Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αργυρούπολη: Η ταινία «Βαβυλωνία» του Γ. Διζικιρίκη - Προβολή - Συζήτηση στο Πολυμήχανο, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 7.00μμ

Την ταινία «Βαβυλωνία» του Γ. Διζικιρίκη θα προβάλουν οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολοι» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για την ελληνική ιδιαιτερότητα του νεοελληνικού έθνους-κράτους από την ίδρυση.

Η προβολή - συζήτηση θα γίνουν στο Πολυμήχανο cafe teatral, Φλέμινγκ 58 & Ολυμπίας - Αργυρούπολη, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 7.00μμ με εισηγητές τους:

  • Δημήτρη Πανταζόπουλο, επικεφαλής ΕΝ.Α.Κ, δημοτικό σύμβουλο Ηλιούπολης.
  • Αποστόλη Στασινόπουλο, Συνεργοί με την Ηλιούπολη
Η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για τη νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη δυτική και ευρωπαϊκή δημιουργία των εθνών-κρατών της εποχής εκείνης, η ελληνική περίπτωση προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας του γεγονότος πως παραδοσιακές δομές, σχέσεις και παραδόσεις επιζούν, συστήνοντας ουσιαστικά το νέο αυτό σχήμα.

Διαφορετικές πολιτισμικές και γλωσσικές ομάδες, όπως περιγράφει και η εν λόγω ταινία, συνυπάρχουν και διαμάχονται, διατηρώντας μια βαλκανικού τύπου δημόσια και κοινωνική ζωή, σε απόσταση με το κύμα του Διαφωτισμού που απλώνεται στον δυτικό κόσμο και δημιουργεί τη συλλογική ζωή του έθνους που αποτελεί και τη βάση της νέας πολιτικής οργάνωσης των κρατών.

Στο νεοελληνικό κράτος συντηρούνται ανορθολογικές και τοπικές εξουσίες και σχέσεις, δίκτυα πατρωνίας και πελατείας, ενώ οι ιδέες του Διαφωτισμού και ο αστικός χαρακτήρας των δυτικών επαναστάσεων καταλαμβάνει έναν πάρα πολύ μικρό έως ελάχιστο χώρο στη νεοιδρυθείσα δομή.

Η συζήτηση που θα ακολουθήσει με αφορμή την ταινία θα προσπαθήσει να διερευνήσει αυτή την ελληνική ιδιαιτερότητα από την ίδρυση κιόλας του νεοελληνικού έθνους-κράτους.

Εισηγητές:

  • Δημήτρης Πανταζόπουλος, επικεφαλής ΕΝ.Α.Κ, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης.
  • Αποστόλης Στασινόπουλος, Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Το event στο facebook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου