Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Το λειτούργημα... της διαπλοκής @ Η "ειδησεογραφία" των πρωτοσέλιδων

του Δημήτρη Τρίμη


Θυμάμαι την αβανταδόρικη φράση της Δεξιάς, των νεοφιλελευθέρων, αλλά και του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, παλιότερα, ότι αν υπήρχε το ΣτΕ, η Δικαιοσύνη και
η γραφειοκρατία την εποχή του Περικλέους, δεν θα είχε γίνει ούτε καν η Ακρόπολη των Αθηνών.

Την είχαν πει επανειλημμένως αυτή την εξυπνάδα για κάθε διαμαρτυρία και εμπόδιο, κατά την άποψή τους, που συναντούσαν στις πολιτικές επιλογές τους για τα λεγόμενα μεγάλα δημόσια έργα και την Ολυμπιάδα.

Και εννοούσαν ότι δεν πρέπει να καθυστερεί τίποτα την ανάπτυξη της «ισχυρής Ελλάδας» εν ονόματι περίεργων ευαισθησιών (περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών, μακροπρόθεσμων επιβαρύνσεων, μιζών, λαδωμάτων, αυθαιρεσιών κ.λπ).

Μπορεί και να είχαν δίκιο σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, όμως γενικά δεν είχαν καθόλου δίκιο και ευγενή κίνητρα, όπως απέδειξε... η νεκροψία, δηλαδή η χρεοκοπία, η διαφθορά, η κοινωνική ανισότητα και η οικολογική καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας.

Αυτό το δόγμα, δηλαδή, το «αφήστε μας να κάνουμε χωρίς τρικλοποδιές την πολιτική μας ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα», θα μπορούσε να αντιστραφεί στην εποχή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Να πει, λ.χ, η κυβέρνηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια) και στη συμπαθή τάξη των βαρόνων των ΜΜΕ, ότι εσείς καταστρέφετε, με τις προσφυγές στο ΣτΕ και την ανυπόστατη προπαγάνδα σας, τη διαδικασία εξορθολογισμού της λειτουργίας και τη δημοκρατική ομαλότητα στον ευαίσθητο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ελεύθερης εκπομπής και λήψης. Αυτό με ένα τρόπο έγινε.

Και η ίδια η ζωή έδειξε ότι αντί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αφεθεί ύστερα από τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις να προχωρήσει μετά από 20 χρόνια την νόμιμη αδειοδότηση των καναλιών και των ραδιοσταθμών ελεύθερης λήψης, έγινε επί μήνες αληθινός πόλεμος φθοράς για να μην αλλάξει τίποτα.


Οι βαρόνοι των Μέσων και η Δεξιά (με την κεντρο-αντι-αριστερά από δίπλα) κατάφεραν να κερδίσουν χρόνο, να πλήξουν την κυβέρνηση, να την απειλήσουν ακόμα και με πτώση, προκειμένου να παραμείνει το ίδιο ασύδοτο καθεστώς στο οποίο είχαν βολευτεί να ασκούν το λειτούργημα της διαπλοκής.

Η χθεσινή απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ επιτρέπει, φοβάμαι, σ΄όλες τις πλευρές να συνεχίζουν να πανηγυρίζουν, μολονότι το δικαστήριο δέχεται ως αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στον υπουργό Επικρατείας από το ΕΣΡ (την εποχή που η Ν.Δ εμπόδιζε τη συγκρότησή του).

Το ΣτΕ λοιπόν δεν απορρίπτει το σύνολο του νόμου Παππά, επιβεβαιώνει όμως ρητά ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με τις συνεχείς προσωρινές παρατάσεις της λειτουργίας τους, είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και απαιτεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα αμέσως με την επανάληψη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και να σέβονται τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου.

Δεν είμαστε σε θέση να αποτιμήσουμε τώρα το πόσο και τι έχασε η χώρα από όλη αυτή την περιπέτεια. Ας ελπίσουμε το νέο ΕΣΡ να λειτουργήσει αποτελεσματικά και γρήγορα με τις άδειες, μπας και σταματήσει αυτή η κακοφωνία των ΜΜΕ και αρχίσει να επιστρέφει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημοσιογραφία.


Όλοι έχουμε πια καταλάβει ότι το λειτούργημα της διαπλοκής έχει τελειώσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται... με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

Με την ασύδοτη και αντικοινωνική «φύση της εξουσίας», είχε σχέση.

efsyn.gr


*** * ***

Όταν είχε διαρεύσει η απόφαση του ΣτΕ είχαμε φάει στη μάπα τα σεντόνια πρωτοσέλιδα.


Τώρα που τη διαβάσαμε «καθαρογραμμένη», μόνο η Αυγή, οι Συντάκτες και το Κόντρα την παίζουν.

Στις διαδικτυακές εκδόσεις, αφού πάρουμε τη βοήθεια του γούγλη, βλέπουμε την ανακοίνωση της ΝΔ και, για να σπάσουμε πλάκα, το φουμαρογράφημα Λοβέρδου.

Λέει κάτι;


Δείτε: Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων

Διαβάστε:


 

1 σχόλιο:

  1. Το φυσάν και δεν κρυώνει. Ούτε στα πιο γκραν γκινιόλ όνειρα των κομματικών μαφιόζων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και λοιπής λυκοσυμμαχίας, δεν έχει πάθει τέτοιο στραπάτσο. Αυτό δεν τους έχει μεταγίνει. Η Κυρία novartis ξεχείλισε το ποτήρι των ΕυρωΑμερικάνων κλπών “ψυχών”, για να ακολουθήσει
    -- το απίστευτο άδειασμα από τον λατρεμένο τους Σόιμπλε. Το “βάστα Σόιμπλε” έχει μετατραπεί σε “προδότη Σόιμπλε”
    -- το πολυαγαπημένο τους ΔΝΤ, έχασε το τελευταίο στήριγμα στην Ευρωζώνη, μαζί κι ο λάτρης του, ο Μητσοτακούλης.
    -- η προδοσία της πολυαγαπημένης τους 14μελούς ομαδούλας του ΣτΕπικαρπίας, κρατάει αποστάσεις και … ζητάει μαζί με τις Ενώσεις Δικαστών να μη δημοσιοποιηθούν τα “ πόθεν έσχες” τους, γιατί η ανεπανόρθωτη βλάβη του “κύρους” τους, από υποβόσκουσα, θα λάβει διαστάσεις διασυρμού.
    Όλα αυτά που τσαμπουνάγανε χαπακωμένοι τόσον καιρό στα βοθροΜΜΕ τους πήγαν χαμένα. Δεν υπάρχει ούτε ένα αντιπολιτευτικό πεδίο, που να τους έχει βγει σε καλό. Ακόμα το "εδώ και τώρα εκλογές" κοράκιασε και δεν τους βγαίνει. Τους έχει απομείνει μόνο να ανεμίσουν το εσώρουχό του, στα ΜΜΕ τους. Τώρα ουρλιάζουν μόνο βρισιές, που κι αυτές τους τελειώνουν. Και παθαίνουν αυτό το ρεζιλίκι τα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και σια λησταρχολαμόγια, γιατί στις “συνάξεις” τους, το μόνο θέμα τους είναι να ψάχνουν ποιες βρισιές θα ξερνούν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, κατά της κυβέρνησης και των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Σαν τους χαζολουδίτες καταργιούναι την ψηφιακή τεχνολογία, που τους διασύρει ανελέητα στον ύπνο και το ξύπνιο τους, παίρνοντας τους και το τελευταίο τους φύλλο συκιάς.
    -- Αυτά παθαίνουν όλα αυτά τα δωσίλογα αποβράσματα, που έχουν κάνει την τσέπη τους πατρίδα!!!
    -- Τα όνειρά μας παίρνουν την εκδίκηση τους !!! Σαν τους ακούτε να βρίζουν, γελάτε σκόπιμα κι επίμονα. Είναι μόνο για γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή