Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

«Πιστοποιημένη» ήταν η παιδική χαρά στη Βάρκιζα, παρά το ατύχημα

του Γιώργου Λαουτάρη


Με μια 4σέλιδη (!) ανακοίνωση ο Γρ. Κωνσταντέλλος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το άκρως επικίνδυνο περιστατικό της Πέμπτης 17 Αυγούστου.

Εκείνο το απόγευμα ένα φωτιστικό σώμα στην παιδική χαρά της πλατείας Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα έπεσε στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να τραυματίσει κάποιο από τα παιδιά που έπαιζαν δίπλα εκείνη την ώρα (περισσότερα εδώ).

Σχεδόν τρία 24ωρα μετά το περιστατικό και προφανώς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς ο Δήμαρχος λείπει στο εξωτερικό από τις 8 Αυγούστου χωρίς να έχει επιστρέψει, η δημοτική αρχή έδωσε κάποιες εξηγήσεις για το θέμα, όμως στην πραγματικότητα δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά.

Η παιδική χαρά της πλατείας Ζησιμοπούλου, όπου συνέβη το ατύχημα, «διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση κατά ΕΒΕΤΑΜ», σύμφωνα με την ανακοίνωση!

Μια ομολογία με άλλα λόγια ότι οι πιστοποιήσεις λαμβάνονται για το …θεαθήναι μιας και αφορούν μόνο τα όργανα και τα δάπεδα και δεν αποκλείουν κάποιο άλλο ατύχημα οφειλόμενο στον ασυντήρητο δημοτικό εξοπλισμό.

Ο δήμαρχος άλλωστε παραδέχεται κυνικά στη δήλωσή του ότι «κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει πιθανά και άλλο συμβάν, όσο σκληρό και αν αυτό ακούγεται».

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημειώνει επίσης ότι η κλήση των γονέων στον Δήμο έγινε «μετά το πέρας του ωραρίου του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου» (επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των γονέων ότι κανείς δεν απάντησε), ένα ωράριο πάντως που ουδείς πλην των υπαλλήλων και του Δημάρχου γνωρίζει, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην ιστοσελίδα του.

Μετά το μεσημέρι προφανώς οι υπηρεσίες …κοιμούνται ή διαθέτουν κάποιους άγνωστους στους δημότες μηχανισμούς αφύπνισης.

Ανακοινώνεται ακόμα ότι η παιδική χαρά «σφραγίστηκε» και ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν έργα ανάπλασης, χωρίς να αιτιολογείται για ποιο λόγο ήταν απαραίτητο το πρόωρο κλείσιμο και της δεύτερης παιδικής χαράς της Βάρκιζας, μετά από αυτήν της παραλίας.

Η πτώση του φωτιστικού σώματος μέσα στην παιδική χαρά μολονότι χαρακτηρίζεται ως «πολύ σοβαρό γεγονός» δεν εξηγείται. Αποδίδεται απλώς στην παλαιότητα της πλατείας (που ήταν γνωστή φυσικά) και αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή περίπου ως φυσικό φαινόμενο, σαν να έπεφτε μια αστραπή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και παρά το τυπικό mea culpa του Κωνσταντέλλου, στην πραγματικότητα δεν αναζητείται καμία πραγματική ευθύνη.

Δεν έφταιξε κανείς: Κατά τον Δήμαρχο, οι υπηρεσίες, οι υπάλληλοι, οι εργολάβοι, οι αντιδήμαρχοι έκαναν όλοι διαχρονικά άριστα τη δουλειά τους.

Το «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» του Κωνσταντέλλου λοιπόν απλώς κλείνει άρον άρον την υπόθεση χωρίς να αναζητηθούν πουθενά ευθύνες, όπως άλλωστε έγινε με όλα τα ατυχήματα της τρέχουσας θητείας:
Παραθέτουμε αυτούσια ολόκληρη την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που εκδόθηκε χθες, 20 Αυγούστου 2017:

Σφραγίστηκε η Πλατεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα μετά από συμβάν πτώσης κολώνας φωτισμού.
Το Σεπτέμβριο ξεκινάει το έργο της συνολικής ανακατασκευής της
Το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου, στην Πλατεία Ζησιμοπούλου της Βάρκιζας, έπεσε ένας στύλος δημοτικού φωτισμού, χωρίς να υπάρξει ευτυχώς κανένας τραυματισμός. Μετά από ειδοποίηση κάποιων συμπολιτών μας που βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή στην Άμεση Δράση, καθώς το συμβάν συνέβη βράδυ, μετά το πέρας του ωραρίου του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έσπευσαν και διέκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτούσε τον στύλο έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανός κίνδυνος ατυχήματος. Το πρωί της επόμενης ημέρας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έλεγξε την πλατεία, απομάκρυνε την πεσμένη αλλά και άλλες τέσσερις κολώνες φωτισμού και στη συνέχεια σφράγισε την πλατεία μέχρι να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη πλήρης ανακατασκευή της, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Η μελέτη, η δημοπράτηση και η έγκριση της από τον Επίτροπο έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εντός της επόμενης εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη στην καρδία του Αυγούστου και σε βραδινή ώρα, ο μηχανισμός του Δήμου, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου, αντέδρασε άμεσα και ελήφθησαν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά το συμβάν:

«Για το περιστατικό της Πέμπτης 17 Αυγούστου στην Πλατεία Ζησιμοπούλου, όπως για κάθε αντίστοιχο περιστατικό, ανεξάρτητα από την αιτία που μπορεί να το προκάλεσε, πολιτικά υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής του Δήμου, δηλαδή ο Δήμαρχος και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνω προσωπικά την πλήρη πολιτική ευθύνη για το συμβάν. Η πτώση ενός στύλου δημοτικού φωτισμού μέσα σε μια πολυσύχναστη πλατεία είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, κάτι που θα μπορούσε όμως να έχει συμβεί.

Η Πλατεία Ζησιμοπούλου έχει κατασκευαστεί πριν από περίπου 30 χρόνια και ποτέ στα χρόνια αυτά δεν είχε γίνει κάποιο σοβαρό έργο συντήρησης. Η παιδική χαρά που υπάρχει εκεί, είναι μία από τις πενήντα δύο που παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή χωρίς πιστοποίηση. Όσον αφορά τα όργανα και τα δάπεδα ασφαλείας της αυτά διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση κατά ΕΒΕΤΑΜ. Από τις πρώτες βδομάδες της θητείας μας, εντοπίσαμε και καταγράψαμε σημαντικότατες ελλείψεις στο σύνολο των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και στις 3 δημοτικές ενότητες, στις πλατείες, στα πεζοδρόμια και στα οδοστρώματα, στο σύνολο των παιδικών χαρών, στις σχολικές και αθλητικές υποδομές καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, λόγω παλαιότητας και ανεπαρκούς συντήρησης παρουσίαζαν πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Σημειώνω ότι δεν ταιριάζει στην πολιτική μας φιλοσοφία και δεν πρεσβεύουμε την λογική της παραλαβής καμένης γης από τους προηγούμενους, καθόσον κάθε δημοτική αρχή βάζει τις προτεραιότητες της και κρίνεται από τους πολίτες για αυτές και το εν γένη έργο της. Συνεπώς δεν το επικαλεστήκαμε και ούτε προτιθέμεθα να το επικαλεστούμε τώρα ή στο μέλλον. Οι δημοτικές αρχές κρίνονται για τα όσα πράττουν οι ίδιες και όχι για τα όσα δεν έπραξαν οι προηγούμενες, οι οποίες εν τέλη έχουν ήδη κριθεί από τους πολίτες. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε αμέσως ένα δύσκολο αλλά συστηματικό αγώνα δρόμου με όλες μας τις δυνάμεις για να επαναφέρουμε όλες τις υποδομές του Δήμου και τον εν γένη εξοπλισμό της πόλης μας στην πρέπουσα κατάσταση. Ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε πλήρως και να πιστοποιήσουμε όλες τις παιδικές χαρές, να επιδιορθώνουμε ή να ανακατασκευάζουμε τις πλατείες και τα πάρκα που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, να ανακατασκευάζουμε πεζοδρόμια κράσπεδα και οδοστρώματα αλλά και να κατασκευάζουμε, εκεί που λείπουν, νέες υποδομές. Το έργο αυτό, για όσους γνωρίζουν, με αντίπαλο την ελληνική γραφειοκρατία, είναι τιτάνιο.

Το Σεπτέμβριο του 2014 όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα να εκπονούμε μελέτες και να προγραμματίζουμε τη δημιουργία νέων υποδομών στην πόλη αλλά και την συντήρηση, επιδιόρθωση ή ανακατασκευή των υπαρχόντων. Για να καταλάβουμε όμως πιο ακριβώς είναι το πεδίο δράσης μας και από τι ακριβώς αποτελείται ο εξοπλισμός της πόλης θα σας παραθέτω κάποια ενδεικτικά στοιχεία.

Ο Δήμος μας διαθέτει σήμερα σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:
234 χιλιόμετρα οδικού δικτύου
420 χιλιόμετρα πεζοδρόμια
52 παιδικές χαρές (οι οποίες ήταν στο σύνολό τους μη πιστοποιημένες)
3600 στύλους δημοτικού φωτισμού
5350 φωτιστικά σώματα τοποθετημένα σε τσιμεντένιες και μεταλλικές κολώνες ΔΕΗ
74 πλατείες
124 στάσεις λεωφορείων (οι 57 ξύλινες)
255 παγκάκια
4 αθλητικά κέντρα
3 κλειστά γυμναστήρια
25 ανοιχτούς χώρους άθλησης
13 δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις
33 σχολεία
5 παιδικούς σταθμούς
225 στρέμματα φυτεύσεων
4 αντλητικά συγκροτήματα ακαθάρτων
18 σιντριβάνια
3 κοιμητήρια
450 φρεάτια αποχέτευσης ομβρίων υδάτων
23 χιλιόμετρα αγωγών ομβρίων υδάτων
7,5 χιλιόμετρα σιδερένιων κιγκλιδωμάτων
3100 κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης
80 μεσαία και βαριά οχήματα και μηχανήματα έργου

Σχεδόν το σύνολο των υποδομών και του εξοπλισμού που παραλάβαμε χρειαζόταν επειγόντως συντήρηση. Ξεκινήσαμε άμεσα με προτεραιότητα την επιδιόρθωση στα επικίνδυνα, στη συνέχεια στα λειτουργικά και τέλος στα θέματα αισθητικής πόλης. Τα αποτελέσματα μέσα σε τρία χρόνια είναι ήδη απτά και οι κάτοικοι της περιοχής μας τα βλέπουν και τα βιώνουν. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιείται η διεκπεραίωση του μεγαλύτερου μέρους του έργου που έχει τόσο ανάγκη η πόλη μας και μόνο κάποιοι λίγοι αρνητές της πραγματικότητας συνεχίζουν την απέλπιδα προσπάθειά τους να πείσουν το όλο και μικρότερο ακροατήριό τους ότι «ο ήλιος στην πόλη μας βγαίνει από τη Δύση» φυσικά με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Τα σχολικά μας συγκροτήματα έχουν συντηρηθεί και έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των διευθυντών. Οι αθλητικοί μας χώροι αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται, έχουν ήδη πιστοποιηθεί 30 παιδικές χαρές στην πόλη, όπου μπορούν πλέον να παίζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παιδικές χαρές (σχεδόν 18 ακόμα) θα έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη μεγάλες εργολαβίες οδοποιίας και κατασκευής πεζοδρομίων, έχουν αντικατασταθεί πάνω από 80 στύλοι δημοτικού φωτισμού και θα αντικατασταθούν άλλοι περίπου 130 από τρέχουσα εργολαβία, έχουν εκπονηθεί μελέτες για την ανακατασκευή μεγάλων πλατειών και ήδη έχουν γίνει και οι δημοπρατήσεις των μεγάλων αυτών έργων πνοής σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ενώ η συγκεκριμένη, η Πλατεία Ζησιμοπούλου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, έχουν γίνει εκτενής συντηρήσεις σε κάγκελα, παγκάκια, φωτιστικά και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους σε όλο το εύρος του Δήμου και πολλά ακόμα που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν σε μία ανακοίνωση και τα οποία αν αναφέρονταν λεπτομερώς και αναλυτικά στο τελευταίο έντυπο απολογισμού δράσης του πρώτου μισού της θητείας μας αυτό δεν θα αποτελείτο από 32 σελίδες αλλά τουλάχιστον τις διπλάσιες.

Το έργο σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με πολύ εντατικούς ρυθμούς, με μεγάλα έργα και πρωτοποριακές παρεμβάσεις προκειμένου η πόλη μας να διαθέτει πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους, φωτισμό και καθαριότητα και τόσα άλλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της, αντάξια των κατοίκων της και των προσδοκιών τους. Μέχρι τότε, οι δημοτικές υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι αιρετοί του Δήμου μας θα προσπαθούν να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες της περιοχής. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η υπερπροσπάθεια ανάταξης και συντήρησης του συνόλου του εξοπλισμού της πόλης κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει πιθανά και άλλο συμβάν, όσο σκληρό και αν αυτό ακούγεται.

Τέλος σε ότι αφορά στις εμμονικές επικρίσεις που δεχόμαστε τελευταία σε κάποιες ομάδες social media αλλά και κάποιων μικρών ηλεκτρονικών τοπικών μέσων, ειδικότερα μετά την έκδοση και αποστολή σε όλη την πόλη μας του εντύπου των δράσεων της δημοτικής αρχής, από μια μικρή μερίδα (5-6 ατόμων) συστηματικά αντιπολιτευόμενων (μέλη προηγούμενων διοικήσεων που άσκησαν εξουσία, πρώην προμηθευτών και νυν πολιτευτών του δήμου που πλέον έχουν βρει κλειστές πόρτες, κ.α.) για αδράνεια και αδιαφορία, το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε είναι ότι αν μας κατηγορούν ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί σαράντα χρόνια μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της θητείας μας, ίσως έχουν δίκιο. Δεν το καταφέραμε, θα έχουμε όμως ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις ανάγκες της πόλης μας μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η τρέχουσα δημοτική περίοδος. Και αυτό γιατί έχουμε πρόγραμμα, μέθοδο, όρεξη και τόλμη να ανατάξουμε τα κακώς κείμενα χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος, τις ομάδες πίεσης και μικροσυμφερόντων αλλά και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις μιας φιλοσοφίας τοπικής αυτοδιοίκησης περασμένων δεκαετιών, αγόμενης και φερόμενης από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της ρουσφετολογίας που οδήγησαν ακόμα και τη ίδια μας τη χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα. Το έργο μας θα είναι η απάντηση στις υπερβολές και κακοήθειες τους, μιας και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας… στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…».

Από το Γραφείο Τύπου
3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου