Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μαθαίνουμε από τη δύναμη των αθλητών και των αθλητριών των Special Olympics

Κανενός είδους κρίση δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα διατήρησης στεγανών και αποκλεισμών για τα άτομα με νοητική υστέρηση, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κα Δούρου συνόδευσε στην Κύπρο την ομάδα Special Olympics Hellas και παραβρέθηκε χθες στην τελετή έναρξης, στη Λάρνακα, των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων.


Στους αγώνες συμμετέχουν πέραν των 450 αθλητών από 34 Ειδικά Σχολεία/Ιδρύματα/Κέντρα Ημέρας/Σωματεία της Κύπρου. Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος 34 αθλητές- αθλήτριες στα αγωνίσματα στίβου και κολύμβησης.

Η κ. Δούρου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ζητήματα ανάπτυξης.

H περιφερειάρχης Αττικής απάντησε σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτου:

Ερ: Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής των Special Olympics Hellas στους Παγκύπριους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Κύπρο;

Απ: Ενώνουμε και αθροίζουμε δυνάμεις για έναν οικουμενικό σκοπό. Το σκοπό της ίσης μεταχείρισης των ατόμων με νοητική υστέρηση από το κοινωνικό σύνολο. Και οι Παγκύπριοι Ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν προωθητικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερ: Γιατί συνοδεύσατε στους αγώνες την ελληνική ομάδα;

Απ: Χρωστάμε στους συμπολίτες μας με αναπηρία αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Δηλαδή μια σοβαρή, συνεκτική πολιτική που θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Μακριά από τον ρατσισμό, την αδιαφορία, την απομόνωση ή τον οίκτο. Γιατί πολύ πριν από την κρίση χρέους, υπήρχαν, όπως συνεχίζουν να υπάρχουν, εκείνα τα ταμπού, εκείνες οι συμπεριφορές που κάνουν τους συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία, αόρατους. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αλλάξουν και κανενός είδους κρίση δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα διατήρησης στεγανών και αποκλεισμών. Και το θέμα μας αφορά όλους. Άλλωστε, από τη μια στιγμή στην άλλη, ας μη το ξεχνάμε, όλοι μας, μπορούμε να αποκτήσουμε αναπηρία. Και να βιώσουμε οι ίδιοι τι συνεπάγεται αυτό στις σημερινές συνθήκες. Για αυτούς τους λόγους θεωρώ σπουδαίο το ρόλο, ειδικά σήμερα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί λόγω της φύσης της ως η διοικητική εκείνη βαθμίδα που βρίσκεται κοντά στους πολίτες, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προώθηση του μηνύματος που στέλνουν οι Αγώνες των Special Olympics. Ενός μηνύματος που θα έπρεπε να αποτελεί το οικουμενικό μήνυμα όλων των Αγώνων. Το μήνυμα του αγώνα της ζωής και του δικαιώματος ίσης μεταχείρισης στην κοινωνία. Μαθαίνουμε από τη δύναμη των αθλητών και των αθλητριών των Special Olympics.

Ερ: Πώς είδατε την τελετή έναρξης των αγώνων και την οργάνωσή τους;

Απ: Η όλη διοργάνωση των Παγκύπριων Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών, υπηρετεί άριστα τον κοινό στόχο. Εκείνον που συμπυκνώνεται στο σύνθημα των Αγώνων, "Μαζί... με Δύναμη Ψυχής". Γιατί πρόκειται για ένα στοίχημα κοινό, ένα στοίχημα που δίνουμε όλοι μαζί, για κοινωνίες όπου τα άτομα με νοητική αναπηρία έχουν θέση, λόγο, ρόλο και φωνή.

Ερ: Με την ιδιότητα της περιφερειάρχη συζητήσατε ειδικά θέματα με αρμόδιους φορείς στην Κύπρο; Ποιες προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν;

Απ: Στο περιθώριο των αγώνων, συναντήθηκα με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα. Η συνάντησή μας είχε αντικείμενο μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης ως ζητήματα ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, αναφερθήκαμε και στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, μέσα από την αξιοποίηση κοινών χαρακτηριστικών των δύο πλευρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου