. Ούτε καν ολόκληρος ο νόμος.

2. Ο νόμος θέτει μια σειρά από ουσιαστικούς κανόνες (προσωπικό, εξοπλισμός κ.λπ.) ως προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία των καναλιών. Αυτοί συνεχίζουν να ισχύουν. Το μόνο που κρίθηκε αντισυνταγματικό είναι το γεγονός ότι τη διαδικασία αδειοδότησης διεξήγαγε η διοίκηση (Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης & Υπουργός) και όχι η ανεξάρτητη αρχή (ΕΣΡ).

3. Όταν με το καλό το ΕΣΡ συγκροτηθεί και αναλάβει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού και της αδειοδότησης όσων πλειοδοτήσουν, ο νόμος που θα εφαρμόσει θα είναι ο ίδιος, ο τόσο μισητός για κάποιους "νόμος Παππά".

4. Η αρχική ρύθμιση του νόμου 4339 (άρθρο 1) αναθέτει τη διαγωνιστική διαδικασία στο ΕΣΡ. Παρ' όλα αυτά, η ΝΔ αρνήθηκε να συμπράξει, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα, στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Γι' αυτό και το περιβόητο άρθρο 2Α, προστέθηκε μεταγενέστερα, με τροπολογία, και αφορούσε ρητά ΜΟΝΟ την πρώτη εφαρμογή του νόμου, για να ξεπεράσει, ακριβώς το σκόπελο της σκόπιμης υπονόμευσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.

5. Ως προς τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 15 του Συντάγματος, ως προς το αν η αδειοδότηση των σταθμών ανήκει στην αρμοδιότητα του ελληνικού δημοσίου, εκπροσωπούμενου από την εκάστοτε κυβέρνηση ή στο ΕΣΡ, έχουν υποστηριχθεί με νομικά επιχειρήματα και οι δύο απόψεις. Το ΣτΕ έκρινε όπως έκρινε, θα δούμε και τη μειοψηφία της απόφασης, αλλά ας μην τρελαθούμε. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα νομικό περιοδικό, έχει δει ότι δημοσιεύονται άρθρα σχολιασμού δικαστικών αποφάσεων, πολλά από τα οποία ιδιαίτερα επικριτικά.

6. Τα υπόλοιπα αργότερα, γιατί - ως γνωστόν - οι περισσότεροι δεν διαβάζουν πάνω από 2 σειρές και έχω γράψει ήδη πάμπολλες. Άλλωστε, έρχεται και τριήμερο, οπότε βρήκαμε με τι θα το γεμίσουμε ευχάριστα. Στο μεταξύ, φυλαχτείτε από τους πανηγυρισμούς και μη #ντροπιάζεΣτΕ μερικοί. Ιδίως ούλτρα αριστεροί.


* η Δανάη Κολτσίδα είναι νομικός & μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου