Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» για τη λειτουργία της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

Δελτίο τύπου σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Προσβασιμότητας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου μας έστειλε η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την
Ανατροπή» και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

Την Τετάρτη 18/7 καλείται με πρόσκληση του προέδρου της, δηλαδή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου η Επιτροπή Προσβασιμότητας - Δικαιωμάτων των Πεζών - Οδικής ασφάλειας με βάση το άρθρο 70 του ν. 3852/2010. Επιτέλους μετά από πολυετή αδράνεια και έπειτα από συνεχείς πιέσεις μας, η επιτροπή συγκαλείται εν μέσω θέρους.


Το θέμα όμως της ημερησίας διάταξης, που είναι “συζήτηση για τις αρμοδιότητες της επιτροπής” είναι εκτός πλαισίου. Μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στο “κουβέντα να γίνεται”.

Το άρθρο 75 του νόμου “Κλεισθένης 1”, που πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από την Βουλή και αντικατέστησε το παραπάνω άρθρο 70 του νόμου 3852/2010 αναφέρει: “ Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με απόφασή του μπορεί να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων της αρμοδιότητάς του”. Δηλαδή οι επιτροπές του συγκεκριμένου άρθρου επεξεργάζονται και εισηγούνται θέματα βοηθητικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν ασκούν αρμοδιότητες. Επομένως η ημερήσια διάταξη, έτσι όπως διατυπώνεται είναι εκτός πλαισίου.

Γιατί γίνεται αυτό; Εκτιμούμε ότι γίνεται για να κρυφτεί για μια ακόμα φορά η διοίκηση του δήμου μας πίσω από μια επιτροπή.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στον δήμο μας με κατάληψη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από εμπορικές δραστηριότητες, κατάληψη διαβάσεων ΑΜΕΑ από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και διασταυρώσεις δρόμων, όπου η ασφάλεια πεζών και οδηγών είναι επισφαλής. Αντί λοιπόν η διοίκηση του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ασκήσουν διοίκηση και να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία τρέχουν να κρυφτούν πίσω από μια επιτροπή και τις όποιες υπαρκτές ή ανύπαρκτες αρμοδιότητές της.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» πέρα από την διατύπωση του προβλήματος προτείνει τα εξής σε σχέση με την επιτροπή και το Δήμο μας:

  • Πρώτον, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και οι υπηρεσίες να εφαρμόσουν τους νόμους. Να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στους πεζούς καθώς και σε συνεργασία με την τροχαία την οδική ασφάλεια.
  • Δεύτερον. Στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ). Έχει από την ΕΕ εκδοθεί και η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που παραπέμπει σε συγκεκριμένα βήματα προς την βιώσιμη κινητικότητα. Κάποιο δήμοι της χώρας μας ήδη έχουν εκμεταλλευθεί αυτή την πολιτική
  • Το τελευταίο διάστημα δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια εκπόνησης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο αειφόρο μέλλον. Η ΜΟΔ ΑΕ, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ (με το οποίο έχει πολύπλευρη συνεργασία) και η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Δικτύου ΟΤΑ για την Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET CY-EL, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία αυτής της προσπάθειας, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία:
Α) να συντάξουν θεματικούς οδηγούς (thematic guidelines) για επιμέρους έργα, προμήθειες ή πολιτικές των ΣΒΑΚ που αναμένεται να έχουν ευρεία και κατά προτεραιότητα εφαρμογή στην συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ, έτσι ώστε οι Δήμοι να διευκολυνθούν στην ωρίμανση και υλοποίηση των σχετικών έργων.
Β) να διερευνήσουν τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων για δράσεις που θα προκύψουν από τα ΣΒΑΚ.
  • Στο πλαίσιο αυτό, θα απευθυνθούν το επόμενο διάστημα σε αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να οικοδομήσουν συνεργασίες και να αξιοποιηθεί όλη η τεχνογνωσία που υπάρχει για τα θέματα αυτά.
  • Υπενθυμίζουμε ότι, ο Δήμος έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα ΣΒΑΚ, χωρίς, να έχει γίνει έως σήμερα τίποτα (τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε καμία απάντηση στις σχετικές ερωτήσεις μας). Φταίνε οι φορείς, φταίει το γραφείο στο όποιο έχει ανατεθεί και δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα, φταίει ο “Χατζηπετρής”...); Έρχεται όμως σήμερα να ψάξει να βρει τις αρμοδιότητες της επιτροπής…
  • Αμφιβάλλουμε επίσης αν εισηγητικά έχει ζητηθεί κάτι σχετικό από την Τεχνική Υπηρεσία για την υπάρχουσα κατάσταση προσβασιμότητας.
Επομένως η Επιτροπή Προσβασιμότητας - Δικαιωμάτων των Πεζών - Οδικής ασφάλειας να διερευνήσει, να επεξεργαστεί και να υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο για το πώς ο Δήμος θα μπει στον σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται να ξεφύγει ο δήμος από την συντηρητική τακτική, που χαρακτηρίζει την δημοτική πλειοψηφία και να αναζητήσει τις νέες πολιτικές, που οδηγούν στην νέα εποχή, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου