Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Μία, δύο, πολλές μίζες: Ξεκινάει σήμερα η δίκη της Siemens

της Ειρήνης Λαζαρίδου

Μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις «λαδώματος» κρατικών αξιωματούχων, αυτή της Siemens, αρχίζει να εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κυριολεκτικά μια ανάσα πριν από την παραγραφή για αδικήματα που τελέστηκαν πριν από είκοσι χρόνια.

Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση 8002 ανάμεσα στον γερμανικό κολοσσό και τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μίζες πάντως, ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από γερμανικές εταιρείες, φαίνεται να αποτελούν το... εθνικό σπορ για τους δημόσιους λειτουργούς, καθώς ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια η μία μετά την άλλη τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με «ωφέλιμες πληρωμές», κυρίως όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που επί σειρά ετών αποτέλεσαν πεδίον δόξης λαμπρόν για τους μιζαδόρους...

Πρόσφατα η εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) ξανάνοιξε τον φάκελο των μιζών που δόθηκαν σε εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της, «χάρη στις αποκαλύψεις ενός πρώην υψηλόβαθμου υπαλλήλου του ελληνικού υπουργείου Άμυνας έγινε γνωστό ότι κατά την πώληση των 170 Leopard 2 στην Ελλάδα πληρώθηκαν μίζες ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ανακριτικές αρχές κατάφεραν να πιστοποιήσουν 165 πληρωμές σε 14 κατόχους αξιωμάτων στην Ελλάδα για τις υποθέσεις των Leopard 2, της Asrad και των υποβρυχίων».

Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι «η εισαγγελία της Βρέμης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών. Είναι ύποπτοι για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Η FAZ επίσης αναφέρει ότι «τέσσερις Γερμανοί και ένας Έλληνας πρώην συνεργάτες της εξοπλιστικής εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad. (...) Επιπλέον μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η παράδοση (σ.σ.: πώληση) συστημάτων ελέγχου πυρός για τα (σ.σ.: άρματα μάχης) Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η εισαγγελία θεωρεί τη δωροδοκία ιδιαίτερα βαριά υπόθεση. Πρόκειται για ένα μέγεθος της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ».

Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές υποθέσεις από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων για την οποία τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε να παραπεμφθούν επτά άτομα. Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και το πρώην τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος επίσης κατηγορείται και για το τεράστιο σκάνδαλο της Siemens και είναι ήδη προφυλακισμένος για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων...

Η επίμαχη σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία ήταν ύψους 195.709.774 ευρώ και αφορούσε την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και περιφερειακού υλικού. Γι' αυτή τη δουλειά, μόνο ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας έλαβε περίπου 750.000 ευρώ ως μίζα, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω του συγκατηγορούμενου Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος αντιπροσώπευε στην Ελλάδα την εταιρεία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ακόμα την παραπομπή του Ελληνοελβετού δικηγόρου Σπύρου Μεταξά, αλλά ζήτησε την απαλλαγή της συζύγου και του γιου του Α. Κάντα, καθώς εκτίμησε ότι δεν προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις εις βάρος τους.

Για μια άλλη υπόθεση, που αφορά τη σύμβαση 010Β/03/6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, τον περασμένο Απρίλιο ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρου Τραυλού και άλλων δέκα προσώπων που διετέλεσαν μέλη της επιτροπής διαπραγματεύσεων. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η σύμβαση που υπογράφτηκε ήταν ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μετά τις αναπροσαρμογές ανήλθε σε 480 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα για το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε, δηλαδή για τις μίζες που απαιτήθηκαν, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία ευμενέστεροι όροι ως ανταλλάγματα. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει ζημιά στο Δημόσιο που ξεπερνάει τα 31 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί!

Βαρύτατες κατηγορίες, που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη, απαγγέλθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 στον μεσάζοντα όπλων Κώστα Δαφέρμο και δύο στελέχη της εταιρείας του, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Νίκος Τασιτώνης. Οι τρεις κατηγορούνται για δωροδοκία - δωροληψία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που σχετίζεται με μίζες ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων Kornet.

Οι δικαστικές αρχές έφτασαν στον Κ. Δαφέρμο, τον οποίο είχε κατονομάσει πριν από δύο χρόνια στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας. Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε ο Αντ. Κάντας, η κατασκευάστρια εταιρεία για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, που αφορούσε 98 αντιαρματικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τον είχε «λαδώσει» μέσω του αντιπροσώπου της Κ. Δαφέρμου με τρία εκατομμύρια. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό δικαστική διερεύνηση.

Ακόμα μία εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή του γνωστού επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου που σχετίζεται με την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ Erieye και για «ξέπλυμα» χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Θ. Λιακουνάκος διακίνησε μίζες που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια ειδικών αεροσκαφών για έγκαιρη προειδοποίηση από την εταιρεία Ericsson, την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία AXON που του ανήκε. Τα χρήματα είχαν τελικούς αποδέκτες τους Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο, που ήδη εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πάντως το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που έχει τιμωρηθεί με πολυετή κάθειρξη είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση των υποβρυχίων, στην οποία διακινήθηκαν μίζες άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές τις ημέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στη δευτεροβάθμια δίκη.

η Αυγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου