Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Η κωμωδία «Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος» του Κουστουρίτσα στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με τη γιουγκοσλαβο-γαλλο-γερμανο-ελληνική κωμωδία «Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος - Black Cat, White Cat» του Εμίρ Κουστουρίτσα ξεκινάει τις προβολές του Αυγούστου ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 9.00μμ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του
«Καλλίπολις», και τον Αύγουστο οι προβολές θα γίνονται κανονικά
με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνουν ακόμα τρεις εξαιρετικές ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό ή το ποτό τους στη φιλόξενη και δροσερή αυλή του Χώρου.

Λίγα λόγια για την ταινία από το athinorama.gr:

Γιουγκοσλαβο-γαλλο-γερμανο-ελληνική κωμωδία, 1998, έγχρωμη, 125΄, σε σκηνοθεσία Εμίρ Κουστουρίτσα, με τους: Μπαϊράμ Σεβερτζιάν, Σέρτζιαν Τοντόροβιτς, Φλοριγιάν Αϊντίνι, Μπράνκα Κάτιτς, Λιούμπικα Άντζοβιτς.

Για να ξεπληρώσει τα χρέη του πατέρα του, ο νεαρός Ζάρε πρέπει να παντρευτεί την άσχημη αδελφή ενός μαφιόζου. Ευτυχώς ο παππούς, αν και πεθαμένος στο πατάρι, έχει άλλα σχέδια για τον εγγονό του.

Βραβεύθηκε με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

O σημαντικός σκηνοθέτης Emir Kusturica μετά το αριστουργηματικό «Underground» που με αυτό καταξιώθηκε ως μεγάλος δημιουργός, επανέρχεται με ένα ξέφρενο γκροτέσκο πανηγύρι όπου συμμετέχουν τσιγγάνοι του Δούναβη, γραφικοί μαφιόζοι, νεόπλουτοι που σνιφάρουν κόκα και ακούνε ντίσκο, νύφες που το σκάνε από το γάμο κρυμμένες σε κορμό δέντρου, πληρωμένοι τελωνειακοί και άλλοι μπαγαπόντηδες.

Πάνω σε ένα χαλαρό σενάριο, που περιγράφει στιγμιότυπα από την ζωή μιας κοινότητας τσιγγάνων, μιας παραδουνάβιας περιοχής, της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Emir κρύβει βαθιά κάτω από το πανηγυριώτικο και πληθωρικό στυλ, μια ερευνητική ματιά που διαπερνά τον ελεύθερο τρόπο συμπεριφοράς αυτών των ανθρώπων, αφήνοντας στον θεατή, στα δευτερόλεπτα ηρεμίας που παρεμβάλλονται του καταιγιστικού ρυθμού, να βγάλει τα δικά του συγκριτικά συμπεράσματα, για τον δυτικό τρόπο ζωής.

Πρωτότυπη, αεικίνητη, χαοτική και συναρπαστική η σκηνοθεσία που κοιτά με χιούμορ και ζεστασιά τους ήρωες και σκηνές που ξεκαρδίζεσαι και άλλες που μένεις άφωνος από την ευρηματικότητα.

Το κάδρο του Kusturitsa δε μένει κενό ούτε για μια στιγμή. Ξυπόλητα ευτυχισμένα παιδιά ανάμεσα σε φουσκωμένες σαμπρέλες φορτηγών, θορυβώδεις χήνες που συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, ένα τεράστιο γουρούνι που καταβροχθίζει τις λαμαρίνες ενός σκουριασμένου αυτοκινήτου, μια τραγουδίστρια που αφαιρεί μια πρόκα χρησιμοποιώντας... τον πισινό της, πτώματα που συντηρούνται με κολώνες πάγου και άλλα πολλά με τη συνοδεία των τσιγγάνικων τραγουδιών και τους φρενήρεις ήχους του Goran Bregovic να ντύνουν τις ευρηματικές εικόνες και να υπερτονίζουν το γενικότερο ξεσάλωμα. Σε αυτό βοηθά και η ασύνδετη αφήγηση που κάνει ακόμα πιο χαοτική την ταινία. Σουρεάλ καταστάσεις που παραπέμπουν σε όνειρο, χαρακτηριστικές στο σινεμά του Emir!

Κοντολογίς ένα φιλμ που συνυπάρχουν το κιτς, η ψυχή, η καρδιά, η αισιοδοξία και το πάθος για ζωή αλλά και ποικίλα κινηματογραφικά κινήματα: σουρεαλισμός, νατουραλισμός, ποιητικός ρεαλισμός...

Μια ταινία, που σίγουρα θα λατρέψουν οι φαν του σκηνοθέτη, αλλά αυτό το δίωρο πρωτόγονο παραλήρημα φυσικά δε θα αρέσει σε όλους.



Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (
Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου