Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η ηχηρή απουσία ενός «παρών»

του Πέτρου Κατσάκου


Το προχθεσινό «παρών» της Ν.Δ. στη Βουλή για την παροχή επιδόματος στους συνταξιούχους θα μείνει ως μία από τις πιο μελανές σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Μνημείο πολιτικού κυνισμού και αμοραλισμού η ασθμαίνουσα ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους πιο σκληρούς εκφραστές της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής και ντόπιας νομενκλατούρας.

Ένα “παρών” που παγιοποιήθηκε στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τη διαφαινόμενη άρνηση του συνόλου των θεσμών να θέσουν ένα εκβιαστικό βέτο στην ελληνική κυβέρνηση στο δικαίωμα να κατανέμει μέρος των πλεονασμάτων με κοινωνικά κριτήρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι γαλάζιες διαρροές πριν από την παρέμβαση Σόιμπλε άφηναν να εννοηθεί πως η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την καταβολή του επιδόματος επαναλαμβάνοντας βέβαια το γνωστό τροπάρι περί λαϊκισμού της κυβέρνησης κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Αυτά, όμως, τα ηρωικά και υπεύθυνα πήγαν περίπατο μόλις έκανε την εμφάνισή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τότε το “ναι” έγινε “παρών” και ξεχώρισε η ήρα από το στάρι στα εκτός αλλά και στα εντός.

Στους ηγετικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να μην ίδρωσε ιδιαίτερα το αυτί τους από τις αγχώδεις εκκλήσεις ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών -κυρίως από την επαρχία- που ζητούσαν από τον Κ. Μητσοτάκη να τους λυπηθεί και να τους επιτρέψει να κάνουν Χριστούγεννα στα σπίτια και στις εκλογικές τους περιφέρειες. Οι εκκλήσεις αυτές δεν έπιασαν τόπο και το “παρών” έμεινε τελικά “παρών” ακόμα και όταν τα μηνύματα που έφταναν από Βρυξέλες, Στρασβούργο και Παρίσι δεν ήταν τελικά αυτό το “χαστούκι” στον Τσίπρα που κάποιοι φαντάζονταν και επιθυμούσαν.

Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση και την πολιτική ευθύνη ώστε το κόμμα του να εμμείνει στο “παρών” και να μείνει με τη θλιβερή συντροφιά του Β. Σόιμπλε και του ΣΕΒ ακόμα και όταν σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη ψήφιζε με τον τρόπο της “ναι” στο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κυβερνά. Θλιβεροί συνοδοιπόροι των ακραίων συντηρητικών της Γηραιάς Ηπείρου, οι βουλευτές της Ν.Δ. σύρθηκαν πίσω από τις ιδεολογικές εμμονές του αρχηγού τους δηλώνοντας “παρών” στο κέλευσμα του κ. Σόιμπλε.

Θυμίζοντας τη στάση του κόμματός τους στην περίφημη ψηφοφορία για τις off shore, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. χρεώθηκε για μια ακόμη φορά τις “αμαρτίες” του αρχηγού της, που δεν διστάζει να αποκαλύψει το αποκρουστικά αντικοινωνικό και βαθιά ταξικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από “συμβόλαια”. Όχι τα υποτιθέμενα “συμβόλαια αλήθειας” με τους πολίτες και την κοινωνία, αλλά “συμβόλαια” εξάρτησης με πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας.
 
Αυτά τα συμβόλαια ξεπληρώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου