Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Εάλω το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού - Υπεγράφη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος



Χθες 22 Δεκεμβρίου 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψαν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό.

Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που είχε χρεωθεί τη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές και η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα που εισηγήθηκε το σχέδιο.

"Το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς και οδηγείται στο ΣτΕ, εντός του 2017, όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο. Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας.", έγραψε στο twitter του ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε -και δεν είναι αβάσιμα- όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους επενδυτές την αλλαγή κάποιων σημείων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που είχαν υποβάλει οι τελευταίοι και το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο ήταν πολύ πίσω από το Memorandum of Understanding (MoU) που είχε συμφωνηθεί το 2016 μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και του επενδυτικού σχήματος.

Παρόλα αυτά το σχέδιο ΠΔ υπογράφηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μόνο το στοίχημα που κέρδισε με το χρόνο, για να μην κάνει λόγο για την ήττα που επί της ουσίας υπέστη η κυβέρνησή του - παρότι κατανοούμε τις ρήτρες και τις άλλες δεσμεύσεις που υπήρχαν ήδη από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η επένδυση ήταν μνημονιακό προαπαιτούμενο.

Και βέβαια η αναφορά του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως και η παραπομπή του Αλ. Φλαμπουράρη "ο λόγος είναι πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας", καθόλου δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι θα κινήσουν τις προσφυγές.

Πολύ περισσότερο γιατί πρόκειται για τους ίδιους δικαστές που αποφάσισαν πρακτικά την κατάργηση της δήλωσης πόθεν έσχες προκειμένου να μην υποβάλουν οι ίδιοι, απόφαση η οποία ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αντιδράσει εντονότατα τονίζοντας ότι "η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη".

Αλλά οι χθεσινές υπογραφές δεν είναι ήττα μόνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Είναι ήττα των μεγάλων κινημάτων που αναπτύχθηκαν στις γειτονιές της Νότιας Αθήνας της προηγούμενη δεκαετία με πιο εμβληματική εκείνη για την απελευθέρωση της παραλίας του Ελληνικού, αλλά και τις κινητοποιήσεις της "Επιτροπής Φορέων & Κινήσεων για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό".

Οι διάδοχες κινηματικές πρωτοβουλίες δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν την πολιτική ήττα των δημοτικών εκλογών του 2014 στους τρεις πέριξ του πρ. αεροδρομίου Δήμους, ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν μεταξύ παρακμιακών συσκέψεων ή ισχνών κινητοποιήσεων και "επαναστατικού" βερμπαλισμού.

Είναι ήττα της Αριστεράς στο σύνολό της, καθώς τόσο η εξωκοινοβουλευτική όσο και το ΚΚΕ δεν θέλησαν ή δεν έχουν τα πολιτικά εργαλεία να αντιληφθούν ότι η περίπτωση του Ελληνικού θα μπορούσε να κερδηθεί σε συνθήκες καπιταλισμού.

Είναι ήττα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε η Νομαρχιακή Επιτροπή αντέδρασε μετά την κατάθεση για διαβούλευση του ΣΟΑ από τους επενδυτές & το ΤΑΙΠΕΔ (παρότι είχε σχετικές ομόφωνες αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα), οι δε Οργανώσεις Μελών πέριξ του πρ. αεροδρομίου είτε αδιαφόρησαν (ΟΜ Αργυρούπολης), είτε πέταξαν το μπαλάκι στη δημοτική κίνηση (ΟΜ Αλίμου), είτε έβγαλαν μια χλιαρή ανακοίνωση (ΟΜ Γλυφάδας).

Μόνο η ΟΜ Ελληνικού του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με σαφήνεια αποκαλώντας το ΣΟΑ "Σχέδιο Ολοκληρωτικής Καταστροφής", αλλά παρόλα αυτά δεν στάθηκε δυνατό να συγκροτηθεί μια προσπάθεια αναζοωγόνησης ενός αξιόπιστου κινήματος που και τον χώρο του αεροδρομίου θα έσωζε από την τσιμεντοποίηση, και την κυβέρνηση από την ήττα δίνοντάς της διαπραγματευτικά όπλα έναντι των επενδυτών και των δανειστών.

Με αυτή την έννοια "το Ελληνικόν εάλω" όχι μόνο από την ισχύ των μεγάλων συμφερόντων, αλλά και εκ των έσω.

Με αυτές τις σκέψεις και επειδή είναι και προσωπική ήττα, ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησα σήμερα από τον Συντονιστή της να καλέσει στο όργανο τον πρώτο επιλαχόντα.


Κυρίως όμως, οι χθεσινές υπογραφές -κι αυτό είναι που έχει σημασία-, συνιστούν ήττα των επόμενων γενιών, γιατί αυτές θα βιώσουν τις επιπτώσεις της "ανάπτυξης" που ευαγγελίζονται τα αδίστακτα κοράκια - επενδυτές και οι πρόθυμοι υποστηρικτές τους.

Κι αξίζει τον κόπο αυτές οι γενιές να αγωνιστούν για μια αλάνα (ας μην ακούν τους καλοθελητές που βλέπουν "σκουπιδότοπο") και να μην αποδεχτούν αυτό το τερατούργημα.

Άλλωστε και οι δικές μας ζωές ήταν καλύτερες εκείνες τις εποχές που παίζαμε σε αλάνες...


Διαβάστε:


2 σχόλια:

  1. Λυπάμαι πραγματικά να χάνει η Νομαρχιακή τέτοια μέλη.
    Θεωρώ μάλιστα απαραίτητο να ενημερωθούν για την παραίτηση αυτή τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και ο πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να ασχολείσαι με ένα μέλος μιας Νομαρχιακής και όχι με το πρόβλημα δείχνει την ωριμότητα της σκέψης σου.
      Η χυδαιότητά σου όμως ξεπέρασε πλέον τα όρια της Νομαρχιακής κι -αντί να ζητήσεις συγγνώμη που σπίλωσες τους "συντρόφους σου" από το Ελληνικό με αποτέλεσμα να σου αφαιρεθεί ο λόγος- έρχεσαι να χλευάσεις και στο προσωπικό μου blog (κάτι σαν να βρίσκεις ανοιχτή πόρτα σε ένα σπίτι και να κάνεις την ανάγκη σου στο σαλόνι του).
      Να σε χαίρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και για το μυαλό σου, και για το ήθος σου.

      Διαγραφή