Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ποιος απειλεί τη δημοκρατία;

Την πρωτοφανή και πέρα από κάθε μέτρο πολιτική παρέμβαση του συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστών και εισαγγελέων, με την οποία γίνεται ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και
στο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης γνώμης και κριτικής για δικαστικές αποφάσεις, χαιρέτισε χθες η Ν.Δ. κάνοντας λόγο για ιστορική ανακοίνωση!

Αφού η Ν.Δ. απέτυχε με το σχέδιο Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση μέσω της προσδοκώμενης αποτυχίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης, συνέλαβε τη «μεγάλη» ιδέα: να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη για να υπονομεύσει το κύρος της κυβέρνησης.


Θεώρησε ως πρώτο βήμα, στην κατεύθυνση αυτή, την απόφαση της ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, συσπειρώνοντας τους μεγάλους και μικρούς μιντιάρχες που επιθυμούν πάντα τη συνέχιση του καθεστώτος παράνομης κερδοσκοπίας στον χώρο της ενημέρωσης.

Μήνες τώρα, τα περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. τροφοδοτούν τη φιλολογία για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας τις πολλαπλές ανακοινώσεις των δικαστικών λειτουργών τις οποίες αμέσως μετά σπεύδουν να χαιρετίσουν.

Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας συνοδεύεται από τον βολικό γι' αυτά τα Mέσα «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.


Η ανακοίνωση των δικαστών, που έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν την ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας και το καθεστώς Ερντογάν με την ελληνική κυβέρνηση, άλειψε βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ., ώστε να κάνει λόγο για προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Και όλα αυτά την ώρα που κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και θεμελιωμένες εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται συνεχώς με δικαστικές αποφάσεις ιδιαίτερα σκληρές και άκαμπτες.


Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον πραγματικά τι σημαίνει βαθύ κράτος, όταν συντονισμένα και με «πρωτοπορία» τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που συνήθισαν στο ανεξέλεγκτο καθεστώς της διαπλοκής και της αφαίμαξης δημόσιου πλούτου, απειλείται ευθέως όποιος τολμά να ασκήσει κριτική.

Όταν δικαστές φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η χούντα φέρθηκε καλύτερα στον θεσμό της Δικαιοσύνης, δικαιολογημένα θα αναρωτηθεί κάθε πολίτης πόσο γερά θεμελιωμένη είναι πράγματι η έννοια της δημοκρατίας, τουλάχιστον σε κάποιους δικαστικούς λειτουργούς.

Η κριτική και η ελευθερία του λόγου αποτελούν στοιχείο και απόδειξη δημοκρατικής λειτουργίας, προστατεύονται από το Σύνταγμα και οφείλουν να προστατεύονται και από τη Δικαιοσύνη, στον βαθμό βέβαια που θέλει να είναι ανεξάρτητη, με την πραγματική έννοια του όρου.

efsyn.gr

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου