Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Αλλότρια συμφέροντα

Η διοίκηση του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει και το ελληνικό ζήτημα.

Στο τέλος της συνεδρίασης ενδεχομένως να γνωρίζουμε αν το Ταμείο θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και, εφόσον αποφασίσει να μείνει, με ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει και ο Σόιμπλε πράξει όσα δηλώνει, το πιθανότερο είναι να μπούμε στην περιπέτεια της αμφισβήτησης του προγράμματος - ακόμη και της αναστολής εκτέλεσής του για κάποιο διάστημα.

Αν παραμείνει, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα συνοδεύεται με νέο κύκλο παράλογων απαιτήσεων για τη χώρα μας, τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχτεί η κυβέρνηση, καθώς άλλο είναι ο συμβιβασμός -ακόμη και επώδυνος- και άλλο ο αυτοχειριασμός.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πιο σύνθετο απ' ό,τι φαίνεται.

Το ΔΝΤ μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί οι Αμερικανοί, σε μια συγκεκριμένη περίοδο, ήθελαν να έχουν λόγο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί το δέχτηκαν με χαρά, γιατί ήθελαν τους Αμερικανούς συμμετέχοντες και όχι ανταγωνιστές σε αυτή την κρίση.

Δεν γνωρίζουμε
αν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η νέα αμερικανική ηγεσία, μάλλον, προτιμά τον ρόλο του ανταγωνιστή.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς και απόδειξη γι' αυτό είναι όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας.

Η νομική υπηρεσία τής γερμανικής Βουλής -παρά και ενάντια στα όσα έχει ισχυριστεί ο Σόιμπλε- αποφαίνεται ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, δεν χρειάζεται νέα απόφαση από το γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συνέχισή του.

Δεν το ξέρει αυτό ο Σόιμπλε; Το ξέρει πολύ καλά.

Δηλώνει, όμως, ότι θα λάβει την πολιτική απόφαση να ξαναθέσει το πρόβλημα από την αρχή απειλώντας τους Αμερικανούς -στην περίπτωση που αποχωρήσει το Ταμείο- με κατάρρευση της Ελλάδας, λόγω της γεωπολιτικής αξίας που έχει γι' αυτούς η χώρα μας.

Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, σε μια κομβική στιγμή όπου αλλότρια συμφέροντα παίζονται στη δική μας πλάτη.

Τι θα βγει από αυτά, θα φανεί σύντομα.

Το βέβαιο είναι πως πέρα από τις απειλές, για την ώρα τουλάχιστον, κανέναν δεν συμφέρει να καταρρεύσουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου