Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ: Μένουν έως 31 Δεκεμβρίου 2017 οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ - Δεν υπάρχει 24μηνο

Δεν υπάρχει θέμα 24μηνου για τους συμβασιούχους της καθαριότητας ούτε θέμα καταλογισμού των δεδουλευμένων τους στους δημάρχους.

Αυτή τη σαφή θέση έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος
της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης, «αδειάζοντας» τους αιρετούς που προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων είτε λόγω του ότι συμπληρώνουν 24μηνο είτε, όπως την περίπτωση που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, του δημάρχου Κασσάνδρας που διέκοψε τις σχετικές συμβάσεις λόγω της διαρροής της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ο οποίος γνωστοποίησε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι «δέχεται πολλές ερωτήσεις από δημάρχους για το τι πρέπει να πράξουν με τις συμβάσεις των 24μηνων εργαζομένων που λήγουν», ο κ. Ζυγούρης ήταν σαφής:

- Πρώτον, «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε εργασία. Οι δήμαρχοι που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να σταματήσουν να δέχονται εργασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε την εργασία τους ακόμα και αν λήγουν τα 24μηνα», είπε χαρακτηριστικά.

- Δεύτερον, σε σχέση με τον καταλογισμό των δεδουλευμένων στους δημάρχους τόνισε ότι «τα άρθρα 11 και 12 του ΠΔ 164/2004 που λένε για καταλογισμό στους δημάρχους δεν μας αφορά γιατί υπάρχει ένας νόμος και μία εγκύκλιος που μας υποχρεώνει να παρατείνουμε τις συμβάσεις και να καταβάλουμε τα δεδουλευμένα τους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καταλογισμός στους δημάρχους. Θα υπάρχει η συγγνωστή πλάνη», πρόσθεσε ο κ. Ζυγούρης.

- Τρίτον, σε σχέση με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι για τους δημάρχους «δεν σημαίνει τίποτε ότι δημοσιεύθηκε στον Τύπο», καθώς «δεν υπάρχουν τα πρακτικά της Ολομέλειας του ΕΣ» (σ.σ. δηλαδή η επίσημη απόφαση. Κατά τον Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ μετά την κοινοποίηση των πρακτικών το 1ο κλιμάκιο του ΕΣ θα εκδικάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δύο ενταλμάτων που έχουν σταλεί αθεώρητα από τους Επιτρόπους και θα λάβει σχετική απόφαση.

Πατούλης: Να παραμείνουν έως το τέλος οι συμβασιούχοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων είναι σαφής: «Να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι μέχρι το τέλος της σύμβασής τους». Κάλεσε, δε, τη νομοθετική εξουσία να κάνει ότι πρέπει για να επιτευχθεί αυτό.


Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο κ. Πατούλης δεν πήρε καθαρή θέση τονίζοντας ότι υποστηρίζει οι προσλήψεις «μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αν, όμως, δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμο προσωπικό τι άλλο να κάνουμε από το να προσλαμβάνουμε συμβασιούχους;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε σκουπίδια. Πρέπει να αποδίδουμε την ανταποδοτικότητα στους δημότες μας».

Παντελάκη: Οι μισοί δήμαρχοι δεν υπέγραψαν τις διαπιστωτικές πράξεις

Στην συζήτηση παρενέβη και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη η οποία αφού σημείωσε ότι «από την συζήτηση στο προηγούμενο ΔΣ προέκυψε ότι οι μισοί δήμαρχοι δεν έχουν υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις», πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προωθήσει η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου