Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν στα οφέλη της οικονομικής προόδου

Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Νάσος Ηλιόπουλος, εκπροσωπεί το υπουργείο Εργασίας στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται αυξήσεις στους μισθούς - ήρθε η ώρα για τη δική μας ανάκαμψη», σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.

Το διεθνές συνέδριο της ETUC, με τη συμμετοχή υπουργών Εργασίας, συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας της συνομοσπονδίας για το έτος 2017, που αποσκοπεί στην ανάδειξη του αιτήματος για αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, με στόχο την απάλειψη των ανισοτήτων στη γηραιά ήπειρο.


«Η μάχη των εργαζομένων στην Ελλάδα αποτελεί κοινή μάχη όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «χωρίς ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν στα οφέλη της οικονομικής προόδου και αυτή θα αφορά όλο και λιγότερους».

Ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη του συνεδρίου την κατάσταση στην αγορά εργασίας στη χώρα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει καταρρεύσει και η πλειονότητα εργάζεται στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας από τη μεριά των εργοδοτών έχει παροξυνθεί. Ταυτόχρονα, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης χάνει μία σειρά από κρίσιμους πόρους τόσο μέσα από την υποδηλωμένη όσο και από την αδήλωτη εργασία».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. ανέφερε ότι «ο στόχος να βγούμε από την κρίση για εμάς δεν μπορεί να αποτελεί μία φράση κενή περιεχομένου. Έξοδος από την κρίση, από την οπτική των εργαζομένων, σημαίνει να ακολουθήσουμε μία αντίστροφη διαδικασία αναδιανομής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου