Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Η ταινία «Οι Μισητοί Οκτώ» προβάλλεται στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ

Η ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Οι Μισητοί Οκτώ - The Hateful Eight» (2015, 167'), θα προβληθεί την Παρασκευή Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ στο Αυτοδιαχειριζόμενο
πρώην Κάμπινγκ Βούλας.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο της πύλης εισόδου πεζών και η είσοδος είναι δωρεάν.
Προσοχή: Η νέα ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 8.30μμ.


Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο
με τους: Σάμιουελ Λ.Τζάκσον, Κερτ Ράσελ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τιμ Ροθ


Λίγα λόγια για την ταινία:

Στο μετεμφυλιακό Γουαϊόμινγκ ένας κυνηγός επικηρυγμένων και η γυναίκα που έχει συλλάβει βρίσκουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη καλύβα μέσα στα χιόνια. Μαζί με άλλους επτά παράξενους χαρακτήρες συνθέτουν μια ετερόκλητη ομάδα γεμάτη μυστικά, ψέματα και ύποπτα κίνητρα.

Μεταμοντέρνα και διασκεδαστικά ανατρεπτική μελέτη στο γουέστερν σπαγγέτι από έναν ατελείωτα ομιλητικό, γραφικά βίαιο και απολαυστικά βιρτουόζο Ταραντίνο. Τρεις υποψηφιότητες Χρυσών Σφαιρών, μία εκ των οποίων για τη μουσική του 87χρονου Ένιο Μορικόνε.


Περισσότερα από το tvxs.gr:

O Κουέντιν Ταραντίνο, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1963, στο Νόξβιλ του Τενεσί. Με αφορμή τα γενέθλιά του ιδιαίτερου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού του κινηματογράφου, ξαναβλέπουμε την τελευταία του δημιουργία: «Οι Μισητοί Οκτώ» (The Hateful Eight - 2015). Το τρομερό παιδί του αμερικανικού σινεμά επιστρέφει μ' ένα θανάσιμο παιχνίδι, μεταξύ ζωής και θανάτου, βάζοντας στο στόχαστρο του τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό. Το φιλμ βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, για το υπέροχο σάουντρακ του σπουδαίου, Ένιο Μορικόνε.

Τρία χρόνια μετά το βραβευμένο με δύο Όσκαρ φιλμ, «Django ο Τιμωρός», ο δραστήριος και πολυπράγμων Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Οι Μισητοί Οκτώ». Στο καστ συναντάμε κλασσικούς και αγαπημένους συνεργάτες του καλλιτέχνη, που μαζί με νέες προσθήκες, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Με καλές ερμηνείες και υπέροχη φωτογραφία, η όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, συνοδεύεται από ένα αξιομνημόνευτο μουσικό σκορ, το οποίο υπογράφει ο μετρ του είδους, Ένιο Μορικόνε.

Το «The Hateful Eight» είναι ένα «γουέστερν δωματίου» το οποίο συγκεντρώνει οκτώ εκκεντρικούς και θανάσιμα επικίνδυνους χαρακτήρες κάτω από την ίδια στέγη, και τους παρακολουθεί όσο εκείνοι προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί. Όπως και στο «Django Unchained», η ταινία εξερευνά με τον τρόπο της ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές και ιδιαίτερα εκείνη της φυλετικής έντασης που ελλοχεύει στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και αιώνες. Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όταν μιλάς για την εποχή σου με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο παρόν, μπορεί να περιορίζεις λίγο αυτό που μπορείς να πεις. Μου αρέσει να λέω ό,τι έχω να πω με τη μάσκα του σινεμά είδους. Κανένα άλλο είδος δεν έχει μιλήσει καλύτερα για την Αμερική απ’ ό,τι το γουέστερν, μ' ένα υπόγειο τρόπο πάντα. Τα γουέστερν της δεκαετίας του ’50 προέβαλαν την Αμερική του Αϊζενχάουερ, εκείνα του ’70 είναι πολύ πιο κυνικά και αντι-καθεστωτικά και μετά στη δεκαετία του ’80 επέστρεψαν στον πατριωτισμό, επηρεασμένα από τον Ρίγκαν. Όσο κάναμε την ταινία, βλέπαμε στην τηλεόραση πολλά από τα ζητήματα της ταινίας να αναβιώνουν δυστυχώς στις ειδήσεις.» - Κουέντιν Ταραντίνο

Στους «Μισητούς Οκτώ», έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία άμαξα διασχίζει σαν αστραπή το χειμωνιάτικο τοπίο του Ουαϊόμινγκ. Οι επιβάτες, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η «Φυγάς» Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), πηγαίνουν στην πόλη Red Rock, όπου ο Ρουθ, γνωστός στα μέρη αυτά ως ο «Κρεμάλας», σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στον δρόμο, συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, έναν μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει διαβόητος «Κυνηγός Κεφαλών» (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον) και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος «Σερίφης» της πόλης.

Χάνοντας τον δρόμο τους στη χιονοθύελλα, ο Ρουθ, η Ντόμεργκιου, ο Ουόρεν και ο Μάνιξ, αναζητούν καταφύγιο σε μία στάση για άμαξες σε κάποιο ορεινό πέρασμα. Όταν φτάνουν εκεί, συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα. Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει την ορεινή στάση, οι οκτώ ταξιδιώτες μας συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φτάσουν τελικά στο Red Rock.

Ο «Μεξικάνος» Μπομπ (Ντέμιαν Μπιχίρ), ο οποίος φροντίζει την στάση όσο η ιδιοκτήτρια επισκέπτεται τη μητέρα της, έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» Οσβάλντο Μομπρέι (Τιμ Ροθ), τον «Κρεμάλα» του Red Rock, τον «Γελαδάρη» Τζο Γκέιτζ (Μάικλ Μάντσεν) και τον Στρατηγό του στρατού των Νοτίων, τον «Νότιο» Σάνφορντ Σμίδερς (Μπρους Ντερν).

Με την ιστορία να τοποθετείται λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο -την πλέον κρίσιμη περίοδο διαφυλετικών διαταραχών στις Ηνωμένες Πολιτείες- ο Ταραντίνο περιγράφει την ταινία ως μία απεικόνιση «του πώς η χώρα διαλύθηκε από τον πόλεμο και του πώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν έξι, επτά, οκτώ, δέκα χρόνια αργότερα. Το ζήτημα της λευκής υπεροχής υπάρχει και σήμερα, και γι’ αυτό ήθελα να μιλήσω. Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε επίκαιρο, απλώς έτυχε. Χαίρομαι που οι άνθρωποι πια μιλούν για τον συστημικό ρατσισμό που υπήρχε ανέκαθεν στην χώρα και περνούσε απαρατήρητος. Πρέπει να εκθέσεις την ασχήμια των πραγμάτων πριν αυτά μπορέσουν να αλλάξουν. Και ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα».

Το φιλμ - παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια (167 λεπτά), όπως αρέσκεται ο Κουέντιν Ταραντίνο - περνά στην κινηματογραφική ιστορία, ως μία από τις καλές δημιουργίες του Αμερικανού σκηνοθέτη. Αν είστε λάτρης του φιλμικού σύμπαντος του Ταραντίνο, θα την αγαπήσετε. Αν πάλι όχι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία καλή ταινία, με υπέροχη φωτογραφία, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και το πρώτο σπουδαίο μουσικό σκορ της νέας κινηματογραφικής σεζόν.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου