Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας (video)

της Κατερίνας Κανάκη

Πιλοτικό πρόγραμμα μεικτών ελέγχων στην αγορά το οποίο θα στοχεύει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας προανήγγειλε από τη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη
Αχτσιόγλου.

Η υπουργός εξήγησε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει στην Αττική, πρόγραμμα με νέου τύπου ελεγκτικά κλιμάκια στα οποία θα μετέχουν ελεγκτές του ΣΕΠΕ, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, η Οικονομική Αστυνομία, αλλά και εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ.


Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προβεί σε διεύρυνση του Μητρώου Παραβατικότητας σε επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία με σκοπό αυτές να μην έχουν πρόσβαση σε δημόσια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η ίδια έλαβε τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να υποστηρίξει δύο τροπολογίες τις οποίες κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη δημιουργία τμήματος Αντιμετώπισης της Αδήλωτης Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε πως δημιουργείται μια νέα δομή για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων από κοινού με το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

«Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβαθμίζοντας το πληροφοριακό σύστημα, μαζί με την εμπλοκή των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, ενεργά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», υποστήριξε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η θεσμοθέτηση του τμήματος επιτρέπει πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τρεις άξονες: α) την αξιοποίηση της εμπειρίας των ελεγκτικών μηχανισμών, β) την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, γ) την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας και των επιστημονικών φορέων, στην διαδικασία της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε και στη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η 1η Μαΐου καθιερώνεται με νόμο ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, αντί με υπουργικής απόφασης που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως είπε, η καθιέρωση της 1ης Μαΐου, ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας, αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης», καθώς με την ψήφιση της τροπολογίας δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια.


στο κόκκινο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου