Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Μεγάλη συμμετοχή και διάλογος στην πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Αθήνας, στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο Άλσος Νέας Σμύρνης η προβολή της ταινίας του Στέλιου Κούλογλου «Πεθαίνοντας στο γέλιο» την οποία
διοργάνωσε o ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Αθήνας.

Πριν την έναρξη της προβολής δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους πολίτες να έχουν ελεύθερο διάλογο με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη για θέματα που αφορούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ευρωκοινοβουλίου που αφορούν και τη χώρα, καθώς και αντίστοιχες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.


Μετά την προβολή υπήρξε συζήτηση με τους κ.κ. Κούλογλου και Ζαχαριάδη, καθώς και τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Βαφέα για τα θέματα που θίγει το φιλμ.

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε αρχικά στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας και μίλησε για μια αυστηρή απόφαση που εμπεριέχει όλες τις θέσεις που αφορούν τη δημοκρατία στην Τουρκία. Όπως τόνισε, η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σχετίζεται και συνδέεται άμεσα με το αν η Τουρκία κι ο Ερντογάν θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση του συντάγματος και αν θα ενσωματώσουν σε αυτό τη «λυδία λίθο» του ζητήματος, που είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής. Αν υπάρξει επαναφορά της θανατικής ποινής, θα πρέπει τότε να σταματήσουν τελείως οι διαπραγματεύσεις, είπε.

Ύστερα από σχετική ερώτηση ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε επίσης τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το «γελοίο» Ευρωκοινοβούλιο και ανέφερε πως ο σεβασμός σε κάποιο όργανο εμπνέεται και δεν επιβάλλεται. «Όταν γίνονται σοβαρές συζητήσεις, όπως π.χ στο ψήφισμα για την Τουρκία, η αίθουσα είναι γεμάτη. Αλλά δυστυχώς ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολλές φορές υποβαθμισμένος καθώς αρκετά πράγματα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ακόμη πως το τελευταίο διάστημα με την καλή δουλειά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν προς το θετικότερο για την Ελλάδα. «Έχει αλλάξει ακόμη και η στάση των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στη χώρα, αλλά δυστυχώς τα στερεότυπα παραμένουν και σχέδια εναντίον της χώρας μας συνεχίζουν να υπάρχουν», παρατήρησε.

Τέτοια στερεότυπα εκφράστηκαν και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για Χώρες του Νότου της Ευρώπης που «σπατάλησαν τα λεφτά τους σε ποτά και γυναίκες». Ο Στέλιος Κούλογλου, μάλιστα, σε συνεργασία με ευρωβουλευτές και άλλων χωρών του Νότου, διοργάνωσαν πρόσφατα ως απάντηση τις «Νύχτες Ντάσελμπλουμ» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τις χώρες του Νότου ώστε να προβάλουν την πραγματική κουλτούρα των χωρών του αυτών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε επίσης ότι προσπάθειες αλλαγής των συσχετισμών γίνονται και μέσα από τις δράσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus), η οποία είναι μια συσπείρωση ευρωβουλευτών πολλών χωρών -από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ο ίδιος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης- ώστε να βρεθούν κοινά σημεία με αριστερές δυνάμεις που υπάρχουν και μέσα στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές με στόχο την επεξεργασία κοινών θέσεων και τη δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου.



Ο Κώστας Ζαχαριάδης, από την πλευρά του, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και δεν έχει φύγει από τη λογική της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης, παραμένοντας απομονωμένη σε σειρά ζητημάτων και πάσχοντας από «σύνδρομο ακανθόχοιρου». «Θα πρέπει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσπαθούμε να συγκροτήσουμε τα πλατύτερα δυνατά προοδευτικά μέτωπα», σημείωσε.


Ο Στέλιος Κούλογλου, τέλος, επισήμανε την τάση για αμφισβήτηση του κατεστημένου πολιτικού συστήματος και την ανάγκη υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράστηκε με την συσπείρωση και κινητοποίηση της νεολαίας υπέρ του Κόρμπιν στην Βρετανία, του Σάντερς στις ΗΠΑ, των Podemos στην Ισπανία και του Μελανσόν στη Γαλλία, κάτι, που όπως είπε, έδωσε ελπίδα.



 left.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου