Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Να βγάλουμε την βία από το σπίτι και την οικογένεια στο δημόσιο χώρο και λόγο (ηχητικό)

Η έμφυλη βία δεν έχει ταξικό, φυλετικό, μορφωτικό πρόσημο, αγγίζει όλα τα στρώματα, τις ηλικίες, τις κοινωνικές ομάδες... αν δεν βρίσκεται σπίτι μας, βρίσκεται δίπλα μας, είπε η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

Κρίσιμος ο ρόλος της συμβουλευτικής γραμμής 15900 όλο το 24ωρο για περιστατικά που αφορούν τόσο τα ίδια τα πρόσωπα όσο και τρίτους.

Το θέμα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πάντα ένα επίκαιρο πεδίο και σήμερα περισσότερο από ποτέ, είπε η κ. Αγαθοπούλου, λόγω και της κρίσης. «Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να εξισορροπήσουμε την κατάσταση στη χώρα».

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας μαζί με την προϊστάμενη ΓΓ Ισότητας των Φύλων έχουν την εποπτεία των 61 δομών για την έμφυλη βία, τα συμβουλευτικά κέντρα και τις δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Όπως είπε η κ.Αγαθοπούλου, τα περιστατικά που καταγράφονται αυξάνονται, από το 2012 όταν δημιουργήθηκαν οι δομές αυτές, όσο γνωστοποιείται η ύπαρξή τους και τα θύματα επιλέγουν να απευθυνθούν σε αυτά.


«Η έμφυλη βία δεν έχει ούτε ταξικό, ούτε φυλετικό, ούτε μορφωτικό πρόσημο, αγγίζει όλα τα στρώματα, τις ηλικίες, τις κοινωνικές ομάδες... αν δεν βρίσκεται σπίτι μας, βρίσκεται δίπλα μας, πρέπει να ξέρουμε πού θα απευθυνθούμε», τόνισε η ίδια. Για το σκοπό αυτό, λειτουργεί σε 24ωρη βάση η συμβουλευτική γραμμή του 15900, στην οποία μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε για περιστατικά που αφορούν τον ίδιο είτε άλλα που εντόπισε στο περιβάλλον του.

«Τα θέματα της βίας είναι συνήθως κλεισμένα στο σπίτι και την οικογένεια, προσπαθούμε να τα βγάλουμε στο δημόσιο χώρο και λόγο για να καταπολεμηθούν πιο εύκολα», όπως υπογράμμισε η κ.Αγαθοπούλου.

Αναφέρθηκε επίσης σε εργασιακά θέματα, με αφορμή την έρευνα που έκανε πέρυσι το ΚΕΘΙ για την θέση των γυναικών στην ελληνική βιομηχανία και την ύπαρξη μέτρων «συμφιλίωσης» της επαγγελματικής δραστηριότητας και της οικογενειακής ζωής.

Παρά την γενική προσέγγιση των βιομηχάνων «μην στεναχωριέστε, είμαστε μία οικογένεια», οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο, με ημιαπασχόληση, την ώρα που είναι επιφορτισμένες και με τα βάρη της οικογένειας, την υποστήριξη των γονέων κτλ, σημείωσε η κ.Αγαθοπούλου. «Σε αυτό ευθύνεται και η πολιτεία, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν δομές και υπηρεσίες που να υποστηρίζουν τις γυναίκες στην φύλαξη των παιδιών και των ηλικιωμένων».


στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου