Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Παύλος Πολάκης: Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι - Μαυσωλείο της διαφθοράς το ΚΕΕΛΠΝΟ (video)

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, μια κυβέρνηση φέρνει εξεταστική για την Υγεία και την φέρνει γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της σαπίλας και διαφθοράς, ούτε μας έχουν στο χέρι.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας.

Το μαύρο χρήμα, είπε ο κ. Πολάκης, ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους και έφερε παραδείγματα υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, αναλώσιμων και ορθοπεδικών υλικών, που έγιναν, όπως είπε, με τις ευλογίες ενός κατεστημένου που κυβέρνησε την Ελλάδα 40 χρόνια.

Από το 1991-2010 δόθηκαν για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη στον χώρο της υγείας, περίπου 265 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 60% δημόσια και 40% ιδιωτική. Τα 45 δισ. από την δημόσια δαπάνη και τα 40 δισ. από την ιδιωτική, ήταν «μαύρο χρήμα».

Σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι από 1,9 δισ. ευρώ το 2001, έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009. «Τόσο πολύ αρρωστήσαμε, τόσο πολύ αυξήθηκαν οι τιμές;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «παραπάνω από τα μισά κάθε χρονιάς είναι μαύρο χρήμα και αυτό έγινε επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων».

Αναφέρθηκε στην αποζημίωση των φαρμάκων στην Ελλάδα, αμφισβητώντας ότι τηρούνταν η διαδικασία με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, μίλησε για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες Novartis και Roche, χρέωναν μοριακό έλεγχο του αίματος το 2006, 50 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 8,5 και δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ.


Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης είπε ότι μίζα από την Pfizer έπαιρναν 3.000 γιατροί για να προωθήσουν στατίνες, βηματοδότης στην Ελλάδα είχε μέση τιμή 6.500 και στην Ευρώπη 600 ευρώ.


«Δεν θα λογοδοτήσει κανένας γι' αυτό, να μην τα ψάξουμε, λήθη στο παρελθόν;» είπε, τονίζοντας ότι όλα αυτά «κάποιος τα καθοδηγούσε πολιτικά».

Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το χαρακτήρισε «μαυσωλείο διαφθοράς και offshore κυβερνήσεων» ενώ μίλησε και για παράνομες προσλήψεις από υπουργούς Υγείας, αναφέροντας τον κ. Γεωργιάδη.


Το άλλο σκάνδαλο αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» του οποίου το πέρασμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, οργανώθηκε από «τρεις υπουργούς».


ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου