Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Όχι σε Κέντρο Μεταφόρτωσης - Ανακύκλωσης Απορριμμάτων στα όρια Άνω Ελληνικού & Ευρυάλης από το Δήμο Γλυφάδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας στη χθεσινή συνεδρίασή του -Δευτέρα 7 Νοεμβρίου- ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απορρίπτει
μεθοδεύσεις για κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Άνω Ελληνικό στα όρια με την περιοχή της Ευρυάλης.

Θυμίζουμε ότι όταν παραχωρήθηκε χώρος μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού από την τότε αν. υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη για την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου & Π. Φαλήρου, οι δήμαρχοι αντέδρασαν θεωρώντας ότι υπονομευόταν η επένδυση.

Χθές αναδημοσιεύσαμε (δείτε το εδώ) άρθρο της "εφημερίδας των συντακτών", όπου αποκαλυπτόταν η μεθόδευση του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης να προχωρήσει μόνος του στην εφαρμογή του Σχεδίου, επιδιώκοντας μάλιστα τη χωροθέτησή του στο Άνω Ελληνικό, δίπλα στο ρέμα της Ευρυάλης.

Θα παρακολουθούμε από κοντά τα τεκταινόμενα και ξεκινάμε από το χθεσινό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας:

Απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθε σκέψη για σταθμό απορριμμάτων στο ρέμα της Ευρυάλης

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας υιοθέτησε στην χθεσινή του συνεδρίαση το ακόλουθο ψήφισμα:

«Με την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά η αξιοποίηση της έκτασης και ξεκινά η διαδικασία επίλυσης μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με αυτή.


Ένα από τα πλέον κρίσιμα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το αίτημα των όμορων Δήμων για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που θα γίνει με τρόπο οργανωμένο, σύγχρονο και οικολογικό, είναι δεδομένο και διαχρονικό. Ωστόσο -και παρά το γεγονός ότι είχε γίνει σχετική πρόβλεψη με το νόμο 4062/2012 για την «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού»- καμία λύση δεν έχει δρομολογηθεί για το φλέγον αυτό ζήτημα. Στο δε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούνιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, χωρίς να αναφέρεται πού ακριβώς.

Ταυτόχρονα, ενημερωνόμαστε μέσω δηλώσεων στον Τύπο, ότι η δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης προτείνουν και μεθοδεύουν τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα όρια μεταξύ Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης! Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού, μέσα σε μια παλιά γειτονιά της περιοχής και εφάπτεται της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και πλήθους κατοικιών.

Η λύση, δηλαδή, για ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά τρεις και πλέον Δήμους της νότιας Αθήνας, είναι τα σκουπίδια να πηγαίνουν σε μια μικρή λωρίδα γης, ανάμεσα σε σπίτια, πάνω σε ρέμα (όπως φαίνεται καθαρά στην επισυναπτόμενη αεροφωτογραφία), σε ένα χώρο που είναι πλήρως ακατάλληλος και ασύμβατος με το σκοπό αυτό και δεν πληροί την παραμικρή περιβαλλοντική προϋπόθεση. Η πρόταση μάλιστα περιλαμβάνει αλλαγή χρήσης γης στο σημείο με Προεδρικό Διάταγμα.

Ο απαράδεκτος αυτός σχεδιασμός μάς βρίσκει απόλυτα αντίθετους. Είναι αδιανόητο μια δεδομένη διεκδίκηση των δήμων και των πολιτών της νότιας Αθήνας, να προχωρά με τρόπο πέρα και έξω από κάθε λογική.

Τονίζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως οποιαδήποτε σκέψη για εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης στο ρεύμα της Ευρυάλης, είναι απαράδεκτη και εκ προοιμίου απορριπτέα. Ένα τέτοιος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε ένα έγκλημα περιβαλλοντικό και οικιστικό, με βαριές επιπτώσεις για την πόλη μας και τις επόμενες γενιές των κατοίκων και επισκεπτών της.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο για να σταματήσουμε αμέσως τη συζήτηση γύρω από τέτοιου τύπου προσέγγιση και για να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη.

Οφείλουμε όλοι να αναζητήσουμε κάθε δυνατή συναίνεση για μια λύση που θα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή όχληση, θα βρίσκεται μακριά από κατοικίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των όμορων Δήμων.

Το ζήτημα της συλλογής, αποκομιδής, και διάθεσης απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παιχνίδια «κρυφτού» και διαρροών, αλλά και επικίνδυνων σχεδιασμών.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση, παρουσία αρμοδίων παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής - η οποία έχει επίσημα, στη Βουλή, διά του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη, τοποθετηθεί για «τον κρίσιμο από περιβαλλοντικής και οικονομικής άποψης τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Ζητούμε λύση σύγχρονη, οικολογική και πάνω από όλα βιώσιμη για τους όμορους της έκτασης Δήμους, όπως έχουμε προτείνει εξαρχής, και θα τη διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.»


Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου