Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (KEA): Επειδή ακούμε πολλά, μερικές χρηστικές πληροφορίες

Όπως είναι γνωστό, οι πολίτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά την πιλοτική του φάση πρέπει να ξανακάνουν «τα χαρτιά τους».

Η διαδικασία είναι απλή και μπορούν να την κάνουν είτε μόνοι τους (μέσω υπολογιστή) είτε στα τοπικά ΚΕΠ είτε ακόμα και μέσω του λογιστή τους.


Σημειώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://keaprogram.gr/) υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες, ενώ παράλληλα στην ενότητα «Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ) σχετικά με το ΚΕΑ» υπάρχει ένας εξαντλητικός κατάλογος σχετικών ερωτήσεων και απαντήσεων οι οποίες καλύπτουν κάθε πιθανή απορία και περίπτωση.

Με την ευκαιρία αυτή και επειδή, μας έρχονται διάφορες… περίεργες πληροφορίες (πχ δείτε εδώ τι έγινε με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ), καλό είναι να γνωρίζουμε και να πληροφορούμε όσους/ες δεν γνωρίζουν τα παρακάτω:

1. Το ΚΕΑ «το δίνει ο δήμος»;

Το ΚΕΑ ΔΕΝ το δίνει ο δήμος. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι μια υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες, με την οποία η πολιτεία εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 200 ευρώ. Οι αιτήσεις γίνονται από τους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και διεκπεραιώνονται ΚΑΙ από τα ΚΕΠ των δήμων.

Αυτό το τελευταίο, δηλαδή ότι οι αιτήσεις γίνονται και στα ΚΕΠ, ΔΕΝ καθιστά κανέναν δήμο «χορηγό» του προγράμματος!


2. Εβαλα μέσο τον (τάδε) και με έβαλε στο ΚΕΑ

Κανένας (τάδε) δεν μπορεί να μεσολαβήσει προκειμένου ένας πολίτης να ενταχθεί στο ΚΕΑ. Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, αυτό που βασικά χρειάζεται από τον πολίτη είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του, αυτά περνιούνται στο σύστημα, το οποίο βγάζει κατ' ευθείαν την απάντηση (θετική ή αρνητική).

Άρα, για την χορήγηση του ΚΕΑ δεν οφείλει κανείς, καμία υποχρέωση σε κανέναν!


3. Άκουσα ότι κάποιοι που λένε ότι είναι «υπάλληλοι» ζητάνε λεφτά για να «με βάλλουν στο ΚΕΑ»

Και εμείς «το έχουμε ακούσει» και θέλουμε να το διασταυρώσουμε και προφανώς δεν μιλάμε για τους λογιστές.

Αν πέσει και στην δική σας αντίληψη κάτι τέτοιο και αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, παρακαλούμε στείλτε μας ένα e-mail στο: edostonoto@gmail.com.


ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου