Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το Νοσοκομείο Πατησίων που έκλεισαν το 2012 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ξανά ως σύγχρονο Κέντρο Υγείας

του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη


Ως το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει το κλειστό από το 2012 Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων το οποίο θα λειτουργήσει ως σύγχρονο και άρτια
εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δήλωσε «στο κόκκινο» η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωάννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών διαμόρφωσης των χώρων του τέως νοσοκομείου και τη μεταφορά εκεί του Κέντρου Υγείας, το οποίο στεγάζεται σήμερα σε μισθωμένο κτήριο επί της Δροσοπούλου στην Κυψέλη, θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και θα αξιοποιηθούν οι κτιριακές υποδομές, καθώς το κτίριο του μέχρι πρότινος κλειστού νοσηλευτικού ιδρύματος βρίσκεται επί της οδού Χαλκίδος, μόλις λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Άνω Πατήσια», και αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα το κοινό (ασθενείς, γιατρούς, συνοδούς κ.ά.).


Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου υπογράμμισε η διοικήτρια αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς υπάρχει προσωρινός ανάδοχος που προέκυψε μέσα από τον διαγωνισμό 14 φορέων, ο οποίος μειοδότησε με μέση έκπτωση 60.94% και συνολική δαπάνη 150.465 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες, όπως μας επισήμανε αναμένεται η υποβολή του δεύτερου πρακτικού από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και η αποστολή πρόσκλησης για υπογραφή σύμβασης.


Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών.
Όπως τονίζει η διοικήτρια η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, θα εξυπηρετήσει τις υγειονομικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας, των κατοίκων σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες, αλλά και μεγάλου αριθμού διερχόμενων ατόμων.


Επίσης, ένα αναμενόμενο όφελος από την επαναλειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι η αύξηση του αριθμού των γιατρών και των ειδικοτήτων που θα το στελεχώσουν, παράλληλα η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται καλύτερα καθώς θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο.


Η αναβαθμισμένη λειτουργία του κέντρου, θα συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση της λειτουργίας των νοσοκομείων, μιας και πολλοί ασθενείς που χρήζουν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτό, χωρίς να επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.


Σημειώνεται ότι βάση στοιχείων του υπουργείου Υγείας, το 70% των περιστατικών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία είναι περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οπότε η αναβαθμισμένη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ που είναι σε εξέλιξη η δημιουργία τους, αναμένεται σημαντικά να ανακουφίσουν και να ελαφρύνουν τη λειτουργία τους.


Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις που τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν.
Συγκεκριμένα πρόκειται για 454 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας, όπως και 520 θέσεων για τη στελέχωση των Αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων.


Για το θέμα της αξιοποίησης του κλειστού νοσηλευτικού ιδρύματος το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι πρόκειται για επιτυχές αποτέλεσμα διετούς προσπάθειας το οποίο θα ωφελήσει άμεσα ή έμμεσα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αυτό αποδεικνύει την ικανότητα των φορέων του Δημοσίου να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να ξεπερνούν γραφειοκρατικά εμπόδια, προς όφελος του συμφέροντος των πολιτών.

στο κόκκινο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου