Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Νίκος Φίλης: Αναγκαία η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία (video)

 της Κατερίνας Μπρέγιαννη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μετά τη διετία που πέρασε να πάρει μια κοινωνική στροφή που σημαίνει μια αριστερή στροφή» τόνισε ο τ. υπουργός Παδείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, Νίκος Φίλης στην εκπομπή
τού Γιώργου Παπαδάκη "Καλημέρα Ελλάδα", στον Ant1.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στα θετικά σημεία της συμφωνίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αναπτυξιακή τράπεζα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αν η οικονομία κάνει κάποια βήματα τότε τα επώδυνα μέτρα μπορεί κάπως εξισορροπώντας και από τα αντίμετρα, να τα αντέξει».


Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «η μόνη ξεκάθαρη λύση προϋποθέτει απομείωση του χρέους» εκτιμώντας παράλληλα ότι ίσως η κυβέρνηση δεν είχε αποτιμήσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης. «Δεν υιοθετούμε το πρόγραμμα το υλοποιούμε αναγκαστικά» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει νέα μέτρα επαναλαμβάνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει μια αριστερή στροφή προς την κοινωνία».

Ωστόσο εξήγησε ότι δεν είναι εύκολο να πιαστούν για 5 χρόνια 3,5% πλεονάσματα, είναι σκληρή λιτότητα. «3,5% πλεονάσματα δεν είναι εύκολο να βγουν, θα δημιουργήσουν ανισότητες μεγάλες» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται κυβέρνηση αριστερή για να εξισορροπεί τα μέτρα».

Μιλώντας για τα επώδυνα όπως χαρακτήρισε μέτρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι ψήφισε τα μέτρα γιατί «προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, καμία πρόοδος στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει σε πολιτική αστάθεια».

Θα βγούμε από την κρίση αν υπάρχει πρόγραμμα στην κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα μέτρα που έχουν ληφθεί τονίζοντας τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι ασκεί κριτική και αυτοκριτική «ως αγωνιών και ως μέλος της προσπάθειας της κυβέρνησης» τόνισε ότι αυτά τα λέει ως μέλος της συλλογικότητας.


«Δεν είμαι βεντέτα είμαι μέλος μιας συλλογικότητας»

«Δεν είμαι μια βεντέτα είμαι μέλος μιας συλλογικότητας» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης διευκρινίζοντας ότι τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πρόγραμμά του, είναι αντίθετος όμως με κάποιες μορφές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες πολίτες πρέπει να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους» υπογραμμίζοντας ότι «ο πολίτης που έχει προβλήματα πρέπει να τα διεκδικεί και να μην επαναπαύεται και να βουλιάζει στη θλίψη».

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικούν τα αιτήματα τους και να μην επαναπαύονται επισημαίνοντας ότι το χειρότερο για μια κυβέρνηση είναι η απάθεια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Όχι από την τηλεόραση, αλλά διεκδικώντας αυτά που θέλουν. Αν ο κόσμος έχει προβλήματα, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγει ο κόσμος στο δρόμο κι όχι να τα αναθέσει σε κάθε κυβέρνηση να του τα λύσει. Σημασία έχει ο πολίτης να μην επαναπαύεται».

Σχολιάζοντας τις σφυγμομετρήσεις επεσήμανε ότι, όπως αυτές δείχνουν, οι πολίτες δεν φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ για να πάνε αλλού. «Ο κόσμος αυτός θα καταλάβει ότι με το ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ ως κορμό της κυβέρνησης μπορεί να ξεφύγει από την κρίση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. αναρωτήθηκε που το μόνο που θα εφάρμοζε όπως και στο παρελθόν είναι απολύσεις, καταστολή και δώρα στους πλούσιους.


«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αυτά που ψηφίσαμε δεν είναι ίδια με αυτά που ψήφισε η ΝΔ. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση και δεν εφαρμόσαμε όσα είχαν συμφωνηθεί. Σκεφτείτε τη ΝΔ που έχει εύκολες τις απολύσεις και το ξύλο στους πολίτες στους δρόμους, τι θα είχαμε».

Θα πρέπει να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι κράτους - Εκκλησίας με αφορμή και τη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε ο Νίκος Φίλης. Εξήγησε ότι για λόγους αξιοπρέπειας δεν δέχθηκε να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, διότι τον ενδιέφερε να ολοκληρωθεί η δουλειά που είχε ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Φίλης μίλησε για μη κοσμικές παρεμβάσεις για την απομάκρυνσή του ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν θα είναι ομολογιακό, κατηχητικό μάθημα.


η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου