Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το μεγάλο έργο στον Φαληρικό Όρμο ξεκινά: Να γίνει Πάρκο η Παραλία


Ένα προσωπικό στοίχημα δεκαετιών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ένα όνειρο σαράντα χρόνων των κατοίκων της περιοχής Μοσχάτου και Καλλιθέας γίνεται πραγματικότητα.
 
Αποτελεί ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο ο χρόνος και ο τρόπος που η Περιφέρεια Αττικής με Περιφερειακή Αρχή την παράταξη “Δύναμη Ζωής” με Περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου υλοποιεί το έργο.

Ο χώρος του Φαληρικού Δέλτα πέρασε στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής με νόμο τον Αύγουστο 2016 και σήμερα, Μάιος 2017, έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός, έχουν πέσει οι υπογραφές στην σύμβαση και εγκαθίστανται τα εργοτάξια. (Χωρίς άλλο, αυτό η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να το κάνει σεμινάριο σε όλο το δημόσιο).

Η σημερινή μέρα αποτελεί και σταθμό μιας πορείας συλλογικών διεκδικήσεων. Οφείλουμε όλοι και όλες να κάνουμε το απολογισμό μας.
 
Κυρίως αυτοί, που ξανά και ξανά διεκδικούν να είναι πρώτοι στις φωτογραφίες και στις διθυραμβικές δηλώσεις.

Να απολογηθούν που σε μια πορεία πολλών δεκαετιών άφησαν την παραλία εγκαταλειμμένη στο έλεος διαφόρων αντικοινωνικών επιδιώξεων και πολιτικών.

Να απολογηθούν για το θάψιμο της γνωμάτευσης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του προέδρου του κ. Δεκλερή από το 2008 στο βάθος των συρταριών τους για να μην διεκδικήσουν τα αυτονόητα, για την αδράνειά τους όταν ο δομημένος χώρος και το γήπεδο βόλλευ μπροστά στην Καλλιθέα νοικιάστηκε από την αλήστου μνήμης Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για πολλά χρόνια σε επιχειρηματία για εμπορική εκμετάλλευση, που ευτυχώς λόγω χρεοκοπίας δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές του δεσμεύσεις και ο χώρος ξαναπέρασε στο δημόσιο, για τις απαξιωτικές κουβέντες σε δημότες που είχαν προσφύγει κατά της παραχώρησης της παραλίας στην αλήστου μνήμης -κι αυτή- “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” ΑΕ, για την υποστήριξη (ακόμα και τώρα;) ενός υπερφίαλου σχεδίου ανάπλασης τύπου Ντουμπάι, που ευτυχώς απεντάχθηκε από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μόνο αντάλλαγμα μια θεσούλα σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο σε κάποιο υποσχόμενο φορέα διαχείρισης.

Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, τα κινήματα, τις συλλογικότητες των πολιτών συνεχίζουμε για την ολοκλήρωση με την δημιουργία δημόσιου φυσικού πάρκου, με ανάκτηση του κατεστραμμένου οικοσυστήματος, βιώσιμου οικονομικά, χωρίς νέα δόμηση, χωρίς τεχνικά νησιά, τοπόσημα και άλλα υπερφίαλα.
 

* συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου