Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Μετά τη μεγάλη άνοδο του Sinn Féin στη Β. Ιρλανδία: Το μήνυμα του Τζ. Άνταμς στο φιλοβρετανικό DUP

Παραίτηση της ηγέτιδας των ενωτικών (DUP) ζήτησε εκ νέου ο Τζέρι Άνταμς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Το DUP κέρδισε τις 28 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου της Β. Ιρλανδίας, αφού το Σιν Φέιν, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση της δύναμής του, σχεδόν εκμηδένισε το προβάδισμα των 10 εδρών που είχε εξασφαλίσει το κόμμα των Ενωτικών στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από έναν χρόνο.


Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία που παρουσιάζει ακόμα πιο διχασμένους τους πολίτες, «δημιουργεί ανησυχία ότι το ενδεχόμενο να αναλάβει το Λονδίνο απευθείας την εξουσία της επαρχίας είναι αναπόφευκτο», υποστηρίζει ο Independent.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολιτική διαμάχη μεταξύ του αριστερού-εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν και του φιλοβρετανικού ενωτικού DUP, αφού κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίον είχαν σχηματίσει. Ωστόσο, «η από κοινού άσκηση της εξουσίας», όπως ορίζει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, «φαίνεται να έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα, αφού το Σιν Φέιν κατάφερε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό από ποτέ», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το Σιν Φέιν, αύξησε τα ποσοστά του περισσότερο και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, εξασφαλίζοντας μόλις μία έδρα λιγότερη από τους Ενωτικούς. Τώρα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν στη διάθεση τους τρεις εβδομάδες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην ηγέτη του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, Μάρτιν ΜακΓκίνες στις αρχές Ιανουαρίου, οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, αφού η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, προβλέπει ότι η εξουσία πρέπει να είναι μοιρασμένη στα χέρια ενωτικών και εθνικιστών. Ο ΜακΓκίνες παραιτήθηκε όταν η πρωθυπουργός της επαρχίας και ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη πιθανής εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις ηγετικών στελεχών του Σιν Φέιν, και της Μισέλ Ο’Νιλ που διαδέχθηκε τον ΜακΓκίνες, το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους Ενωτικούς, όσο δεν παραιτείται η Φόστερ.

Μιλώντας στον Independent, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο ιστορικός ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς είπε ότι ελπίζει πως τώρα το DUP «πήρε το μάθημά του», ότι η από κοινού άσκηση της εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά βασίζεται στη συνεργασία του Σιν Φέιν. Ο Άνταμς δήλωσε στην εφημερίδα χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την κυβέρνηση χωρίς την συγκατάθεση του άλλου κυβερνητικού εταίρου, και εκείνοι δεν θα μπορούσαν επίσης να συμμετέχουν χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζέρι Άνταμς επανέλαβε ακόμα την απαίτηση του κόμματος του για άμεση παραίτηση της Αρλίν Φόστερ, όσο εκκρεμεί η ανεξάρτητη έρευνα σε βάρος της, δηλώνοντας ότι «είναι πολύ σοβαρή η κατηγορία εναντίον της, (πρόκειται για) μισό δισεκατομμύριο λίρες από χρήματα φορολογούμενων (που χάθηκαν) ως αποτέλεσμα διαφθοράς ή απάτης. Πρέπει να ερευνηθεί και όσο συνεχίζεται, πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία». Τέλος, επεσήμανε ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του DUP για το αν θα κρατήσει τη Φόστερ ως ηγέτη» και είπε ότι αυτός και το κόμμα του έχουν απευθύνει πρόσκληση στις δύο πλευρές για συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν από κοινού την εξουσία.


Τα αποτελέσματα: Εκμηδενίστηκε το προβάδισμα του DUP

Το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP) παρέμεινε το ισχυρότερο στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού κέρδισε με μόλις μία έδρα διαφορά το Sinn Féin στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν κοπιώδεις συνομιλίες για να σχηματιστεί ξανά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Το DUP κέρδισε τις 28 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου της επαρχίας, αφού το Σιν Φέιν, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση της δύναμής του, σχεδόν εκμηδένισε το προβάδισμα των 10 εδρών που είχε εξασφαλίσει το κόμμα των Ενωτικών στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από έναν χρόνο. Μόλις 1.000 ψήφοι από το σύνολο των 800.000 ήταν η διαφορά των δύο παρατάξεων, στις πιο αμφίρροπες εκλογές που διεξήχθησαν ποτέ στη Βόρεια Ιρλανδία.



Το DUP τάσσεται την ένωση με την Μεγάλη Βρετανία ενώ το Σιν Φέιν επιδιώκει την επανένωση με την Ιρλανδία. Στις εκλογές του Μαΐου του 2016, οι Ενωτικοί είχαν κερδίσει 38 έδρες, έναντι 28 του αριστερού-εθνικιστικού Sinn Fein, σε μία βουλή που είχε τότε 108 έδρες. Η συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές ήταν αυξημένη κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και έφτασε το 64.8%.

Δεν παραιτείται η Φόστερ παρά την αποκάλυση για το σκάνδαλο

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν τώρα στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, αν θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο η εξουσία να πάει στο Ουεστμίνστερ, το βρετανικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.

Η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μάρτιν ΜακΓκίνες και πρώην ηγέτη του Σιν Φέιν, στις αρχές Ιανουαρίου, οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, αφού η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, προβλέπει ότι η εξουσία πρέπει να είναι μοιρασμένη στα χέρια Ενωτικών και εθνικιστών. Ο ΜακΓκίνες παραιτήθηκε όταν η πρωθυπουργός της επαρχίας και ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η πολιτική κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί αν το Σιν Φέιν, επιμείνει στην άρνησή του να συνεργαστεί με την Φόστερ, που έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Μετά από μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία που δίχασε, υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να λειτουργήσουν οι θεσμοί τις ερχόμενες εβδομάδες», εκτιμά η εφημερίδα The Irish News.

Οι αναλυτές προεξοφλούν αποτυχία στις συνομιλίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη της εξουσίας από το Λονδίνο για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια.

Εκτός από το σκάνδαλο διαφθοράς, που σχετίζεται με υπεξαίρεση χρημάτων από πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει ακόμα ένα βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό έχει να κάνει με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ενωτικοί πήραν στάση υπέρ του Brexit, ενώ το Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά «σκληρών» συνόρων με το νότο, αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών στις δύο πλευρές. Το εθνικιστικό Σιν Φέιν έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση.

Η Μισέλ Ο’Νιλ (φωτογραφία παρακάτω) που διαδέχθηκε τον Μάρτιν ΜακΓκίνες στην ηγεσία του Σιν Φέιν, επιβεβαίωσε μιλώντας στο AFP ότι δεν θα υποχωρήσει από την άρνησή της να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Αρλίν Φόστερ. Πάντως, αν η πολιτική κρίση συνεχιστεί, θεωρητικά το Λονδίνο έχει δικαίωμα να προκηρύξει εκ νέου εκλογές.



left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου