Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Δικαίωση, αλλά... από έξω

Οι “ματωμένες φράουλες” της Μανωλάδας είναι ένα μία από τις ντροπιαστικές υποθέσεις που έχουν αφήσει βαριά σκιά πάνω στην κοινωνία, στην τότε κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη.

Τώρα πια, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), παίρνει ακριβώς τις διαστάσεις που έπρεπε να έχει πάντα. Είναι μελανό σημείο στη σύγχρονη Ιστορία της Πολιτείας συνολικά.


Το ΕΔΑΔ, αφού δικαιώνει τους αλλοδαπούς εργάτες που προσέφυγαν για τις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας που βίωσαν, τις οποίες αποτυπώνει στην απόφαση με τον όρο “εμπόριο ανθρώπων”, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες του ελληνικού κράτους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους”.

Ένα κράτος απόν, αμέτοχο και δειλός παρατηρητής της πραγματικότητας. Ένα κράτος συνένοχο και συνυπεύθυνο σε μια ακραία ρατσιστική και απάνθρωπη εκμετάλλευση προσώπων που δεν είχαν τα νόμιμα χαρτιά, αλλά πρόσφεραν με την εργασία τους “μαύρα” υπερκέρδη στα ταμεία όσων τους εκμεταλλεύονταν.

Μια κυβέρνηση, μια δημόσια διοίκηση, μια τοπική κοινωνία που σφράγισαν τα μάτια τους ερμητικά για να μη βλέπουν τους σκλάβους των θερμοκηπίων. Κι αυτοί, οι “λαθρομετανάστες” όπως χυδαία τους αποκαλούν τόσα χρόνια, οι σύγχρονοι σκλάβοι της Μανωλάδας, δυστυχώς δεν βρήκαν τη δικαίωση στη χώρα όπου πυροβολήθηκαν από τους νταήδες των αφεντικών τους, αλλά στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Κι αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη ντροπή για την ελληνική Πολιτεία.

Η τότε συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ήταν άφωνη και άφηνε να παραβιάζονται οι νόμοι. Μάλιστα, έπρεπε να ξεσπάσει διεθνής σάλος για να μην απελαθούν τελικά τα θύματα του σκλαβοπάζαρου. Όπως και τώρα. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν ανέλαβαν την ευθύνη ούτε τότε, ούτε τώρα. Δεν έκαναν την ελάχιστη αυτοκριτική ούτε τότε, ούτε τώρα, μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αφήνοντας για δεύτερη φορά να διασυρθεί η χώρα μας διεθνώς και να συνδέονται, δυστυχώς όχι άδικα, οι ματωμένες φράουλες της άγριας ελληνικής Δύσης με τα στοιχειωμένα βαμβακοχώραφα του αμερικανικού Νότου πολλά χρόνια πριν.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου