Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Κάηκε κάδος ανακύκλωσης στη Βούλα από αναμμένη στάχτη

του Γιώργου Λαουτάρη


Ένας από τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιών ήρθε στην επιφάνεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βούλα.

Συγκεκριμένα, στα Πηγαδάκια της Βούλας κάποιος κάτοικος έβαλε τη στάχτη από το τζάκι του εντός του πλαστικού κάδου ανακύκλωσης, ο οποίος λίγο αργότερα πήρε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία πιστοποίησε ότι η φωτιά προκλήθηκε από στάχτες τζακιού που δεν είχαν σβήσει ακόμα.

Σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι κάτοχοι τζακιών θα πρέπει όταν αφαιρούν τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να χρησιμοποιούν ένα μεταλλικό φαράσι και ποτέ να μην αδειάζουν τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ. Και βέβαια να έχουν βεβαιωθεί ότι δεν έχουν μείνει κάρβουνα μέσα στη στάχτη.

Άλλωστε, επουδενί η στάχτη δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό που μπορεί να μπει σε μπλε κάδο.

Επίσης, κατά τις οδηγίες που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε:
  • Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Απαγορεύεται επίσης η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά. Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.
Δείτε αναλυτικά τις Οδηγίες Χρήσης για Αστικά Τζάκια που έχει εκδώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πρόβλημα εσωτερικής ρύπανσης του σπιτιού από το τζάκι.

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου