Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Ποιος θα τολμήσει να «βάλει χέρι» στο Ασκληπιείο;

του Γιώργου Λαουτάρη

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μικρύνει το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Ασκληπιείο ανακοίνωσε επισήμως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκαλώντας 
την έντονη διαμαρτυρία του νοσοκομείου.

Αυτό έγινε σαφές στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κατά την οποία το σώμα κλήθηκε να εγκρίνει πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής.

Η συζήτηση του θέματος, μετά από αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου πήρε αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση.

Η σημερινή μάντρα του νοσοκομείου, όπως τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, βρίσκεται εκτός των ρυμοτομικών γραμμών που σχεδιάστηκαν το 1960. Αν τηρείτο κατά γράμμα ο νόμος, θα έπρεπε η περίφραξη του νοσοκομείου να τοποθετηθεί 20 μέτρα πιο μέσα από ό,τι είναι σήμερα! Αυτό θα σήμαινε μεταξύ άλλων ότι τα κτίσματα στις δύο εισόδους του νοσοκομείου θα έπρεπε να κατεδαφιστούν, όπως επίσης και μέρος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Δήμαρχος των 3Β επέλεξε να επιλύσει αυτή την εκκρεμότητα δεκαετιών κατά ένα τρόπο που θα επιφέρει (κατά τον ίδιο) τις μικρότερες απώλειες για το νοσοκομείο και την ίδια στιγμή θα αποδώσει σε κοινή χρήση ένα κομμάτι του νοσοκομείου.

Ο λόγος γίνεται για 5,5 συνολικά στρέμματα με μια αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου η οποία: Πρώτον, θα “σπρώξει” την περίφραξη του νοσοκομείου 10 μέτρα εσωτερικά, ενώ θα αφαιρέσει από το νοσοκομείο το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά στην παραλιακή λεωφόρο, δημιουργώντας ένα ανοιχτό πάρκινγκ.

Τη μεγάλη αυτή αλλαγή η δημοτική διοίκηση την συνέδεσε με τη συνολική αλλαγή του συγκεκριμένου σημείου, που αποτελεί και την πρώτη είσοδο της Βούλας και του Δήμου. Μάλιστα, την Τρίτη έδωσε στη δημοσιότητα για “διαβούλευση” τη σχετική μελέτη, που κατά την ανακοίνωση του γραφείου δημάρχου επιφέρει τις εξής αλλαγές μεταξύ άλλων:

Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και περιορισμό του οδοστρώματος, εκτός από το κομμάτι μεταξύ Λ. Κ. Καραμανλή και πρώτης εισόδου στο Ασκληπιείου Νοσοκομείο.
Δημιουργία λωρίδων στάσης των λεωφορείων εκατέρωθεν της Λ. Βασιλέως Παύλου.
Δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην περιοχή όπου σήμερα λειτουργεί μη οργανωμένα σε κομμάτι που ανήκει στο νοσοκομείο.
Δημιουργία δύο μεγάλων κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων προς την πλευρά του Ασκληπιείου Νοσοκομείου.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου κ. Κοψαχείλης, ο οποίος μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παράκληση του διοικητή του Ασκληπιείου, Θόδωρου Ρούπα, να αναβληθεί η συζήτηση καθώς δεν μπορούσε να είναι παρών, λόγω προγραμματισμένης συνάντησής του με τον υπουργό Υγείας.

“Το Ασκληπιείο χρειάζεται ανάπτυξη, όχι συρρίκνωση”

Παρόλ’ αυτά, ο Διοικητής απηύθυνε επιστολή προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με την οποία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για τη δρομολογούμενη διαδικασία.

“Ουδέποτε έχει εκφραστεί άποψη διοίκησης ή υπηρεσιών του Νοσοκομείου, πόσω μάλλον απόφαση Διοίκησης ή Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία να αποτυπώνεται η οποιαδήποτε γνώμη περί του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου ή τυχόν τροποποίησης αυτού” αναφέρει ο Θεόδωρος Ρούπας χαρακτηριστικά για τη διαδικασία.

Ο διοικητής συνεχίζει στην επιστολή του:

“Το Νοσοκομείο μας με τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει και αυτές που στοχεύει να εξελίξει έχει απόλυτη ανάγκη των ζωτικών χώρων που αναφέρονται”.

Και το κείμενο κορυφώνεται:
“Δηλώνουμε εγγράφως τη δυσαρέσκειά μας, με δεδομένο ότι το Νοσοκομείο μας εκτός του ότι είναι χώρος ιστορικής σημασίας 100 ετών, εξυπηρετεί περίπου 1.500.000 πληθυσμό και χρήζει ιδιαιτέρως ανάπτυξης παρά συρρίκνωσης”.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για το περιεχόμενο της επιστολής.

“Έχει δηκτικότητα η επιστολή, νιώθω σαν κάποιος να μου κουνάει το δάχτυλο, σαν να είναι Λυκειάρχης”, είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού για να συμπληρώσει όμως με αρκετή αυστηρότητα: “Το Ασκληπιείο δεν έχει δικαίωμα στο όνομα της κοινωνικής του προσφοράς να μην αποδώσει τα ρυμοτομούμενα τμήματα”.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατάληξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί το αίτημα του Νοσοκομείου, παρόλ’ αυτά δέχτηκε να αναβληθεί η συζήτηση για να ακουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η άποψη του Διοικητή.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας

3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου