Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Δεν συνεδριάζει η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Νέας Σμύρνης, καταγγέλλει ο Θόδωρος Καστόρης

του Δημήτρη Πετρόπουλου

Αίσθηση για ακόμη μια φορά έχει προκαλέσει η γραπτή αυτή τη φορά καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης Θ. Καστόρη σχετικά με τις συνεδριάσεις , τις πρακτικές αλλά και την
διοικητική αταξία στο Νομικό Πρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Επίσης θα προκαλέσει αίσθηση ΑΝ ο Δήμος απαντήσει ΔΗΜΟΣΙΑ στο Δημοτικό Σύμβουλο ή αν μας ενημερώσει ο ίδιος για το Αν και τι απάντηση έλαβε στην πρωτοκολλημένη του καταγγελία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι πολύ σύντομα το νομικό πρόσωπο της πρωτοβάθμιας αλλάζει πολιτικό προϊστάμενο, με τον Νίκο Σιούτα να αναλαμβάνει.

ΥΓ: Μετά τους προσωρινούς εθελοντές στην κοινωνική υπηρεσία και τις -με το σταγονόμετρο- προσθήκες στην φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων, την 1η Μαΐου στην Πλατεία Νέας Σμύρνης θα τραγουδήσει υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο πραγματικά εξαιρετικός Γιώργος Νταλάρας.
''Δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι'' όπως έλεγε -αν το έλεγε- η Μαρία Αντουανέτα.


Ακολουθεί η γραπτή δημόσια καταγγελία του Θ. Καστόρη της δημοτικής κίνησης "Ποιότητα Ζωής"


29/3/17 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σαν μέλος της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής θα ήθελα δημόσια να διατυπώσω τις απόψεις μου για τη λειτουργία της και τα αναπάντητα ερωτήματά μου για μία σειρά από θέματα που κατά τη γνώμη μου μείωσαν την αποτελεσματικότητά της σε ένα πολύ σοβαρό χώρο, όπως είναι αυτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  1. Κακή λειτουργία και αναβολή τις περισσότερες φορές λόγω έλλειψης απαρτίας Αποτέλεσμα η ελλειπής μας ενημέρωση και ο κακός προγραμματισμός δράσεων. Επίσης ελλειπής επαφή και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (διευθυντές, συλλόγους γονέων κ.λπ.) που πολλές φορές έψαχναν κάποιον υπεύθυνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των σχολείων τους και δεν έβρισκαν. Αποτέλεσμα η καθυστερημένη υλοποίηση δράσεων και η διαιώνιση προβλημάτων σε μία σειρά από ζητήματα. Παράδειγμα το πρόβλημα καθαριότητας των σχολείων που έπρεπε να είχε συζητηθεί και αντιμετωπιστεί πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά και βρέθηκε μια έστω προσωρινή λύση και όχι πλήρης στο τέλος της σχολικής χρονιάς μετά από κινητοποίηση των γονέων και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Μη τήρηση βασικών υποχρεώσεων ομαλής και ουσιαστικής λειτουργίας. Έλλειψη εισηγητικών στα θέματα των συνεδριάσεων (ελάχιστες εξαιρέσεις μετά από πιέσεις μα)ς, μη καταγραφή απόψεων μειοψηφίας, μη υπογραφή πρακτικών και άρα ελέγχου αποφάσεων, δυσκολία πρόσβασης ακόμα και των μελών να δουν και να διαβάσουν τις αποφάσεις που η επιτροπή πήρε. Διαπίστωσα διάσταση σε κάποιο ζήτημα απόφασης που πήραμε και απόφασης που τελικά γράφτηκε. Η πρόχειρη και αδιαφανής αυτή λειτουργία δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική τους σκοπιμότητα και προβλήματα στη σωστή ενημέρωση και παρακολούθηση των αποφάσεων, τόσο των μελών όσο και κάθε ενδιαφερομένου, αφού οι αποφάσεις της Επιτροπής δε γνωστοποιούνται με ανάρτηση στη «Διαύγεια» ή έστω κάπου αλλού, ώστε να υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση.
  3. Με βάση τα παραπάνω έχω ζητήσει από 23 Φεβρουαρίου με mail προς τη Σχολική Επιτροπή να μου δοθούν οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στο διάστημα αυτό και ακόμα περιμένω, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων.
  4. Παραιτήθηκε η λογίστρια της Επιτροπής χωρίς ποτέ να ενημερωθούμε για τους λόγους. Ακούστηκαν πολλά, μεταξύ των οποίων ότι είχε και διαφωνίες στην οικονομική διαχείριση της Επιτροπής. Για το θέμα αυτό και μη έχοντας άλλη λύση, θα ζητήσω αρμοδίως έλεγχο των οικονομικών της Επιτροπής. Είναι ένα σοβαρό θέμα ενημέρωσης και ελέγχου της διαχείρισης των οικονομικών της Επιτροπής που ενδιαφέρει όλη τη σχολική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων που συνεχώς με δικές τους οικονομικές υπερβάσεις καλύπτουν πολλά ζητήματα.
  5. Έχω ζητήσει επίσημη ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον αριθμό των συμμετεχόντων στα ΚΔΑΠ. Πήρα προφορική απάντηση ότι συμμετέχουν γύρω στα 200 άτομα. Από δική μου ενημέρωση, ανεπίσημη, και επισκέψεις στα σχολεία, διαπίστωσα ότι η καθημερινή συμμετοχή είναι πολύ μικρότερη και θα ζητήσω και για αυτό το θέμα αρμοδίως έλεγχο της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης
  6. Έχω ζητήσει επίσης από την Επιτροπή πόσα παιδιά ανά σχολείο συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάλυψης τροφείων από το Δήμο και με τι ποσό, γιατί πάλι οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι τα παιδιά καλύπτονται με διαφορετικά ποσά σε διαφορετικά σχολεία. Αναμένω ακόμα απάντηση.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν την έλλειψη οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης των θεμάτων που διαχειρίζεται. Επίσης έλλειψη πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη στελέχωση και την παρακολούθηση και έλεγχο της λειτουργίας. Επειδή δε θέλω να προσπαθώ να ενημερωθώ εξωθεσμικά, απαντήσεις από τους υπεύθυνους δεν παίρνω και τα θέματα είναι σοβαρά, ζητώ έστω και τώρα γραπτές υπεύθυνες απαντήσεις. Για όλα τα παραπάνω θα είμαι και αρνητικός στον οικονομικό απολογισμό.

Θόδωρος Καστόρης, Δημοτικός Σύμβουλος

nstv.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου