Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ιράκ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο Κουρδιστάν μετά τη συντριπτική επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα

Η Βαγδάτη απηύθυνε τελεσίγραφο 72 ωρών την Τρίτη στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν για να παραδώσουν τον έλεγχο των αεροδρομίων
στις κεντρικές αρχές, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, στο οποίο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σημειώθηκε συντριπτική επικράτηση του «ναι».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε τη Βαγδάτη «να μην κλείσει την πόρτα στον διάλογο» διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι το δημοψήφισμα δεν είχε σκοπό να «οροθετήσει τα σύνορα (του Κουρδιστάν με το Ιράκ) ή να τα επιβάλλει de facto».


Αν και τα αποτελέσματα που αναμενόταν να ανακοινωθούν επίσημα την Τρίτη δεν δημοσιοποιήθηκαν τελικά, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σκλήρυνε τον τόνο έναντι της Αρμπίλ. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το Κουρδιστάν σε τρεις ημέρες αν τα αεροδρόμια δεν παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια. Πέραν της ιρακινού εθνικού αερομεταφορέα, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες-ιρανικές, τουρκικές, ιορδανικές, λιβανέζικες, γερμανικές-εκτελούν τακτικά πτήσεις προς και από αυτά. Η Βαγδάτη απαίτησε ήδη την Κυριακή από τις άλλες χώρες να μην κάνουν πλέον καμιά αγορά πετρελαίου από τις κουρδικές αρχές. Ο μαύρος χρυσός είναι η βασική πηγή εσόδων του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την απόφαση για τη διεξαγωγή του οποίου έλαβε μονομερώς ο Μασούντ Μπαρζανί, διεξήχθη τη Δευτέρα στην αυτόνομη περιοχή-η οποία διαιρείται στις επαρχίες της Αρμπίλ, της Σουλεϊμανίγιας και του Ντοχούκ - αλλά και σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους και την κεντρική κυβέρνηση.

Οι Κούρδοι αναμένουν την ανακοίνωση της συντριπτικής επικράτησης του ναι και γιόρτασαν τη Δευτέρα στην Αρμπίλ με πυροτεχνήματα και χορούς. «Είμαστε ο κουρδικός λαός, δεν είμαστε Άραβες, δεν είμαστε Πέρσες (...). Είμαστε Κούρδοι και θα παραμείνουμε για πάντα», είπε ένας κάτοικος της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου