Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Για το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος στη Δημοτική Κοινότητα Ταύρου

Τις δικές της προτάσεις για να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων Μοσχάτου & Ταύρου κατέθεσε η Δημοτική Ριζοσπαστική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» στη συνεδρίαση της ΔΚ Ταύρου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Εκτός από τις προτάσεις οι σύμβουλοι της παράταξης Θ. Δουσμανόπουλος και Γ. Κωνσταντακοπούλου άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή για παρατυπίες και παράκαμψη της Δημοτική Κοινότητας και ανάγκασαν τον Κ. Ευθυμίου να υποσχεθεί ότι θα συμπεριλάβει τις προτάσεις τους σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» για τη Δημοτική Κοινότητα Ταύρου:

Με αφορμή την διατύπωση εντός του σχεδίου για την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων, τονίζουμε την ανάγκη οι πόροι που θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια προς την κοινότητα Ταύρου θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με αυτούς της ΔΚ Μοσχάτου ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί αυτή η ισόρροπη ανάπτυξη.

Παραθέτουμε κάποια παραδείγματα που περιγράφουν την ετεροβαρή σχέση ανάμεσα στις δύο κοινότητες :

· Η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Μεταμορφώσεως προϋπολογισμού 1.400.000? ή και παραπάνω, όταν οι περισσότερες πλατείες του Ταύρου είναι απαξιωμένες από τους δημότες λόγω της υποβάθμισής τους.

· Ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει από την εξέλιξη του πληθυσμού στις Δ.Κ. Ταύρου - Μοσχάτου είναι μια διαρκής μείωση του πληθυσμού τα 30 τελευταία χρόνια στον Ταύρο κατά 12,51% και αντίστοιχα αύξηση του Μοσχάτου το ίδιο διάστημα κατά 17,3 %. Κατά την γνώμη μας μία από τις βασικές αιτίες για αυτή την μείωση, είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στον Ταύρο από περιβαλλοντικά προβλήματα π.χ. καύση καλωδίων, παράνομες χρήσεις, πολεοδομική ασυδοσία, εγκατάλειψη των δημοσίων χώρων (πλατειών, παιδικών χαρών), οικιστική υποβάθμιση (πολυκατοικίες Συγγρού 72, Κωνσταντινουπόλεως και Μακεδονίας).

Προτείνεται:
1. Να υπάρξει ένα πρόγραμμα οικιστικής ανάπλασης μακροπρόθεσμο, για τις περιοχές Συγγρού, 72, η ανάπλαση της περιοχής δεν αρκεί αν δεν συνοδευθεί και με οικιστικές αναπλάσεις, άλλωστε σύμφωνα και με την οικιστική καταγραφή πρόκειται για οικοδομές 60-70+ χρόνων. Με βάση την συμμετοχή του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στην ΟΧΕ 2014 - 2020 της Περιφέρειας Αττικής να διερευνηθεί η πιθανότητα εξεύρεσης πόρων σε ότι αφορά το σκέλος της ΟΧΕ για τις υποβαθμισμένες περιοχές.
2. Στην θεματική ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε διατύπωση για το θέμα του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ η οποία θα παρεκκλίνει από την θέση για υπογειοποίηση του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ και οπωσδήποτε κατά της γκετοποίησης και αποκοπής του Δυτικού Ταύρου από τον υπόλοιπο αστικό ιστό με την δημιουργία τειχών και ανισόπεδων διαβάσεων για τους πεζούς. Θα πρέπει και στον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2014-2019 να επαναδιατυπωθεί το αίτημα για υπογειοποίηση του προαστιακού και την απόδοση της ελεύθερης επιφάνειας στους δημότες για δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης.
3. Να προβλεφθεί η σύνδεση του σταθμού του προαστιακού με το παραλιακό μέτωπο και το Μοσχάτο με τον σχεδιασμό δρομολογίου από τον ΟΣΥ.
4. Επικαιροποίηση και εφαρμογή επιτέλους της ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης του Ταύρου, λαμβάνοντας υπόψη την διάνοιξη της Αγίας Άννης και την εκτροπή της βαριάς κυκλοφορίας από τους εσωτερικούς δρόμους της κοινότητας προς τις κεντρικές αρτηρίες.
5. Απομάκρυνση των μεταφορικών εταιρειών από τις οδούς Ειρήνης - Δωρίδος - Ταύροι (να συσχετιστεί με τις δράσεις στον Ελαιώνα που προβλέπονται από την ΟΧΕ 2014-2020).
6. Διεκδίκηση από το ΤΑΙΠΕΔ του κτιρίου του ΕΟΜΕΧΧ, ενός κτιρίου με ιδιαίτερα συμβολική, ιστορική σημασία, μιας και αποτέλεσε η περιοχή την έδρα της ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, αλλά και μεγάλης χωροταξικής σημασίας γιατί βρίσκεται στην καρδιά του Ταύρου. Οι προτάσεις για την αξιοποίηση ενδεικτικά μπορούν να είναι:
α) η δημιουργία ενός οικοδομικού τετραγώνου κοινωνικής ωφέλειας, μιας και είναι όμορο με τον παιδικό σταθμό, το υπό κατασκευή πολιτιστικό κέντρο και ΚΑΠΗ και το κτίριο της Εργατικής Εστίας. Επίσης επειδή γειτνιάζει με το Γυμνάσιο Ταύρου μπορεί να δημιουργήσει με μελλοντικές πεζοδρομήσεις ένα πολυχώρο κοινωνικής προσφοράς, αλληλεγγύης και πολιτισμού.
β) Η δημιουργία μιας επιχειρηματικής κυψέλης νεοφυών συνεταιριστικών, καινοτόμων, νεανικών σχημάτων, κάτι που προβλέπεται και από τον νέο νόμο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (περί παραχώρησης δημοσίων κτιρίων για στέγαση συνεταιριστικών αλληλέγγυων επιχειρήσεων). Μια τέτοια χρήση θα προσέδιδε προστιθέμενη αξία στην περιοχή και θα δημιουργούσε κίνητρα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.
7. Διεκδίκηση του χώρου των Φαρμακαποθηκών στην Ειρήνης, ως ένα χώρο στα όρια του Ελαιώνα, όμορο με το Πάρκο Ηρώων, που με την πεζοδρόμηση της Ειρήνης από την Πόντου έως την είσοδο του Πάρκου, θα έδινε την δυνατότητα για την δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού με υπερτοπική σημασία. Επίσης θα «προφυλάξει» την περιοχή από όποια σχέδια και να ξαναέλθουν στην επιφάνεια, σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σχεδιάζονταν στο παρελθόν για την περιοχή.
8. Μέσω της ΟΧΕ για την αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του Ελαιώνα και της οδού Πειραιώς ως ιστορικοί πολιτιστικού δρόμου να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ που θα ενώσει τον ποδηλατόδρομο από τον Σταθμό ΗΣΑΠ του Ταύρου με τον Προαστιακό, το Πάρκο Ηρώων και να συνεχίζει στον Ελαιώνα, το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος κ.λπ.
9. Μαζί με την μελέτη για την διάνοιξη της ΑΓ. ΑΝΝΗΣ να ενεργοποιηθεί και η μελέτη για την οριστική λύση των αγωγών ακαθάρτων του ρέματος ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ. Επίσης να προβλεφθεί η διάνοιξη του δρόμου της οδού Προφήτου Δανιήλ και στο κομμάτι από το γεφυράκι, της Ειρήνης ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις και οι παράνομες παρόχθιες χρήσεις.
Αναφορικά με τον χρόνο που δόθηκε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την συζήτηση του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι επιχειρήθηκε μια απλή περιγραφή - καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τη δημοτική πλειοψηφία, μια επανάληψη χρόνιων προβλημάτων τα τελευταία 30 χρόνια στην κοινότητα Ταύρου, κάτι που άλλωστε είχε επισημανθεί σε όλα τα προηγούμενα Τεχνικά προγράμματα από το 2006 και μετά που έχουν θεσπιστεί τα Επιχειρησιακά προγράμματα. Είναι επίσης χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη απολογισμού και αυτοκριτικής σε ότι αφορά την πορεία εκτέλεσης των Τεχνικών και Επιχειρησιακών προγραμμάτων. Η μη ύπαρξη ώριμων μελετών, ο μη ολοκληρωμένος ρυθμιστικός σχεδιασμός (π.χ. αποχέτευση - Περιβόλια) η μη επίλυση πολεοδομικών προβλημάτων οδήγησε στο να μην μπορούν να απορροφηθούν πόροι για έργα ακόμη και όταν αυτοί ήταν διαθέσιμοι (π.χ. πόροι από την Περιφέρεια).

Τέλος ως παράταξη αλλά και συμμετέχοντας στις κινήσεις πολιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια στο διεκδικητικό κίνημα συμβάλαμε ώστε μια σειρά από ζωτικής σημασίας αιτήματα της κοινωνίας να περιέχονται στο Επιχειρησιακό σχέδιο.

  • Κινητοποιήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση της Παραλίας του Μοσχάτου, που επιτέλους θα αποδοθεί στους δημότες λύνοντας παράλληλα και μια σειρά προβλημάτων υποδομής
  • Αγώνες από την δεκαετία του ‘80 για την διεκδίκηση και αξιοποίηση των Σφαγείων στον Ταύρο
  • Το περιβαλλοντικό κίνημα κατά της ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ που έβαλε τη βάση για τη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ και επιτέλους στην εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης των απορριμμάτων από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας
  • Τους αγώνες για την υπογειοποίηση του Προαστιακού και την αποτροπή των αερογεφυρών στον Ταύρο, αλλά και σε όλες τις δράσεις αλληλεγγύης, ενισχυτικής διδασκαλίας, διανομής τροφίμων, αγορών χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικών ιατρείων ώστε να διαμορφωθεί ένα άλλο, νέο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής.
 Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου