Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Σκέψεις για την ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής

σχολιάζει ο Μπάμπης Μπιλίνης *



Η ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής είναι ένα μεγάλο πρώτο
βήμα για διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής με εναλλακτικό τρόπο, φιλικό στο περιβάλλον και κοινωνικά δίκαιο. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Ο ΧΥΤΑ Φυλή όντως μετά την πλήρωσή του σε δυο χρόνια περίπου πρέπει να κλείσει. Αλλά εγώ ο "κακός" σκέφτομαι ότι οι μόνοι που παίζουν με όλα τα χαρτιά τους ανοιχτά είναι η Δούρου και οι κάτοικοι που συσπειρώνονται στο «Δυτικό Μέτωπο».


Πού είναι το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Φυλής; Τι ήταν αυτά που είπε ο Δήμαρχος Φυλής στην Θεσσαλονίκη για ελευθερία επιλογής τεχνολογίας και μεθόδου και άλλα τέτοια ωραία και "δημοκρατικά";

Επειδή, το ξαναλέω είμαι κακός, πιστεύω ότι ο δήμαρχος, βολεμένος με τα αντισταθμιστικά τέλη που εισπράττει, δεν θέλει να χάσει την "μπάζα". Απλώς να μετατρέψει τον ΧΥΤΑ σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων -με μηδενικό υπόλειμμα σου λένε- όλης της Αττικής με το αζημίωτο.


Αν η εκτίμηση μου αυτή έχει κάποια δόση αλήθειας, ήταν λάθος το αίτημα για αναβολή της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ.

Αν είχα στον νου μου το παραπάνω σενάριο θα με βόλευε πολύ η καθυστέρηση, που θα ακύρωνε κάθε άλλη λύση και η δική μου θα εμφανιζόταν σαν λύση σωτηρίας την τελευταία στιγμή.

* συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

*** * ***
Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής

Εγκρίθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Θετική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις Δύναμη Ζωής (επικεφαλής η Περιφερειάρχης κα Δούρου) Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο (επικεφαλής κα Αδαμοπούλου) Ανάσα για την Οικολογία (επικεφαλής ο κος Γάκης) Παρέμβαση για την Αττική (επικεφαλής κα Γιαννακάκη) και ο κος Ευαγγελίου Πάρης.


Παρά το γεγονός ότι μικρή μερίδα ατόμων προσπάθησαν να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΠΕ. ΣΥ. αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι, τελικά επικράτησε η ομαλότητα και πλέον ο ΠΕΣΔΑ είναι γεγονός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου