Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας

Τα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών είναι οι προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας.

«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες -και ιδίως οι νεότερες γυναίκες- βρίσκονται στο στόχαστρο της κρίσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ είναι χαρακτηριστικά. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το ποσοστό των ανδρών είναι 39%, των γυναικών είναι 61%.


Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ασφαλώς είναι μια μείωση που δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε, όμως αξίζει να καταδείξουμε πως αυτή η κυβέρνηση παλεύει μέρα με τη μέρα για να μειώσει την ανεργία, να βρουν ξανά οι νέες και οι νέοι εργασία», ανέφερε η υπουργός και προσέθεσε:

«Η επιμονή της κυβέρνησης για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας πηγάζει και από αυτή την αδήριτη ανάγκη: Κανένας εργοδότης να μην μπορεί να απολύσει λόγω εγκυμοσύνης, καμία εργαζόμενη να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα, καμία εργαζόμενη να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης εξαιτίας του φύλου της».

«Σε αυτή τη μάχη θέλουμε μαζί μας τις γυναίκες εργαζόμενες, τις γυναικείες οργανώσεις τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», είπε η κ. Αχτσιόγλου, για να συμπληρώσει ότι έξι χρόνια κρίσης είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών.


«Δεν είναι μόνο η ανεργία, δεν είναι μόνο οι απορρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου της εργασίας, η δραματική πτώση των αμοιβών. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ξαναέριξε στους ώμους των γυναικών την ευθύνη για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών.

Την ίδια στιγμή, η κρίση είχε αντίκτυπο στην υγεία. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, λέει η Γενική Γραμματεία Ισότητας, είναι τραγικά μειωμένη για τις γυναίκες μεσαίου και χαμηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα είναι η θέσπιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου