Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση της Ρ.Α.Κ. Παλαιού Φαλήρου για τον βανδαλισμό του «PHYLAX»

Ο βανδαλισμός του γλυπτού «PHYLAX» -που πρόσφατα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης- αποτελεί φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνου εκφασισμού της κοινωνίας μας.

Αυτή η απειλή δεν έχει να κάνει με γελοίες θεωρίες, μπότες και στρατιωτικά εμβατήρια, έχει να κάνει με το μίσος που σέρνεται ανάμεσα στους ανθρώπους, έχει να κάνει με αυτήν την υποανάπτυκτη μειοψηφία Ελλήνων που κρυμμένη, στα μουλωχτά, με κουκούλες και σύρματα περιμένει στο σκοτάδι για να «γκρεμίσει» κάθε τι διαφορετικό.

Και η καταστροφή του PHYLAX, είναι η καταστροφή του Διαφορετικού, που απειλεί την κοινωνία μας, απειλεί την καθημερινότητα μας.

Ως ΡΑΚ καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την «εξτρεμιστική» ενέργεια και ζητάμε την αποκατάσταση του γλυπτού.

Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας σχετικά με τον αυθαίρετο τρόπο που ο Δήμαρχος, Διονύσης Χατζηδάκης, τοποθετεί γλυπτά σε διάφορα σημεία της πόλης: Δίχως διαβούλευση με τους κατοίκους και το Δημοτικό Συμβούλιο και δίχως τη συμβολή των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας.

Η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία. Στην περίπτωση δωρεάς, όπως του PHYLAX, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου από αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη αποδοχή και ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω δεν έγιναν. Ως συνήθως. Με τα μάτια στραμμένα σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, καλούμε τους κατοίκους και το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια γόνιμη και ψύχραιμη συζήτηση επί όλων αυτών των θεμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λαθών στο μέλλον.

rak-pfalirou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου