Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Στη Βουλή η συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη @ Ανδ. Ξανθός: Μεροληπτούμε υπέρ της δημόσιας περίθαλψης (video)

Με ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών θα κορυφωθεί σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, πριν τεθεί προς ψήφιση.

Είμαστε μεροληπτικά υπέρ ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, με το πολιτικό μας σχέδιο να είναι αυτό της ισότιμης κάλυψης των πολιτών και της κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.


Ο υπουργός Υγείας άσκησε δριμεία κριτική κατά της αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε επιθυμία συρρίκνωσης της δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως η εκχώρηση της υγείας στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, υπήρξε συνειδητή πολιτική επιλογή, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την αντιπαράθεση μεταξύ του Παύλου Πολάκη και των εκπροσώπων της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί τροπολογίας με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε νοσοκομεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι «υπηρέτης των εργολάβων» ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε τη ρύθμιση φωτογραφική και μη κοστολογημένη.

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Άδωνης Γεωργιάδης στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο του Ντυνάν. Ο πρώην υπουργός Υγείας υπεραμυνόμενος των επιλογών του αλλά και των παραλείψεων του τα έριξε όλα «στον απροσπέλαστο», όπως είπε, «Μαρτίνη που δεν επέτρεπε καθόλου στο κράτος να παρέμβει».


«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάξει, ξανά, το Ντυνάν στον κοινωφελή του χαρακτήρα και θα το κάνει δημόσιο νοσοκομείο» δεσμεύτηκε ο βουλευτής του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος.

στο κόκκινο


*** * ***

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη τριτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για προσπάθεια εκ μέρους της αντιπολίτευσης συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μετατροπής του σε χώρο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, σημείωσε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως υπερασπίζεται την υπερτροφική λειτουργία του ιδιωτικού στην Ελλάδα.

Για εμάς, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι ένα προοδευτικό πρόταγμα συνδεδεμένο με την άρση των ανισοτήτων, με τη διασφαλισμένη και ισότιμη φροντίδα και μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από ένα πολιτικό σχέδιο δυνάμεων και προσώπων που πιστεύουν στην ισότητα, δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Τόνισε δε, πως με τον νόμος 4238 του Άδωνι Γεωργιάδη, οδηγήθηκαν σε απομάκρυνση εν μια νυκτί 3.000 γιατρών, σε συρρίκνωση δομών και σε υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα, την οποία «εμείς τώρα προσπαθούμε τώρα αντιμετωπίσουμε με αυτή την νομοθετική παρέμβαση».

«Η δική σας λογική είναι να δώσουμε κανένα voucher στους πιο φτωχοποιημένους», είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως «εμείς, αντιθέτως, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας εγγυημένη χρηματοδότηση από την ΕΕ για τέσσερα χρόνια, με μια σταδιακή, μάλιστα, εμπλοκή εθνικών πόρων».


Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κρατισμού και περί «δημιουργίας πελατειακού και κομματικού στρατού» με τις νέες προσλήψεις, υπογράμμισε πως πρόκειται περί προσβολής να ακούγονται κατηγορίες περί κρατισμού σε μια χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας.

Πάντως, επεσήμανε πως δεν πρόκειται απλώς για πρόσθεση νέων δομών και νέου προσωπικού στην Υγεία, αλλά πως αλλάζει πλέον η κουλτούρα και η φιλοσοφία στο χώρο της Υγείας.

«Ιδρύουμε τις ΤΟΜΥ, 239 νέα σημεία εύκολης πρόσβασης και προσλαμβάνουμε 3 χιλιάδες άτομα που θα τα στελεχώσουν. Σήμερα, μάλιστα υπέγραψα την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Αλλά δεν είναι απλώς ότι προσθέτουμε δομές και ανθρώπους, αλλά ότι αλλάζει η φιλοσοφία, η κουλτούρα, που ως τώρα ως προς τη πρωτοβάθμια φροντίδα, ήταν μια κουλτούρα ασυνέχειας και κατακερματισμού», όπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Για μας η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι προοδευτικό πρόταγμα, που όλοι οι αριστεροί και προοδευτικοί υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί γι' αυτό. Στην υγεία δεν χάνεται η ψυχή της Αριστεράς, στην υγεία επιβεβαιώνεται η αξία κι οι αξίες της Αριστεράς», κατέληξε ο υπουργός.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου