Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Παλαιό Φάληρο: Ο Γιάννης Μπίτσικας επί του προϋπολογισμού για θέματα κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής


Στις 15 Δεκεμβρίου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβουλιο του Παλαιού Φαλήρου ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης (ΡΑΚ) Π. Φαλήρου, κ. Κώστας Μερκουράκης, τοποθετήθηκε και αποδόμησε τις αρχές και τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού ενός πλεονασματικού Δήμου, που χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, με το σταγονόμετρο τις σχολικές επιτροπές.

Ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Γιάννης Μπίτσικας, που τοποθετήθηκε ειδικά για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Είδα κάποια  θετικά σημεία στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς διαπίστωσα πολλές αστοχίες και αβελτηρίες, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Στο  τομέα «Κοινωνική Πολιτική» της Εισηγητικής Έκθεσης αναφέρετε πολλές δράσεις, από τις οποίες θα αναφερθώ ενδεικτικά και επιγραμματικά στο πρόγραμμα Smart Care, για την παρακολούθηση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη. Μείνατε μόνο στην ανάπτυξη και διάδοση της τεχνολογίας, κάτι που δεν κατακρίνω, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτός ο στόχος, γιατί η τεχνολογία είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός.

Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε; Δύο πράγματα:
  • Πρώτον, επιλογή των πασχόντων που είχαν ανάγκη την τεχνολογία, δηλαδή εκείνων που ακολουθούν εντατική αγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους, δηλαδή σε εκείνους που κινδυνεύουν άμεσα από τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του Σακχάρου στο αίμα. Αυτούς τους ασθενείς δεν μπορεί να τους προσεγγίσει ο Δήμος. Έπρεπε να απευθυνθείτε στο ΤΙ ΠΕΔΥ  Π. Φαλήρου και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο μας.
  • Δεύτερο, έπρεπε ο κεντρικός υπολογιστής που συλλέγει τα αποτελέσματα, να είναι συνδεδεμένος με το έξυπνο τηλέφωνο (smart phone) του υπεύθυνου γιατρού και να είναι προγραμματισμένος να σημαίνει συναγερμό , όταν οι τιμές του Σακχάρου ξεπερνούν τα προκαθορισμένα όρια ασφαλείας,αλλά και να υπάρχει ομάδα, που θα ήταν έτοιμη να σπεύδει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τα χρήματα που πήρατε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα , αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής ήταν αρκετά, για να μπορεί να είναι το Πρόγραμμα ουσιαστικά επωφελές για τη Δημόσια Υγεία. Χάριν  οικονομίας  χρόνου δεν θα αναφερθώ στις άλλες δράσεις που αναφέρετε στο κεφάλαιο αυτό, αφού άλλωστε ετοιμάζω ήδη εκτεταμένο υπόμνημα για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις δράσεις των Δήμων που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, που θα καταθέσω αρμοδίως στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου. Θα περιοριστώ να σας επισημάνω ότι η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί παρά να είναι προσπάθεια συλλογική και ενιαία . Δεν μπορούν αυτή την προσπάθεια να τη συντονίζουν οι Δήμοι.

Στον τομέα « περιβάλλον και καθαριότητα», παρουσιάζετε μια εικόνα ιδανική. Δυστυχώς, είναι κοινή αντίληψη πλέον, ότι υπάρχουν τεράστια ελλείμματα στην καθημερινή καθαριότητα, όχι πια μόνο στις γειτονιές, αλλά και στο κεντρικό Π. Φάληρο.

Πρόσφατα, με αφορμή την διαμαρτυρία κάποιων δημοτών για εγκαταλελειμμένα βαρειά αντικείμενα,ερεύνησα τις συνέπειες αυτού του φαινομένου στη Δημόσια Υγεία. Αυτά που έμαθα μου προκάλεσαν πανικό.   Σήμερα θα περιοριστώ να επισημάνω και πάλι,  ότι  δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε λόγο να παραμένουν τέτοια αντικείμενα εκτεθειμένα για πολύ.

Κοινή αντίληψη είναι επίσης και το γεγονός, ότι οι χώροι πρασίνου, για τους οποίους δείχνει υπερήφανος ο συντάκτης της Εισηγητικής  Έκθεσης, παραμένουν συγκεντρωμένοι στη παραλιακή ζώνη, όπως συμβαίνει και με τους χώρους άθλησης.

Στο τεχνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνετε προϋπολογισμό συνολικά 90.000e, εκ των οποίων 35.000e το 2017, για «δημιουργία ραμπών ΑΜΕΑ στα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια».  Το αντίστοιχο ποσόν για το 2016 ήταν μηδενικό. Συγχαίρω τη Δημοτική Αρχή και χαίρομαι ιδιαίτερα, που τελικώς αποδεχτήκατε εμπράκτως σχετική εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο  στις 31 Οκτωβρίου 2016.

Πέραν αυτών, που δειγματοληπτικά και επιγραμματικά ανέφερα, είδα ατέλειωτους αριθμούς και κωδικούς. Δεν είδα πουθενά όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Δεν είδα λόγου χάριν κάποια διάθεση για ένα μεγάλο έργο ζωής, όπως θα ήταν ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Πόλη μας, ειδικά τώρα που το δίκτυο  πλησιάζει στη γειτονιά μας, ξεκινώντας από τα Βόρεια Προάστια.

Δεν είδα επίσης διάθεση για εξωραϊσμό της απαράδεκτης αισθητικά και λειτουργικά κατάστασης της οδού Αγ. Αλεξάνδρου. Έχω αναφερθεί στο θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δυστυχώς όμως  οι προτάσεις μου προκάλεσαν ενθουσιασμό μόνο μεταξύ των δημοτών. Οι δημότες μας απαιτούν το αυτονόητο, να βαδίζουν σε ελεύθερα πεζοδρόμια, να μπορούν να μετακινούνται εκεί με αμαξίδιο βρεφικό, ή ΑμεΑ και να μην αναγκάζονται να περνούν μπροστά από κάθε είδους αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές.

Δεν είδα τέλος διάθεση για εξωραϊσμό και δημιουργία υποδομών στις γειτονιές, που έχουν αδικηθεί κατάφορα για δεκαετίες, συγκριτικά με την παραλιακή ζώνη. Οι γειτονιές ασφυκτιούν από έλλειψη χώρων πρασίνου και άθλησης. Το τελευταίο μεγάλο και σημαντικό έργο στις γειτονιές, που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι, ήταν τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα, που έγιναν  τη δεκαετία το 1990.

Η ΡΑΚ, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, με εξαίρεση την ανεξάρτητη πλέον κ. Ελένη Αλεξοπούλου, καταψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.
* Μέχρι αύριο θα έχετε συνολική ενημέρωση από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017.

4 σχόλια:

  1. Ενα μεγαλο επισης προβλημα ειναι οι ακαθαρσιες των σκυλων ειναι παντου πλεον φταινε και οι ασυνειδητοι ιδιοκτητες των σκυλων, ελλιπης φωτισμος αναγκαζομαστε να κυκλοφορουμαι με φακους εν ετη 2016, συντηρηση στο δρομο μας και στ πεζοδρομιο ανυπαρκτος σηκωμενα πεζοδρομια με εξεχοντα σιδερα ακρως επικινδυνα. Τι να το κανω το κολυμβητηριο και το γκαζον οταν δεν υπαρχει η στοιχειωδεις ποιοτητα διαβιωσης των δημοτων. Τα εργα ειναι για υστεροφημια του Δημαρχου ορισμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Τα έργα γίνονται πολύ συχνά με κριτήρια άσχετα με την εξυπηρέτηση και την ποιότητα ζωής του δημότη.Τελικά όλα τα ζητήματα είναι πολιτικά, ή άπτονται έστω της πολιτικής. Ο (νεο)φιλελεύθερος δρα όπως περιγράφετε. Ας το λάβει υπ΄όψιν του ο δημότης όταν ψηφίζει. Αν εμείς βρισκόμαστε στη Δημοτική Αρχή, θα είχαμε εντελώς διαφορετικέ προτεραιότητες.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή