Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Η «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον από τη Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές» στο «Καλλίπολις», την Παρασκευή 9 Μαρτίου


Για το μυθιστόρημα «Αγαπημένη» (εκδ. Νεφέλη) της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Toni Morrison θα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης
«Βιβλιοταξιδευτές».

Η συνάντηση των «Βιβλιοταξιδευτών» θα γίνει την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 6.30μμ, στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», Καλλιπόλεως 33 στο Ελληνικό, ο οποίος βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου και λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00μμ.Για την «Αγαπημένη» από το biblionet.gr:

Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη, εκδ. Νεφέλη, 1989, 431 σελ.

Η «Αγαπημένη», μυθιστόρημα που σου κόβει την ανάσα με την κοφτή και γεμάτη λυρισμό γλώσσα του, δίκαια τοποθετεί την Τόνι Μόρισον στην κορυφή των σύγχρονων, αγγλόφωνων συγγραφέων.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του περασμένου αιώνα στο Κεντάκυ και είναι ένα γοητευτικό παραμύθι. Ήρωες, εξεγερμένοι μαύροι, απελπισμένοι ερωτευμένοι, παντοδύναμα πνεύματα.

Η Αγαπημένη, το βρέφος που τόσο πρόωρα χάθηκε, και πρωταγωνίστρια αυτής της καταπληκτικής ιστορίας, είναι μήπως το ίδιο πρόσωπο με την νεαρή, ερωτική Αγαπημένη που όταν εμφανίζεται στην κοινότητα των σκλάβων, αναστατώνει τους πάντες -και τα πάντα- με την παρουσία της;

Άκρατος ερωτισμός, γραφή μοντέρνα και αισθησιακή, ατμόσφαιρα όλο μυστήριο, ένα έργο πράγματι σπάνιο του οποίου τις αρετές δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες η αριστουργηματική όντως, μετάφραση.


Για την Τόνι Μόρισον από το biblionet.gr:


Νόμπελ Λογοτεχνίας (1993), National Book Award - Medal for Distinguished Contribution to American Letters (1996).

Η Τόνι Μόρισον γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο το 1931. Το αληθινό της όνομα είναι Chloe Anthony Wofford και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας μαύρων της εργατικής τάξης.

Σπούδασε αγγλική φιλολογία
στα Πανεπιστήμια Κορνέλ
και Χάουαρντ και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Χάουαρντ και το Γέηλ. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Ν.Υόρκη και το Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, στο Πανεπιστήμιο του οποίου και διδάσκει.

Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα: «The Bluest Eye» («Γαλάζια Μάτια», 1970), «Sula» («Σούλα», 1973), «Song of Solomon» («Το τραγούδι του Σόλομον», 1978, τιμημένο την ίδια χρονιά με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών), «Tar Baby» («Παιδί από κάρβουνο», 1981), «Beloved» («Αγαπημένη», 1988, Βραβείο Πούλιτζερ του 1988), «Jazz» («Τζαζ», 1992).

Έχει επίσης ασχοληθεί με το δοκίμιο. Τα έργα της «Παίζοντας στο σκοτάδι: Το λευκό χρώμα και η λογοτεχνική φαντασία» και «Φυλετική δικαιοσύνη: Η δύναμη της ράτσας» είναι συλλογές δοκιμίων, στα οποία εξετάζονται θέματα φυλετικής συνείδησης και λογοτεχνικής έκφρασης. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το σύνολο του έργου της.


Για τη Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές»:

Κάθε δεύτερη (2η) Παρασκευή του μήνα στις 6.30μμ οι «Βιβλιοταξιδευτές» συναντιούνται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» με αφορμή το βιβλίο που έχουν προεπιλέξει για να συζητήσουν γι αυτό και όχι μόνον. Η παρέα των «Βιβλιοταξιδευτών» είναι ανοιχτή, δίχως συνδρομή και αυστηρούς κανόνες διαβάσματος.

Η επιλογή των βιβλίων γίνεται από τα μέλη που φτιάχνουν ένα πλάνο τριμήνου, έτσι ώστε να υπάρχει πρωτίστως επαρκής χρόνος ανάγνωσης αλλά και να προγραμματίζεται καλύτερα η αγορά ή ο δανεισμός ή η ανταλλαγή κτλ των βιβλίων που επιλέγονται και τα οποία καλύπτουν όλο το λογοτεχνικό φάσμα (ελληνική και ξένη πεζογραφία, κλασική ή σύγχρονη κτλ).

Στις δραστηριότητες των «Βιβλιοταξιδευτών» συγκαταλέγονται η γνωριμία με τους συντελεστές των βιβλίων (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.α.) στα πλαίσια της μηνιαίας συνάντησης, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων ευρύτερης δυναμικής (παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις λογοτεχνικών θεμάτων κ.α.).

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, οι «Βιβλιοταξιδευτές» ασχολήθηκαν με το μυθιστόρημα «Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο» της Nina George, εκδ. Κλειδάριθμος.


Η επόμενη συνάντηση των «Βιβλιοταξιδευτών» (με μια ημερολογιακή παρέκκλιση λόγω Πάσχα) είναι την Παρασκευή, 20 Απριλίου, ώρα 6.30μμ, με το «Ταξείδιον Απαράμιλλον», Έφη Βατανίδου, εκδ. Αρμός.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται η συγγραφέας του βιβλίου και τη συζήτηση μπορεί να έρθει να την παρακολουθήσει όποιος/α θέλει, ανεξάρτητα από το αν είναι τακτικό μέλος. 

Διαβάστε:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου