Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σύσκεψη για τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου


Σύσκεψη με τους δημότες που πρότεινε για τις Σχολικές Επιτροπές η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου "Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή", πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της παράταξης.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου "έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τις γενικότερες θέσεις μας για την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια ενημέρωση για την υπάρχουσα κατάσταση" με τους:

Έλσα Ξυραφίδου και Γιώτα Βαρδάκη από τη Δευτεροβάθμια και Λεωνίδα Νίκα, Βασίλη Βάκο, Κυριάκο Λουράντο και Ηλία Σπυρόπουλο από την Πρωτοβάθμια.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου "Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή", αφού τους ευχήθηκε "να έχουν μια καλή και αποτελεσματική θητεία και να επιτύχουν τους στόχους μας στον ευαίσθητο αυτόν τομέα,όπως το δίκαιο μοίρασμα των πόρων σε κάθε σχολική μονάδα", επικαιροποίησε τις θέσεις της για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου που έχουν ως εξής:

Επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει τη θέση μας που είναι η παρακάτω: Πρέπει να κατανέμονται τα χρήματα στα σχολεία με βάση ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την οικονομική οντότητα της σχολικής μονάδας (ο αριθμός μαθητών, ο αριθμός αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων, η παλαιότητα του κτιρίου, η δυνατότητα οικονομίας στην ενέργεια, το είδος καυσίμου που χρησιμοποιείται, οι ώρες λειτουργίας και πολλές άλλες).

Με την παρούσα κατάσταση οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων αναγκάζονται να διατυπώνουν κάθε φορά τα αιτήματά τους προς τη Σχολική Επιτροπή και να ικανοποιούνται αναλόγως. Θεωρούμε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση, εκτός από παράνομη, στερεί τη δυνατότητα από τα σχολεία να προϋπολογίσουν ανάλογα με τα έσοδα, τα έξοδα και τις ανάγκες τους, να προγραμματίσουν τις γιορτές, τα παιδαγωγικά προγράμματα, τις δράσεις τους.

Η δημοτική πλειοψηφία όμως έχει διαφορετική άποψη. Με το επιχείρημα «ό,τι μας ζητήσουν το δίνουμε» κτίζουν μια ολόκληρη θεωρία του τύπου:

  • «οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα» (τους ρωτήσατε;) ή
  • «θα γίνονται πολλές σπατάλες» (πολύ μεγάλη ένδειξη εμπιστοσύνης) ή
  • «πώς θα αντιμετωπίσουμε βανδαλισμούς ή καταστροφές κτιρίων» (μα οι επισκευές κτιρίων καλύπτονται από άλλο κωδικό).
Αγνοούν(;) άραγε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ανισοκατανομή των κονδυλίων του κράτους και ότι δημιουργείται μια σχέση υποτέλειας ανάμεσα στους διοικούντες και την εκπαιδευτική κοινότητα;

Αγνοούν(;) άραγε ότι με τη στάση τους αυτή δημιουργούν έναν κύκλο ευνοουμένων, οι οποίοι κάθε φορά για να εξοικονομήσουν τα δέοντα προστρέχουν στους «σωτήρες τους», αφού αναγκάζονται να υποχρεωθούν για να αποκτήσουν αυτά που νόμιμα τους ανήκουν;

Ο δήμαρχος σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε υποσχεθεί να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος. Στην τελευταία συνεδρίαση όμως ήταν εντελώς αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, προς τιμήν της, έδειξε ότι κατανοεί την αναγκαιότητα αλλαγής της παρούσας κατάστασης σε αυτό το πρόβλημα.


Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου-Ταύρου
«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου