Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η ελληνική ταινία «Μαύρο Λιβάδι» στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

Με τη βραβευμένη ταινία «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη συνεχίζει η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης (ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ.) τις χειμερινές προβολές που είναι αφιερωμένες στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9.00μμ, στον Όμιλο Παραδοσιακών Αναζητήσεων (Ο.Π.Α.) 25ης Μαρτίου 43, Αργυρούπολη (1ος όροφος) με είσοδο ελεύθερη και μπορείτε να δείτε εδώ το πρόγραμμα όλης της περιόδου.


Στην προβολή θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση.


Ελληνική ταινία, Δραματική, 2009, Έγχρωμη, Διάρκεια: 104'.

Σκηνοθεσία:  Βαρδής Μαρινάκης
με τους: Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρήστο Πασσαλή, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρία Πανουργιά


Λίγα λόγια για την ταινία από το myfilm.gr:


Βρισκόμαστε το 1654, στην Ελλάδα υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα απομακρυσμένο γυναικείο μοναστήρι. Ένας Γενίτσαρος σωριάζεται βαριά τραυματισμένος στην πύλη της μονής. Οι μοναχές αποφασίζουν να τον κρατήσουν και να τον περιθάλψουν.

Εκεί, τον φροντίζει κρυφά η Ανθή, μια νεαρή μοναχή, που έχει πάρει τον όρκο της σιωπής. Ερωτεύονται χωρίς να το καταλάβουν. Η Ανθή δεν τολμάει να του αποκαλύψει το μυστικό της: είναι αγόρι. Ένα αγόρι που μεγάλωσε σαν κορίτσι στο μοναστήρι για να αποφύγει το παιδομάζωμα.

Ο Γενίτσαρος και η Ανθή το σκάνε στο δάσος προσπαθώντας να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και δημιουργούν τη δικιά τους ονειρική πραγματικότητα ώσπου...


Με ιδιαίτερη ενέργεια, δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα εκτυλίσσονται τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης μεγάλου μήκους ταινίας του ταλαντούχου Βαρδή Μαρινάκη με τίτλο Μαύρο Λιβάδι. Η ταινία γυρίζεται σε εντυπωσιακά αρχαία κάστρα και σε μυστικές, ονειρικές τοποθεσίες και αντηχεί Τέρενς Μάλικ και Νιλ Τζόρνταν.

Οι πρώτες εικόνες που ταξίδεψαν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου όπου ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο πρώτος κύκλος γυρισμάτων, κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους και προϊδεάζουν για ό,τι θα ακολουθήσει. Πρόκειται για μια δουλειά με διεθνή ποιότητα και υψηλή αισθητική που ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής παραγωγής.


Βασικοί πρωταγωνιστές, δυο νέοι στα κινηματογραφικά δρώμενα ηθοποιοί που ξεχωρίζουν με τις μεστές ερμηνείες τους. Η Σοφία Γεωργοβασίλη και ο Χρήστος Πασσαλής σημαδεύουν αμέσως την οθόνη και τη μνήμη. Πλαισιώνονται από καταξιωμένους συναδέλφους τους (Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρία Πανουργιά, Δέσποινα Κούρτη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ράνια Οικονομίδου), καθώς και από τον Τούρκο πρωταγωνιστή Hakan Boyav.

Ο 39χρονος σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης, που κέρδισε το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας με τις μικρού μήκους ταινίες του, ξεκίνησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με προθέσεις φιλόδοξες και στίγμα προσωπικό. Το Μαύρο Λιβάδι είναι μια ταινία που ξεκινάει μέσα στον ασφυκτικό χώρο ενός μοναστηριού και τελικά ανοίγεται στη φύση και υποτάσσεται στους κανόνες της: την απλότητα, τη νομοτέλεια, την ορμή, την επιμονή, τη γέννηση και την καταστροφή. Είναι η ιστορία της αδιέξοδης σχέσης δυο ηρώων που επιλέγουν με την ψυχή, με το ένστικτο και όχι με τη λογική ή τη νόρμα - και η ιστορία των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να φέρει μια τέτοια σχέση, στην εποχή της τουρκοκρατίας και σε κάθε εποχή.

Για το δεύτερο κύκλο γυρισμάτων οι συντελεστές της ταινίας θα ταξιδέψουν στο Ναύπλιο, στο κάστρο του Παλαμηδίου, το οποίο θα μεταμορφωθεί για τις ανάγκες της ταινίας σε γυναικείο μοναστήρι του 1650. Αρχές Αυγούστου, τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

Η ιστορία εκτυλίσσεται την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά τα θέματα που αγγίζει είναι ταυτόχρονα αρχέγονα και σημερινά. Η εικόνα «αναπνέει» μέσα από την οθόνη, τα πλάνα της συνάμα λιτά και μαγικά, και η ανυπομονησία μας κορυφώνεται!


Το Μαύρο Λιβάδι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία που γυρίζεται με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία της Red One Camera και υπόσχεται ένα εξαιρετικής ποιότητας αποτέλεσμα. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα πρώτα δείγματα της έμπνευσης του Βαρδή Μαρινάκη όπως αποτυπώνεται μέσα από το φακό του Άγγλου διευθυντή φωτογραφίας Marcus Waterloo και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου, το Μαύρο Λιβάδι ανταποκρίνεται στα στάνταρντ της διεθνούς παραγωγής!


 
Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου