Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Υποδοχή προσφυγόπουλων στα δημοτικά σχολεία - Η ανθρωπιά & η αλληλεγγύη νίκησαν την ξενοφοβία & τον φασισμό


Τους μικρούς μαθητές που έφθασαν με λεωφορείο στις δύο το μεσημέρι, υποδέχτηκαν με δυνατό χειροκρότημα, οι δάσκαλοι, η δημοτική αρχή, τα παιδιά και μαθητές από διπλανά σχολεία, αλλά και κάτοικοι της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας τα παιδιά θα διδάσκονται μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ ήδη έχει καθοριστεί η αίθουσα που θα διεξάγονται τα μαθήματα.

Όπως άλλωστε εξήγησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, που υποδέχτηκε σήμερα τα παιδιά στο σχολείο: «Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει απολύτως το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για τη σταδιακή ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό σύστημα».

Ο κ. Παντής διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος -το οποίο θα επιτευχθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας- θα έχει καλυφθεί το σύνολο των 100 σχολείων που εντάχθηκαν σε όλη την χώρα.


που ξεκίνησαν τα μαθήματά τους σε δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Τερψιθέας.

Αρκετός συγκεντρωμένος κόσμος καταχειροκρότησε την είσοδο των παιδιών στο σχολείο, όπου έφτασαν με λεωφορείο από το κέντρο φιλοξενίας του Κουτσόχερου.

Η διευθύντρια του σχολείου καλωσόρισε τα παιδιά από την Συρία, λέγοντας με συγκινημένη φωνή. «Ελπίζουμε το σχολείο να σας φέρει ό,τι θέλετε. Να σας δώσει τη χαρά και την ελπίδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Δημήτρης Παπαποστόλου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως τα σχολεία είναι ένας χώρος φιλόξενος για τα παιδιά του πολέμου. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα συνδράμουμε ώστε τα παιδιά να έχουν μια ευχάριστη και δημιουργική χρονιά» τόνισε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων των μαθητών Λάρισας, Ελένη Τσιπλάκη, είπε ότι «η Ένωση γονέων θα βρίσκεται δίπλα στα παιδιά αυτά, που έφυγαν κάτω από αντίξοες συνθήκες από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου», τονίζοντας πως και αύριο όπου οι υπόλοιποι μαθητές των προσφύγων θα ενταχθούν στο 26ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, «θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει αντίστοιχη φιλόξενη υποδοχή».

Να σημειωθεί πως μετά το καλωσόρισμα, τα παιδιά πήγαν στις τάξεις τους όπου τους δόθηκαν δώρα από τους καθηγητές και φορείς της Λάρισας.


Με μια ζεστή αγκαλιά υποδέχτηκαν οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς και η δημοτική αρχή της πόλης, τα 25 προσφυγόπουλα που θα φοιτούν από σήμερα, 01.02.2017, στο 5ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου.

Οι μικροί μαθητές που ξεκίνησαν από το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό -όπου και διαμένουν τους τελευταίους μήνες- έφθασαν με πούλμαν το μεσημέρι στο σχολείο του Κερατσινίου, ενώ εκεί τους υποδέχτηκαν με δυνατό χειροκρότημα οι παρευρισκόμενοι, κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και λουλούδια, καθώς και πανό, με τα οποία τους καλωσορίζανε.

Στη συνέχεια ακολούθησε γιορτή υποδοχής, στην οποία τα παιδιά του σχολείου μαζί με τα προσφυγόπουλα, τραγούδησαν και χόρεψαν, ενώ στο χώρο υπήρχαν γλυκίσματα και χυμοί, συμπληρώνοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής ότι «τα προσφυγάκια θα φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία της πόλης μας. Το επιβάλλει η προσφυγική μας ιστορία, το επιτάσσουν οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού, που μας διακατέχουν». Τόνισε επίσης, ότι «η μόρφωση είναι βασικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους το στερήσει».

Ο κ. Βρεττάκος υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε από κοινού, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι γονείς, να μην επιτρέψουμε το μικρόβιο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας να φωλιάσει στις γειτονιές μας» και πρόσθεσε πως «στο σύνολό τους τα σχολεία μας είναι ανοιχτά, ασφαλή, σύγχρονα και ζεστά για όλους».


Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος φαίνεται πως δημιουργείται στο 26ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, στο οποίο μια ομάδα γονέων, αρνούνται την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε
μια ξεχωριστή εκδήλωση καλωσορίσματος των προσφυγόπουλων που ξεκίνησαν τα μαθήματα τους. Τα προσφυγόπουλα από το Κουτσόχερο της Λάρισας όπου διαμένουν, έφτασαν στο χώρο του σχολείου λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και καλωσορίστηκαν από καθηγητές, μαθητές γονείς και φορείς της πόλης.

Τα παιδιά των προσφύγων μπήκαν στο σχολείο κρατώντας ένα μικρό δεντράκι ελιάς και το πρόσφεραν στους συμμαθητές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι ένα δώρο από εμάς, ως σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας».

Η υποδοχή που διοργανώθηκε σήμερα, ανέδειξε «την ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και εθνική καταγωγή» τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου κ. Σταγιάννη κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ ευχαρίστησε τα προσφυγόπουλα για την παρουσία τους στο σχολείο.

«Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, που με το πέρασμά σας από την πατρίδα μας, μας δίνετε την ευκαιρία να συμβάλουμε στην εκπαίδευσή σας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην οδύσσεια πορεία του αγώνα σας για ζωή και μόρφωση. Σας ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να φανούμε αντάξιοι των Ελλήνων προγόνων μας, τιμώντας των πανάρχαιο θεσμό της φιλοξενίας» είπε μεταξύ άλλων η διευθύντρια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και σε εύθυμο κλίμα, δίνοντας χαρά σε όλα τα παιδιά του σχολείου.

Παραιτήθηκαν δύο μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου γονέων

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η άσχημη κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στο σχολείο και ιδιαίτερα μετά το πλήθος καταγγελιών που ήρθαν στη δημοσιότητα οι οποίες μιλούσαν για μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας του Συλλόγου με ευθύνη του προέδρου, όπως επίσης και για απειλές και άλλου τύπου ρατσιστικού χαρακτήρα προσβολές και μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου, οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε παραιτήσεις δύο μελών του Δ.Σ του συλλόγου.

Μάλιστα, το ένα μέλος του Δ.Σ., η Ιωάννα Γκονέλα, στην προσπάθειά της να διαχωρίσει τη θέση της για όσα συμβαίνουν τόσο καιρό στο σύλλογο, υπέβαλε γραπτώς την παραίτηση της, στην οποία και μιλάει για συνθήκες αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Δ.Σ, μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας του, αλλά και για άρνηση του Δ.Σ να δεχθεί ενημέρωση για το προσφυγικό, τόσο από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και από τον δήμαρχο της Λάρισας.

«Κύριοι του Δ.Σ του συλλόγου Γονέων του 26ου δημοτικού σχολείου Λάρισας παραιτούμαι από μέλος του Δ.Σ του συλλόγου διότι: 1) Δεν αποδέχομαι την συνέχιση της αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Δ.Σ, όπως σας τόνισα και άλλη φορά και συνεχίζετε να μην λαμβάνετε υπόψη (έκδοση ανακοινώσεων χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ, μη ύπαρξη κανόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας) καθώς και την συνεχιζόμενη άρνηση σας να λάβουν οι γονείς του συλλόγου ενημέρωση από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τον δήμο, που είναι αρμόδιοι από τον νόμο για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στο σχολείο» αναφέρει αναλυτικά το πρώην μέλος του Δ.Σ στην παραίτηση του.


Χειροκροτήματα, χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα, αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, μπαλόνια.

Αυτοί ήταν οι τρόποι με τους οποίους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και συλλογικότητες από το χώρο της αριστεράς, υποδέχτηκαν τα παιδιά των προσφύγων στην πρώτη τους μέρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος.

Το κλίμα θερμό και αλληλέγγυο απέναντι στα παιδιά που εκδιώχθηκαν από τη χώρα τους, θύματα του πολέμου στη Συρία. Σε εκείνα τα παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα στοιβαγμένα σε βάρκες για να ξεφύγουν από το μένος των πολεμικών συρράξεων.

Απέναντι στις αντιδράσεις και στις ρατσιστικές συμπεριφορές, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και οι αλληλέγγυοι καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα που έμπαιναν στο Δημοτικό σχολείο δειλά-δειλά, αλλά με χαρούμενα πρόσωπα και, κυρίως, με το αθώο παιδικό τους βλέμμα.

Τα πανό καλωσορίσματος από επιτροπές μαθητών, συλλόγους γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, ξεχώριζαν στην οδό Νίκης, στο νέο Ικόνιο Περάματος. Το παρόν έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ι. Παντής, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης, μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και φορείς και συλλογικότητες για τους πρόσφυγες.


Σε δηλώσεις του ο κ. Παντής τόνισε ότι: «Κάθε μέρα ανοίγουμε νέα σχολεία σε ολόκληρη την χώρα, όπως και σήμερα στο Πέραμα, και προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα μας. Το υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο».


Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων, εφόσον είχαν προηγηθεί αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παντής υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα σχολεία επιλέχθηκαν επειδή πληρούν κάποια κριτήρια, κυρίως παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά. Η πολιτική βούληση λέει να πάνε τα παιδιά στα σχολεία. Ο τρόπος, το πού θα πάνε, τι μαθήματα θα κάνουν κ.α. αυτά όλα υπακούν σε παιδαγωγικούς κανόνες».

Σχετικά με τις αιτήσεις των μετεγγραφών που έχουν παρουσιαστεί, ο κ. Παντής ανέφερε ότι «είναι θέμα των υπηρεσιών της Πολιτείας και όχι του υπουργείου Παιδείας». Καταλήγοντας ο γ.γ. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι «θα ακολουθήσουμε τους παιδαγωγικούς κανόνες που πρέπει, για να ξεδιπλώσουμε το σχέδιο του υπουργείου για τα παιδιά των προσφύγων». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους γονείς και τους μαθητές που βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό σχολείο για να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα.

Με την σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης υποστήριξε ότι «η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στη σχολική ζωή συνιστά τη δημοκρατική και ομαλή ένταξή τους και αποτρέπει φαινόμενα και συμπεριφορές γκετοποίησής τους. Στο Πέραμα, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς της πόλης, υποδέχονται με αλληλεγγύη τα παιδιά των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε ό,τι μας αναλογεί με την καθημερινή μας παρουσία θα κάνουμε τα αναγκαία για τη δημοκρατική και ομαλή ένταξή τους και την αναγκαία κοινωνικοποίησή τους».

Ο κ. Ν. Μπελαβίλας, αναπληρωτής συντονιστής της επιτροπής για τα παιδιά των προσφύγων, καλωσορίζοντας τα, σχολίασε τη σημερινή επιλογή να είναι κλειστές οι πόρτες του σχολείου προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, αναφέροντας ότι «λόγω των γεγονότων με την Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα, έκαναν μια τέτοια επιλογή για να είναι τα παιδιά των προσφύγων ασφαλή». Επιπλέον, ευχαρίστησε τους μαθητές και τους γονείς του Περάματος για την παρουσία τους, καθώς βοήθησαν με τη σειρά τους να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ακόμη ανέφερε ότι «από Σεπτέμβριο τα παιδιά θα ενταχθούν στα πρωϊνά σχολεία, ωστόσο προς το παρόν είναι υπό καθεστώς προστασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καρύδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι : «Βρέθηκα σήμερα εδώ ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής Πειραιά, μαζί με το γραμματέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Χρονόπουλο, για να εκφράσουμε την συμπαράστασή, την αλληλεγγύη και την ευαισθησία μας, ώστε τα προσφυγόπουλα να μπορούν να έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην γνώση της ελληνικής γλώσσας και τον πολιτισμό και να πούμε ένα ηχηρό όχι στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία που καλλιεργεί συστηματικά η Χρυσή Αυγή και οι δυνάμεις του σκοταδισμού στη χώρα μας.

«Το Νέο Ικόνιο Περάματος χτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων πρέπει να δεχτούν με αγάπη τα παιδιά των προσφύγων μίας χώρας η οποία το 1922 είχε συνδράμει στη σωτηρία και την ανακούφιση των ξεριζωμένων Μικρασιατών», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μοίρας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

«Δε νομίζω», πρόσθεσε «ότι οι γονείς που αντιδρούν είναι οπαδοί της γνωστής δολοφονικής νεοναζιστικής συμμορίας, υπό το μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, που αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση στην περιοχή. Προφανώς υφίσταται και ένα έλλειμμα πλήρους, σωστής ενημέρωσης. Ας αναλάβουν οι αρχές, οι αρμόδιοι και όλοι εμείς που πολιτευόμαστε και εκλεγόμαστε στον Πειραιά να εξηγήσουμε στους κατοίκους πώς ακριβώς έχει η κατάσταση και όλα θα πάνε καλά. Καλώς όρισαν τα προσφυγόπουλα και τους ευχόμαστε καλά γράμματα».

Εκπρόσωποι μαθητών από τα σχολεία του Περάματος δήλωσαν πως είναι αλληλέγγυοι απέναντι στα παιδιά των προσφύγων και πως καταδικάζουν τα γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «η τρομοκρατία και οι ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι τους δεν θα περάσουν. Επικροτούν κάθε τέτοια ενέργεια του κράτους, καθώς τα παιδιά των προσφύγων έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει πίσω».

Σημειώνεται ότι σε μια κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης των παιδιών των προσφύγων οι μαθητές από τα σχολεία του Περάματος συγκέντρωσαν σχολικά είδη για να τα προσφέρουν στους νέους μαθητές. Το 1ο Δημοτικό σχολείο Περάματος ήταν το τρίτο και τελευταίο στη σειρά που υποδέχτηκε για φοίτηση παιδιά των προσφύγων από τη δομή φιλοξενίας των προσφυγών στο Σχιστό. Προηγήθηκαν το 15ο Δημοτικό σχολείο της Νίκαιας και το 5ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου όπου τα μικρά προσφυγόπουλα έτυχαν θερμής υποδοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου