Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Σε τι κόσμο μας φέρατε βρε μπαγάσηδες;


Ένας αόρατος κύκλος συμφερόντων πολιορκούσε για πολλά χρόνια τον εύπιστο, αφελή, ανήξερο, αδιάφορο ή και
ιδιοτελή μέσο Έλληνα. Μια αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω από μια υπνωτισμένη και ηθικά ευνουχισμένη κοινωνία.

Την αποτελούσαν τα κυβερνητικά κόμματα (προς θεού, όχι όλα τα στελέχη και μέλη τους), τα ΜΜΕ και οι τράπεζες. Δεν ήταν το μοναδικό μπλοκ συμφερόντων αλλά στο εσωτερικό ήταν το κυρίαρχο. Αυτό αποδείχθηκε και επικυρώθηκε με καταθέσεις και πειστήρια στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.


Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ:

- Οφείλουν στις τράπεζες αθροιστικά 400 εκατ. που βαρύνουν τους φορολογούμενους αφού αδυνατούν να τα αποπληρώσουν!

- Διακινούσαν πακτωλούς χρημάτων που νόθευαν βάναυσα τη δημοκρατία, αφού ανταγωνιζόταν τα υπόλοιπα κόμματα από θέση ισχύος!

- Ουδέποτε εξήγησαν στο λαό που σπαταλήθηκαν τόσα χρήματα από κρατικές επιχορηγήσεις, θαλασσοδάνεια και άλλες…. αφανείς πηγές

- Εξαπατούσαν τις τράπεζες , βάζοντας εγγύηση την ίδια μελλοντική επιχορήγηση για λήψη πολλών δανείων!

- Άφηναν αρρύθμιστο το τηλεοπτικό τοπίο επί 25 χρόνια, παραχωρώντας δωρεάν στους καναλάρχες δημόσιες συχνότητες και παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα!

- Διοχέτευαν με αδιαφάνεια στα ΜΜΕ τεράστια ποσά μέσω άσκοπων και αχρείαστων διαφημίσεων του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ(πορίσματα ελεγκτών, κακουργηματικές διώξεις κλπ)!

- Ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετούσε επί 11 χρόνια δάνειο για την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», χωρίς καμιά όχληση από την τράπεζα, ενώ έσπευσε να το ρυθμίσει μόνο όταν άνοιξε η συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών!
Οι τράπεζες από τη μεριά τους (κάποιες με διορισμένες διοικήσεις):
- Χορηγούσαν δάνεια στα ΜΜΕ με ανεπαρκείς εγγυήσεις ή και «αέρα»(ομολογία υιού Ψυχάρη)!

- Εξακολούθησαν να δανειοδοτούν ΜΜΕ ακόμα και εν μέσω κρίσης, σαν να μην συνέβαινε τίποτα!

- Δεν εφάρμοζαν απέναντι σε κόμματα και ΜΜΕ αυστηρούς τραπεζικούς πιστοληπτικούς κανόνες.

- Δεν ήλεγχαν αν τα χορηγούμενα κεφάλαια στα ΜΜΕ χρησιμοποιούνταν για το σκοπό που δίνονται!

- Δανειοδότησαν ιδιοκτήτες εκδοτικού συγκροτήματος για να το «αγοράσουν» με άλλο όνομα από τον εαυτό τους !

- Χορηγούσαν αφειδώς δάνεια στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εξετάζουν αν εγγραφόταν η ίδια εγγύηση σε άλλες τράπεζες!

- Σπαταλούσαν τεράστια ποσά για διαφήμιση στις εφημερίδες και την τηλεόραση, γεμίζοντας τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα.

- Η εποπτική τράπεζα Ελλάδος ισχυρίστηκε ότι έθετε γενικούς κανόνες αλλά δεν υπεισερχόταν στον έλεγχο της δανειακής πολιτικής των τραπεζών, πολλώ μάλλον εξειδικευμένα κατά περίπτωση.
Η ευνοϊκή μεταχείριση κομμάτων και ΜΜΕ, συγκρινόμενη με τη σκληρή στάση τραπεζών απέναντι σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και νοικοκυριά, πείθει και τους πιο δύσπιστους για την ειδική σχέση αμοιβαίων συμφερόντων με μιντιάρχες.
Η σκανδαλώδης εύνοια τραπεζών και κομμάτων προς τα ΜΜΕ κάθε άλλο παρά αθώα και ανιδιοτελής υπήρξε. Ανταποδίδοντας τα ΜΜΕ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριζαν διαχρονικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας ταυτόχρονα πολιτικές δυνάμεις που αρνούνταν να γίνουν δορυφόροι των δυο κομμάτων.

Με την έλευση της κρίσης, εξαπέλυσαν ενορχηστρωμένα μια προπαγανδιστική εκστρατεία «σοκ και δέους», τρομοκρατώντας και ενοχοποιώντας το λαό, ώστε να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το μονόδρομο των μνημονίων και τη συντριβή της κοινωνίας.

Προσπάθησαν με κάθε μέσο να πλήξουν τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η βέβαιη επικράτησή του να μην είναι ολοκληρωτική.

Από τις αρχές 2015 άλλαξαν αυτόματα γραμμή πλεύσης και μεταμορφώθηκαν από τιμητές σε «προστάτες» των θυμάτων της κρίσης και των κοινωνικών ομάδων ( αγρότες, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ), αυτών δηλαδή που τα προηγούμενα χρόνια εξωθούσαν στη μεταξύ τους αντιπαλότητα.

Έκτοτε, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση και πανικόβλητοι από τις αποκαλύψεις σε βάρος τους, δεν κρύβουν τη χαιρεκακία τους όταν οι σκληροί των Βρυξελλών και ΔΝΤ θέτουν παράλογες απαιτήσεις, πιέζοντας την κυβέρνηση να τις ικανοποιήσει για να ταπεινωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η αντικυβερνητική υστερία ξεπέρασε κάθε όριο, όταν οι καναλάρχες για πρώτη φορά κλήθηκαν να πληρώσουν αδρά για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, σύμφωνα με συνταγματική επιταγή.

Τέλος, ουδέποτε έθεσαν στο στόχαστρο αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές τραπεζών σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών (επισήμανση συντάκτριας του «Βήματος»).

 
Το παραπάνω τριγωνικό σύμπλεγμα συμφερόντων έχει ήδη υποστεί μια πρώτη ήττα και κανένας πλέον δεν επιτρέπεται να παριστάνει τον ανίδεο, εκτός από τους αμετανόητους αρνητές της πραγματικότητας που συμμετείχαν με πολλούς τρόπους στην κραιπάλη, έστω με ξεροκόμματα.

Στο μέλλον τίποτα δεν θα λειτουργεί όπως παλιά, όποιος και να κατέχει την εξουσία. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη υπηρεσία στη χώρα της τωρινής κυβέρνησης που δεν λογάριασε το κόστος της σύγκρουσης με τη διαπλοκή, ανεξάρτητα αν το πληρώσει ή όχι.

Όσο για μάς, το λαό, είναι στο χέρι μας είτε να βγούμε αναβαπτισμένοι και σοφότεροι μέσα από την περιπέτεια που βιώνουμε είτε να θεωρήσουμε ότι η αποδειχθείσα διαπλοκή δεν μας αφορά, ασχέτως αν ματώνουμε εξ αιτίας της. Στο κάτω κάτω δεν αρκούν κάποιοι να πασχίζουν να μας τραβήξουν στο ξέφωτο, πρέπει να το θέλουμε κι εμείς.

Μήπως και ξεμπλέξουμε με το φαύλο παρελθόν και δεν ξανακούσουμε ντροπιασμένοι τα παιδιά μας να μας πετούν κατάμουτρα: «Σε τι κόσμο μας φέρατε βρε μπαγάσηδες»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου