Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου ο Παύλος Πολάκης: Κάποιοι κράταγαν σε υγειονομική ομηρία το νησί (φωτογραφίες & video)

Παρά την προσπάθεια απαξίωσης του νοσοκομείου Ζακύνθου (μέσω της άρνησης μέρους του ιατρικού προσωπικού να συμβάλλει στην επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου)
τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά, μετά την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, όπως αποδεικνύει και η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στο νησί.

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, λίγες ημέρες μετά πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο «τα χειρουργεία του Γ.Ν. Ζακύνθου είναι έτοιμα προς λειτουργία με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία, για ασθενείς και εργαζόμενους».


Ο Π. Πολάκης, μάλιστα, συμμετείχε σε τρία τακτικά παθολογικού χαρακτήρα χειρουργεία ασθενών. Με τρεις αναρτησεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες από το χειρουργείο, συνοδευόμενες από τα εξής σχόλια, ενώ στο video που ακολουθεί δίνει και ονοματεπώνυμα:
Δείτε και το video με ονοματεπώνυμα:Τι ανέφερε η επιτροπή του υπουργείου

Θυμίζουμε αναλυτικότερα ότι, μετά τη «δημιουργία εσφαλμένων και επικίνδυνων εντυπώσεων για λόγους επικοινωνιακούς από μερίδα του ιατρικού προσωπικού που, βασιζόμενο σε ατεκμηρίωτες ενστάσεις, αρνείται να συμβάλλει στην επαναλειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου τα οποία έχουν παραδοθεί προς χρήση από τις 8 Μαρτίου» (λεπτομέρειες εδώ), το υπουργείο Υγείας έστειλε στο νοσοκομείο Ζακύνθου εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή η οποία πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο «προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού».

Στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται ότι ελέγχθηκε επιτοπίως η υφιστάμενη ετοιμότητα του νοσοκομείου και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των επισυναφθεισών εκθέσεων των προηγούμενων ορισθεισών από το Υπουργείο Υγείας επιτροπών και αφού τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Τα μέλη της επιτροπής (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) αναφέρουν επίσης στο πόρισμά τους ότι: «Με βάση το γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικών και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου (συμπεριλαμβανομένων πέραν των χειρουργικών αιθουσών, της αίθουσας Μαίευσης, της αίθουσας Ανάνηψης και της Αποστείρωσης), όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα». Στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής αναφέρεται πως η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων του Γ.Ν. Ζακύνθου, επιβεβαιώνεται από τους ενδελεχείς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών.

Ως εκ τούτου, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, «καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζόμενους του Γ.Ν. Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στις 28 Απριλίου 2017:

Παραδόθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και διαβιβάστηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο Γ.Ν. Ζακύνθου, το πόρισμα της «Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Προϋποθέσεων Επαναλειτουργίας των Χειρουργείων του Γ.Ν Ζακύνθου».

Στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται ότι ελέγχθηκε επιτοπίως η υφιστάμενη ετοιμότητα του νοσοκομείου και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των επισυναφθεισών εκθέσεων των προηγούμενων ορισθεισών από το Υπουργείο Υγείας επιτροπών και αφού τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν επίσης στο πόρισμά τους ότι «Με βάση το γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικών και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου (συμπεριλαμβανομένων πέραν των χειρουργικών αιθουσών, της αίθουσας Μαίευσης, της αίθουσας Ανάνηψης και της Αποστείρωσης), όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα».

Στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής αναφέρεται πως η ΑΣΦΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των χειρουργείων του Γ.Ν. Ζακύνθου, επιβεβαιώνεται από τους ενδελεχείς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών, που πραγματοποιήθηκαν στα:

  • Δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου
  • Σύστημα κλιματισμούΚλιβάνους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων
  • Νέα μηχανήματα αναισθησίας (πρόσφατα αγοράστηκε 1 νέο μηχάνημα αναισθησίας και διατέθηκαν άλλα 2 επιπλέον μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού συντηρήθηκαν και ελέγχθηκαν)
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι ειδικοί Μικροβιολογικοί και Λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

Τα μέλη της ως άνω ειδικής επιτροπής είναι οι:

  • Καθηγήτρια Γεωργία Γερολουκά - Κωστοπαναγιώτου, Διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
  • Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ
  • Παύλος Μπούργαλης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας
Είναι σαφές λοιπόν, πως τα χειρουργεία του Γ.Ν. Ζακύνθου είναι έτοιμα προς λειτουργία με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία, για ασθενείς και εργαζόμενους. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζόμενους του Γ.Ν. Ζακύνθου και ειδικά τους ιατρούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου