Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Σκάνδαλο SIEMENS: Ξανά στο εδώλιο για ξέπλυμα χρήματος ο Τ. Μαντέλης - από την αρχή η δίκη

της Ειρήνης Προμπονά

Άρχισε σήμερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων από μηδενική βάση, η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για την μίζα
των 250.000 ευρώ που είχε λάβει από τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 3,5 χρόνια και είχε φτάσει τον Ιούλιο που μας πέρασε στο στάδιο των απολογιών, αλλά τελικώς αναβλήθηκε  λόγω του θανάτου του προέδρου του δικαστηρίου Αγγελή Τριαντόπουλου, καθώς δεν  είχε προβλεφθεί ο ορισμός αναπληρωτών μελών της έδρας.

Ο Τάσος Μαντέλης είχε παραπεμφθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας είχε παραγραφεί. Μέχρι στιγμής, ο πρώην υπουργός, είναι και το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έφτασε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο της Siemens. Στο εδώλιο κάθονται, εκτός από τον πρώην υπουργό, πέντε ακόμη  άτομα.


Η δίκη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και συνεχίστηκε μετ’ εμποδίων λόγω των  σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε ο Πρόεδρος της έδρας, όμως κανείς υπεύθυνος δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, ώστε να συνεχιστεί η δίκη απρόσκοπτα κι έτσι τον Ιούλιο μετά το τραγικό γεγονός του θανάτου του εφέτη Αγγελή Τριαντόπουλου η δίκη διεκόπη οριστικά.


Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου είχε  ισχυριστεί ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που έλαβε σε δυο δόσεις από την Siemens ήταν χορηγία προεκλογικής φύσεως για την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και όχι μίζα, από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Μάλιστα υποστήριξε πως ήταν το εξιλαστήριο θύμα, καθώς ήταν πολιτικά «νεκρός»,  συνεπώς -κατά τον ίδιο- του φόρτωσαν τις κατηγορίες.


Γεγονός ωστόσο παραμένει, πως σ’ ένα από τα πιο πολυσυζητημένα οικονομικά σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens κι ενώ η υπόθεση βρισκόταν ήδη τρία χρόνια σε εξέλιξη έχοντας φτάσει λίγο πριν τελεσιδικήσει, η εκδίκαση ξεκινά υποχρεωτικά απ’ την αρχή γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να διοριστεί αναπληρωτής του Προέδρου, σε περίπτωση που παρουσιαζόταν πρόβλημα.


στο κόκκινο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου