Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ελληνικό

του Γιώργου Λιάλιου


Στη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα γνωμοδοτήσει για το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, προχώρησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Θανάσης Αραβαντινός, ενώ θα συμμετέχουν ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας του μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάντ Τσουμί και τρεις εν ενεργεία πανεπιστημιακοί.


Η δημιουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προβλεπόταν στον ν. 4062/2012, που καθόρισε το πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού. Εκτός από τους κ. Αραβαντινό και Τσουμί, στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Αίσωπος και ο καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Γιάννης Ψυχάρης.

Η επιτροπή είναι άμισθη και εντός διμήνου από τη στιγμή που θα της ζητηθεί θα γνωμοδοτήσει στον υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με την έγκριση του σχεδίου. «Είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, που θα αφήσει το ίχνος του στην πόλη», λέει στην «Κ» ο κ. Αραβαντινός. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει με προσεκτικό τρόπο, να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στη σημερινή εγκατάλειψη και στην υπερεκμετάλλευση, προς όφελος των κατοίκων της Αθήνας, των επισκεπτών και των επενδυτών».

Το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) που πρέπει η Lamda Development να καταθέσει μέσω του Γραφείου Ελληνικού προς έγκριση, δεν έχει ακόμη υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ελεγχθεί η πληρότητά του.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού της έκτασης από το δασαρχείο Πειραιά, που καλείται να αποφασίσει υπέρ ή κατά της διατήρησης συστάδων δέντρων που υπάρχουν σε διάφορα τμήματα του οικοπέδου (περιμετρικά του παλαιού αεροδρομίου και στον Αγιο Κοσμά). Προ ημερών, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελος έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εξέταση της υπόθεσης.


η Καθημερινή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου