Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Καλλιθέα: Μέχρι 15 Μαρτίου η έκθεση έργων του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου με τίτλο «Αναζητώντας την Εικόνα»



Συνεχίζεται μέχρι την επόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου η έκθεση έργων του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου με τίτλο «Αναζητώντας την Εικόνα».

Η έκθεση πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», Λασκαρίδου 120 & Φιλαρέτου, Καλλιθέα, τις ώρες 10:00 - 13:00 και 18:00 - 20:30 και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καλλιθέας, τo Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το Εικαστικό Εργαστήρι της ARTe.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 12:00 θα γίνει παράλληλη εκδήλωση - ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον Μάνο Στεφανίδη με θέμα: «Το κίνημα της αφαίρεσης και το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου».


Ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της αφαιρετικής τέχνης στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια και κύρος, διαμόρφωσε μέσα από το μοναδικό κι απαράμιλλο έργο του μια σημαντική παρακαταθήκη στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.

Προερχόμενος μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις της περίφημης γενιάς του ’30, διέγραψε στην συνέχεια μια προσωπική, όσο και μοναχική διαδρομή, όπου η παρατήρηση πάνω στο πολυδιάστατο Ελληνικό τοπίο, όσο και οι αναφορές του, όχι μόνο στην αναζήτηση της Ελληνικότητας, αλλά και στις επιρροές του από τα ανατρεπτικά κινήματα του μοντερνισμού στην Ευρώπη, τον οδήγησαν σε καινοφανείς πειραματισμούς και μια άνευ προηγουμένου αποκάλυψη του περιεχομένου της εικόνας.

Ο Σπυρόπουλος βραβεύτηκε, τιμήθηκε και διακρίθηκε όσο ελάχιστοι Έλληνες στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα βίωσε την περιφρόνηση και την αδιαφορία. Ωστόσο εκείνος συνέχιζε να δημιουργεί ακατάπαυστα, ανοίγοντας διαρκώς νέους και συγκλονιστικούς ορίζοντες, επιδιώκοντας με πάθος την αποκάλυψη του μη ορατού και του απόλυτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου