Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Παράδεισος στη Δύση» στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ο Κώστας Γαβράς ζει -παρά τα fake news που τον «ήθελαν νεκρό»-, αλλά δεν θα παρευρεθεί στην προβολή της δραματικής ταινίας του «Παράδεισος στη Δύση - Eden Is West / Eden à l'Ouest» στο «Καλλίπολις», την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ.
 
Η ταινία του Γαβρά αποτελεί τη φυσική συνέχεια των θαυμάσιων επιλογών της Ομάδας Κινηματογράφου του Χώρου
Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το αναψυκτικό ή το ποτό τους στη φιλόξενη και δροσερή αυλή του Χώρου.


Λίγα λόγια για την ταινία από το
tvxs.gr:

Ελληνογαλλική δραματική ταινία, 2009, έγχρωμη, 110΄, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, με τους: Riccardo Scamarcio, Juliane Koelhler, Eric Caravaca, Ulrich Tukur.

Ο Ηλίας (Ρικάρντο Σκαμάρτσιο) είναι ένας μετανάστης που αναζητά μία νέα εστία. Έρχεται από την Ανατολή για να ανακαλύψει τη Δύση.

Στη διαδρομή θα περιπλανηθεί σε τόπους άγνωστους, θα γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, θα έρθει αντιμέτωπος με συμπεριφορές και πραγματικότητες που αγνοεί. Με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, θα διασχίσει στεριές και θάλασσες, προσπαθώντας σε κάθε εμπόδιο να βρίσκει μία λύση.

Ο απώτερος σκοπός του είναι φαινομενικά απλός. Να καταφέρει, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να επιβιώσει και φέρει να ξεκινήσει από την αρχή μία καινούργια, καλύτερη ζωή. Ο Ηλίας ελπίζει να αντέξει την Οδύσσεια του και να ολοκληρώσει την επική αυτή περιπλάνηση, στην οποία η δική του σύγχρονη Ιθάκη είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα, το Παρίσι.

«Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι υποχρεωμένοι να ξεριζωθούν από τον τόπο τους με σκοπό να δημιουργήσουν ρίζες κάπου αλλού. Το να φεύγεις είναι σαν να πεθαίνεις λίγο αλλά το να μεταναστεύεις είναι σαν να πεθαίνεις για λίγο για να ξαναγεννηθείς κάπου αλλού...» - Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς επέστρεψε το 2008 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια διεθνούς κινηματογραφικής πορείας, για να πραγματοποιήσει το πρώτο του φιλμ στην πατρίδα του. Tα γυρίσματα της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση» (Eden Is West / Eden à l'Ouest), ξεκίνησαν από τις Γαλλικές Άλπεις, συνεχίστηκαν σε προάστια του Παρισιού για να καταλήξουν στην καρδιά του Παρισιού, στα Ηλύσια Πεδία. Στη συνέχεια, οι συντελεστές μεταφέρθηκαν στην Κρήτη για πέντε εβδομάδες, ενώ τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στο Λαύριο.

«Όπως στην Οδύσσεια, είναι στη θάλασσα της Μεσογείου που αρχίζουν οι περιπέτειες του Ηλία, ενός ήρωα που δεν τον συνοδεύουν θρύλοι. Πάνω από την ίδια θάλασσα, κάτω από τον ίδιο ήλιο και τον ίδιο ουρανό που γεννήθηκε o πολιτισμός μας. Μετά από πολλές περιπέτειες, μια στάση στον παράδεισο κι ένα σύντομο πέρασμα από την κόλαση, η επική περιπλάνηση του ήρωά μας ολοκληρώνεται με τρόπο μαγικό στο Παρίσι. Το Παρίσι που λάμπει κατά τον ανήσυχο ύπνο του κάθε περιπλανώμενου, στα πιο βαθιά του όνειρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και συνεχίζει:

«Το «Παράδεισος στη Δύση» φιλοδοξεί να αντικατοπτρίσει τη διαδρομή, την περιπλάνηση, την ιστορία των ανθρώπων - που σαν εμάς ή σαν τους γονείς μας πριν από μας - διασχίζουν τη γη και αψηφούν τους ωκεανούς και τους ένστολους, αναζητώντας μιαν εστία. Η ιστορία του Ηλία δεν είναι αυτή του Οδυσσέα ούτε αυτή του Jean Claude ούτε η δική μου. Αλλά αναγνωρίζω τον εαυτό μου στον Ηλία, αυτόν τον ξένο που δεν μου είναι ξένος...» - Κώστας Γαβράς

Ο Έλληνας δημιουργός πραγματεύεται στην ταινία του, το επώδυνο θέμα της μετανάστευσης και στηλιτεύει τον έντονο ρατσισμό που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί στην προσπάθεια τους να βρουν μία καλύτερη ζωή. Η ιστορία της ταινίας είναι καθόλα επίκαιρη, καθώς σε μία εποχή που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες διακατέχονται από πολλές ανασφάλειες, το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει η αχίλλειος φτέρνα των "πολιτισμένων" χωρών του δυτικού κόσμου...

Με κωμική διάθεση, αλλά και κοινωνικά διεισδυτική ματιά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο Κώστας Γαβράς καταφέρνει να αποφύγει έξυπνα τα κλισέ των ταινιών του είδους. Με χιούμορ και ρεαλισμό, καταφέρνει να αναδείξει ένα ιδιαίτερο σημαντικό πρόβλημα της εποχής. Σκοπός του φιλμ δεν είναι να δώσει απαντήσεις και λύσεις στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους θεατές για ένα γεγονός που μας αφορά όλους...

Το σενάριο συνυπογράφουν ο Κώστας Γαβράς και o Jean Claude Grinberg, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, στο σενάριο των ταινιών "Τσεκούρι" (The Ax - 2005) και "Αμήν" (Amen -2002). Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το φιλμ «Παράδεισος στη Δύση», αποτέλεσε την επίσημη ταινία της τελετής λήξης του 59ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Τον ρόλο του Ηλία, πρωταγωνιστή της ταινίας, ερμηνεύει ο γνωστός και καλός Ιταλός ηθοποιός Ρικάρντο Σκαμάρτσιο (Riccardo Scamarcio), τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και από κοντα στο περσινό 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας παραγωγός της ταινία «Μέλι» (Honey - Ιταλία, Γαλλία - 2013), σε σκηνοθεσία της ελληνικής καταγωγής, Ιταλίδας ηθοποιού, Βαλέρια Γκολίνο.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου

Παρασκευή 21/9, ώρα 8.00μμ: Λαϊκή - Ρεμπέτικη Βραδιά με μουσικούς που έχουν επανειλημμένα προσφέρει αφιλοκερδώς στον Χώρο και είναι «δοκιμασμένοι» για την ανθρώπινη και καλλιτεχνική αξία τους: η Ελένη Μπελεζίνη ( τζουράς - φωνητικά) & ο Λυκούργος Ξενιός (κιθάρα).

Παρασκευή 28/9, ώρα 8.00μμ: Εκδήλωση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν στη φιλόξενη αυλή, αλλά αν δεν βοηθήσει ο καιρός θα μεταφερθούν στο εσωτερικό του Χώρου.

Σάββατο 29/9, ώρα 6.30μμ: Έναρξη σεμιναρίων εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας. Δηλώστε συμμετοχή για να μη χάνετε τις ενημερώσεις.

Κυριακή 30/9, στις 8.30μμ: Με την ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου ολοκληρώνονται οι
προβολές του Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις δραστηριότητες θα υπάρξουν αναλυτικές ενημερώσεις από τη
σελίδα & την ομάδα του «Καλλίπολις» στο facebook ή από το ιστολόγιο «εδώ στο νότο».

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (
Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου